PrzemekW Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, kopernik napisał: Broplan, to firma .... Swoją drogą, firma wydała masę modeli a w Polsce nikt nie jest godzien ich sprzedawać. Podobno właściciel stawia jakieś niewyobrażalne warunki. W dużym skrócie: Gdy kilka/kilkanaście lat temu spotkałem się parokrotnie z właścicielem Broplanu wyjaśnił mi, że przez jakiś czas sprzedawał na rynku krajowym. Ceny na kraj były bardziej przystępne. Po innych (wyższych) cenach sprzedawał za granicę. No i znalazło się kilku "cwaniaczków", co wbrew umowom kupowali niby to na kraj po cenach krajowych i wysyłali za granicę, psując eksport właścicielowi Broplanu. Wobec tego stwierdził, że to mu się po prostu nie opłaca i przyjął na kraj ceny eksportowe. Tyle. BTW. Bardzo sympatycznie wspominam kontakty z właścicielem Broplanu. Pozdrawiam, Przemek Edytowane 1 Czerwca 2020 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Pierwsze modele Broplanu kupowałem normalnie w sklepie modelarskie w Katowicach. Fakt było to dawno dawno temu. Aktualnie zamawiam bezpośrednio u producenta- zarówno vacu jak i wtrysk-żadnych problemów z kontaktem, szybka realizacja.Ceny- No cóż, to niszowe modele, albo ktoś kupuje albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burall Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 1 hour ago, PrzemekW said: W dużym skrócie: Gdy kilka/kilkanaście lat temu spotkałem się parokrotnie z właścicielem Broplanu wyjaśnił mi, że przez jakiś czas sprzedawał na rynku krajowym. Ceny na kraj były bardziej przystępne. Po innych (wyższych) cenach sprzedawał za granicę. No i znalazło się kilku "cwaniaczków", co wbrew umowom kupowali niby to na kraj po cenach krajowych i wysyłali za granicę, psując eksport właścicielowi Broplanu. Wobec tego stwierdził, że to mu się po prostu nie opłaca i przyjął na kraj ceny eksportowe. Tyle. BTW. Bardzo sympatycznie wspominam kontakty z właścicielem Broplanu. Pozdrawiam, Przemek a czy mozna gdzies znalezc ich katalog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 6 minut temu, Burall napisał: a czy mozna gdzies znalezc ich katalog? napisz e-maila na adres broplan@wp.pl , powinieneś dostać cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burall Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 4 minutes ago, Cypis said: napisz e-maila na adres broplan@wp.pl , powinieneś dostać cennik Piékne Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 31 minut temu, Burall napisał: a czy mozna gdzies znalezc ich katalog? Jest masa sklepów internetowych oferujących chyba pełny katalog Broplanu, fragment oferty poniżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 11 godzin temu, PrzemekW napisał: Bardzo sympatycznie wspominam kontakty z właścicielem Broplanu. Potwierdzam. Wszystko da się obgadać i załatwić. 11 godzin temu, qrpas napisał: Ceny- No cóż, to niszowe modele, albo ktoś kupuje albo nie Dokładnie jak piszesz. Kto wie co chce - kupuje i nie marudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 Jak już weszliśmy na produkcje po PRL to chyba najbardziej obiecujący był HIT KIT. W latach 90-tych robił całą masę modeli używanych w naszym przedwojennym lotnictwie. Firma znikła i modele znikły. Dziś osiągają niezłe ceny na aukcjach. Jako ilustracja , chyba ostatni z wypuszczonych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Ta ramka to takie coś pośrednie między vacu a wtryskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 W pewnym okresie takie nadlewki byly nawet bardzo porzadane, bo stanowily dobry material na ewentualny scratch. Wiadomo bylo, ze na pewno sklei sie to klejem do polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Mnie to nie przeszkadza aż tak bardzo - przynajmniej mam więcej pracy, a że lubię bardziej dłubać niż malować, a nie model jak lego... Edytowane 3 Czerwca 2020 przez myszaty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 2 godziny temu, myszaty napisał: Mnie to nie przeszkadza aż tak bardzo - przynajmniej mam więcej pracy, a że lubię bardziej dłubać niż malować, a nie model jak lego... Witaj w klubie, tez tak mam, ze bardziej jara mnie dlubanie niz malowanie:) Pzdr. Jaro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 A mój ulubiony etap to kalkomanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 U mnie podobnie. Kupuję model, oglądam, jaram się, z powrotem do pudła.... i do szafy. Na dłuuuuugie lata. Może kiedyś skleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Czyli ten model Schrecka faktycznie istnieje, a myślałem że to tylko taka miejska legenda Dla takiego rarytasu mógłbym polubić nadlewki i szpachlowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Nie tylko ten schreck, zajefane zestawy miał ten Hit Kit, potez, breguet, lvg, spad, ansaldo...praktycznie wszystko jest tylko osiągalne w żywicy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 Ciekawostka z lat 80. Elektrody które posłużyły do produkcji formy Caudrona 714 z Reflex. Kadłub wypalano z dwóch elektrod, pierwsza tzw zgrubna potem druga z detalami. Formy do dzisiaj eksploatowane ( 35 lat). Ciekawe, ile ramek już z nich wyszło. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 14 godzin temu, myszaty napisał: Nie tylko ten schreck, zajefane zestawy miał ten Hit Kit, potez, breguet, lvg, spad, ansaldo...praktycznie wszystko jest tylko osiągalne w żywicy.. Nie wszystkie były takie super. Breguet XIX to była tragedia. Imitacja blachy falistej cała w nadlewkach. Nie do wyprowadzenia. Natomiast w tej chwili robię SPADa-61 i jest spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 No, Breguet to coś pośredniego między short-runem i scratchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 e tam ,nie ma tragedii , części na ramce widać, a to już dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 4 godziny temu, Tleli napisał: No, Breguet to coś pośredniego między short-runem i scratchem Nie rozumiem, to przecież zupełnie ładna vacuforma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 miejscami tylko trochę niedolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2020 A do tego modelu w Pelcie kupiłem blaszki ( nie pamiętam producenta) umożliwiające zbudowanie Bregueta z lotu do Tokio. Nigdy go nie zbudowałem, model poszedł na aukcji za niezłą kasę. Zdjęcie z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 Zrobiłem ich Balille ...:D tak jak wygladaja wypraski tak i robota szła... ale..się da Oefagi ..glutowate LFG miał krosty wszędzie :) Samo opracowanie modeli OK ale wykonanie form..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 15 godzin temu, kopernik napisał: A do tego modelu w Pelcie kupiłem blaszki ( nie pamiętam producenta) umożliwiające zbudowanie Bregueta z lotu do Tokio. Nigdy go nie zbudowałem, model poszedł na aukcji za niezłą kasę. Zdjęcie z netu. Tu akurat nie są blaszki, tylko takie sobie elementy z papieru i plastikowych pręcików - jeszcze dalsze pójście w stronę scratcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi