WujekAlice Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Ale Walrus i Swordfish były jednosilnikowe i miały po trzy ramki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Pięknie , twoje warsztaty to zawsze uczta dla oka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Dzięki, cieszę się Tymczasem akcesorium Saurona - czy też raczej Townenda - pierścień zestawowy dostał większy prześwit od wewnątrz oraz wypełnienie: Następnie został zeszlifowany do oczekiwanej szerokości i otrzymał kryzę cofniętą o 0,25 mm w stosunku do obwodu: A to po to aby blacha osłony ładnie się osadziła. Poniżej widać zwykły prostokąt z HIPSu 0,25mm: Na etapie bycia płaskim prostokąt otrzymał linie i nity: po czym poszedł kąpać się do wrzątku w rurce: Jak się wykąpał i wysezonował, został docięty przy zastosowaniu wzoru 2 pi er i siadł jak należy: To oczywiście zasługa konstruktorów, którzy wspaniałomyślnie dali powierzchnię rozwijalną... ;o) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Tymczasem naprawdę malutka mikrowaloryzacja silnika - taka akurat na potrzeby planowanego modelu: CDN 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Bryła generalnie ogarnięta. Zanim przejdę do linii i nitów (co robię z reguły przed jakąkolwiek farbą) zdecydowałem się na psiknięcie surfejserem na strefach misz-maszu różnych kolorów plastiku, CA i szpachli. Inaczej nie widziałbym co tam jest i przede wszystkim czy nie ma baboli niemożliwych do usunięcia po nitowaniu: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Mikołaj, zwróć uwagę na osłony napędów lotek. One zdecydowanie bardziej wystawały niż zrobiło to IBG. Można by ewentualnie pomyśleć o klapkach odciążających na krawędziach lotek (IBG je pominęło). W seryjnych Karasiach były, pytanie czy miał je prototyp. Tak zerknąłem sobie jeszcze na zdjęcie prototypu z początku wątku. Przyjrzyj się też sterowi kierunku, bo moim zdaniem tam też była klapka. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez djack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Na sterze kierunku - była na pewno. djack: +3 do prestiżu za dobre oko.... Czy ta szczelina pod statecznikiem poziomym to cecha tylko 23/I? Bo nie widzę jej w maszynach seryjnych. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Dzięki Panowie za te uwagi - o klapkach pamiętam, ale jeszcze nie czas na nie, pourywałyby się. KayFranz - przyjmijmy, że tam nie ma szczeliny (dla mojego zdrowia psychicznego) Tymczasem silnik się pomalował i skorygowałem kolektor. Przy otwieraniu silnika trochę bardziej bym waloryzował, tu jest wystarczająco (jak dla mnie): I mozolnie wyprowadzam powierzchnię i linie. Początek prac (podstawą było sprawdzenie czy oprofilowanie nie zawiera jakichś nadmiernych fal i nierówności): I systematycznie dalej.. Model wygląda obleśnie, przy okazji przestroga i przypomnienie - operujmy rysikami delikatnie, bo styk różnych plastików, szpachli, CA itp. lubi płatać figle pod względem twardości. Na razie wydaje się, że jest ok, prawda wyjdzie po podkładzie: Do miłego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Biedna szata graficzna pierwowzoru wymusza podwyższoną staranność w zakresie prac nad powierzchnią. Plany i życzliwie czytane zdjęcia pokazują, że niektóre nity były większe niż ogólnie. Spróbuję to zastosować, mimo pełnej świadomości niezgodności ze skalą. Zatem nitowanie dwurozmiarowe: Tam, gdzie mają być większe nity, dość mocną igłą wykonuję nakłucie: Potem należy żyletką ściąć wulkaniki, aby powrócić do płaskiej powierzchni (nie zaszkodzi dodatkowo przepolerować): I przymierzam kulki BGA: I uwaga - po wykonaniu wszystkich dołków należy przerwać prace nad nitami dużymi i wykonać małe klasycznym nitowadłem. A to dlatego, że przy klasycznym nitowaniu prawie zawsze trzeba coś poprawić, podszlifować, przetrzeć i na pewno kulki by wylatywały. Dopiero po zakończeniu nitowania "małego" do dołków wklejam kulki BGA i gotowe: Mam nadzieję, że po podkładzie i dalszych lakierowaniach będzie ok. Czas pokaże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Mili Państwo, dwa konkretne zagadnienia, a tym samym prośba o konsultacje: Ponownie wkleję fotki prototypu: 1. Na oprofilowaniu łączenia skrzydła z kadłubem na wysokości pomiędzy środkowym okienkiem dachowym a stanowiskiem tylnego strzelca jest bąbel/owiewka/chwyt powietrza.. Czy wiemy co to jest? 2. Jaką by przyjąć kolorystykę pierścienia Townenda biorąc pod uwagę, że to prototyp i nie nalatał się za bardzo..? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) A nie jest tak że ,,tocoś,, wystepuje po obu stronach kadłuba? Odnośnie roli tego czegoś, może to wloty do wentylacji dolnego stanowiska strzeleckiego , co by gazy po strzelaniu wypędzić , zmiejszyc ich stężenie, by dolny strzelec nie omdlał ? Choć wyprowadzenie gazów spalinowych ze silnika osłabia troche logike takiego rozwiązania, ale nie takie rzeczy się widuje. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Znowu człowiek obejrzy warsztat i zacznie się dołować, porównując swoje umiejętności z tym, co widzi. Świetna robota, jak zawsze zresztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzięki. Tymczasem powolutku - tablica choinkowa i kopytko. Generalnie z górki... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Jedziesz na dwa fronty, czy jakimś cudem galerię Dorniera przegapiłem? Tu jak zawsze, świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Łoj Krzysztof, nawet więcej frontów niż dwa. Nie przegapiłeś, Dornier się robi :-) Tu dorobiłem nowy kierownik i tostery z gałkami (podług wskazań rymulusa): A sam samolocik dostał kapcie, stery, klapy itp. ujawniając mniej więcej klocową sylwetkę prototypu: Teraz muszę nabrać spokoju przed oszkleniem - nigdy nie lubiłem tego jako roboty własnej... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Ależ piękna praca Mikołaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Zapowiada się kolejny świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Bardzo ciekawa konwersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Dzięki. Pomalutku dalej, bo tematyka z tych uciążliwych czyli szkło... Po wytłoczeniu wiatrochron został doklejony i zaczęło się knucie jak go oramkować. Poszło na pla-paper. Niżej widać, że do roboty trzeba zaprząc geometrię - koliste wybrzuszenia powodują, że ramka licuje się z płaskim szkłem leżąc na obłym kadłubie: I potem ramka po ramce okleił się wiatrochron - wszystkie były malowane od wewnętrznej strony, żeby nie były białe w środku, co zresztą jest dodatkowym utrudnieniem. Ale jako że wiatrochron był najtrudniejszy, to już pójdzie łatwiej: 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 Dzięki za lajki. W Dornierze były pytania - nie zapomniałem o nim, coś się tam powoli robi, niedługo aktualizacja, bo Karaś w zasadzie jeszcze trochę i będzie przetoczony do lakierni. W każdym razie szkło ogarnięte, choć przyznam, że nie lubię tej roboty: Tylne szkło kołyski siłą rzeczy lekko objęte domniemaniami, na razie także bez części ramek. Dodatkowo widać nerwowe elementy w postaci spodów oprofilowania i krawędzi spływu centropłata, po surfejserze zdecyduję, czy jest akceptowalne: I przy okazji pytanie: jak sądzicie, czy na podstawie zdjęcia z wystawy można wnioskować o zaproponowanym na odręcznym rysunku przebiegu dodatkowych ramek (na czerwono)? Z góry dzięki za pomoc 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 2 godziny temu, Mikolaj75 napisał: W Dornierze były pytania - nie zapomniałem o nim, coś się tam powoli robi, niedługo aktualizacja chwała za to 2 godziny temu, Mikolaj75 napisał: czy na podstawie zdjęcia z wystawy można wnioskować o zaproponowanym na odręcznym rysunku przebiegu dodatkowych ramek (na czerwono)? Wydaje mi się iż jest to całkiem słuszny trop ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Ja bym robił te ramki. Zdecydowanie widać na zdjęciu że są tam elementy ramy. Zastanawiam się tylko czy nie jest to pojedyncza ramka bo wygląda na dość szeroki element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Też bym obstawiał pojedynczą ramkę. A z drugiej strony, nie ważne jak zrobisz, i tak zrobisz to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Oddaję głos na jedną szerszą listwę...model niesamowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Dlaczego dwie poprzeczki? Bardziej pasuje jedna przez środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi