podciech Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Ekranoplany zawsze mnie intrygowały. Otoczone były jakąś aurą tajemniczości, a przy tym ich ogrom przytłaczał. Czas zimnej wojny, nie szczędzono wtedy ani pieniędzy, ani drogich materiałów na śmiałe projekty. Dla mnie najpiękniejszy okres rozwoju lotnictwa i nie tylko. Mocarstwa prześcigały się w coraz to nowszych i śmielszych projektach. W tym właśnie okresie pewien konstruktor w ZSRR Rościsław Aleksiejew wpadł na pomysł zbudowania hybrydy samolotu i statku. Obiekt wykorzystywał napięcie przypowierzchniowe wody i poruszał się na ograniczonej wysokości. Aleksiejew nazwał go ekranoplanem. Wszystkie prace i próby odbywały się w mieście BAKU nad morzem Kaspijskim. Południe centrala CIA do dyrektora docierają zdjęcia zrobione przez satelity szpiegowskie z potężnym obiektem o długości 100 m poruszającym się z dużą prędkością na Morzu Kaspijskim. Mimo wysiłków przez dłuższy czas nikt nie potrafi powiedzieć co to jest. Amerykanie nazywali go „KASPIJSKIM POTWOREM”, jak się potem okazało, był to największy ekranoplan KM. Nie jego model postanowiłem zbudować. O wiele ciekawszy jest projekt 903 łun. Jest trochę mniejszy od KM, ale ciekawszy konstrukcyjnie. Informacje na temat KM i ŁUŃ ujrzały światło dzienne dopiero po rozpadzie ZSRR, do tego czasu było to ściśle tajne. ŁUŃ był ekranoplanem rakietowym. Jedną salwą z sześciu rakiet naprowadzanych Moskit mógł puścić na dno każdy obiekt na wodzie w tym również lotniskowce. Ponadto niski lot nad wodą pozwalał pozostać mu niewidzialnym dla radarów. Jaki był strach amerykańskich generałów, gdy ci dowiedzieli się, że sowieci mają maszyny podobne do łodzi pędzące z prędkością 550 km/h zdolne do zniszczenia ich lotniskowców. Między innymi z tego powodu w USA ŁUŃ zyskał przydomek jako „zabójca lotniskowców”. Mankamentem projektu 903 była możliwość operowania tylko przy niskich falach. Oprócz tego ekranoplan trapiło szereg usterek technicznych. Rozpad ZSRR sprawił, że zakończono przygodę z tymi unikatowymi statkami powietrznymi. ŁUŃ straszył również rozmiarami. Rozpiętość skrzydeł 44 m, długość 74 m, wysokość 19 m, waga 286 ton, dystans 2000 km bez lądowania. Załoga składała się z 15 osób. Napęd 8 silników Kuzniecow NK-87 pozwalające rozwinąć prędkość 550 km/h. Uzbrojenie 2x działko P1-23 kal 23 mm w dwóch wieżyczkach, 6 wyrzutni rakiet naprowadzanych P-270 Moskit. Warsztat tego modelu postanowiłem zamieścić w dziale lotnictwo, ponieważ większość zjawisk towarzyszących poruszaniu się ekranoplanu opartych jest na aerodynamice, a nie hydrodynamice. „Łunia „w skali 1/72 nie ma. Anigrand robi żywice w skali 1/144, ale ma sporo błędów. Planów też brak. Niedawno pojawiło się w necie trochę szczegółowych zdjęć tego ekranoplanu. To one przede wszystkim służą mi jako dokumentacja. Do tego na jednym z zagranicznych forów znalazłem model kartonowy w skali 1/100 opracowany przez Maxima miłośnika nietypowych rosyjskich konstrukcji. Postanowiłem, że po poprawkach i przeskalowaniu do 1/72 wykorzystam szkielet jako bazę. Model budowany jest w większości z hipsu, kilka elementów zamierzam odlać też z żywicy. Łuń ma strasznie skomplikowany kształt dna zwłaszcza przy wysuwanej płetwie dlatego był to najtrudniejszy etap budowy z całej bryły. To co do tej pory zrobiłem może nie jest efektowne ale zajęło mi pół roku. W miarę postępu prac jak czas pozwoli będę wrzucał zdjęcia . pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez podciech 32 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) megaprojekt !! fotki Igora pewnie już znasz : https://igor113.livejournal.com/51213.html Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 6 godzin temu, podciech napisał: To co do tej pory zrobiłem może nie jest efektowne ale zajęło mi pół roku. Chm... w takim razie chyba zupełnie inaczej rozumiemy przymiotnik "efektowne", bo mnie wcisnęło w fotel. To jest spektakularne! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Rewelacyjny!!! Trzymam kciuki, żeby te szpachlówki nie siadły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Po prostu genialne! Ja się cieszę, że udaje mi się coś dorobić do gotowego już modelu, a tu wchodzisz Ty i masakrujesz mnie czymś zrobionym z niczego. Fenomenalna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Jako fan Twoich gigaprojektów ponownie jestem wielce ukontentowany powyższą prezentacją. Ekstra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 24.04.2021 o 01:11, podciech napisał: Obiekt wykorzystywał napięcie powierzchniowe wody i poruszał się na ograniczonej wysokości. taka tylko mała korekta - chodzi o "efekt przypowierzchniowy" który w odniesieniu do samolotów/śmigłowców powoduje zwiększenie siły nośnej, gdy elementy aerodynamiczne pracują w pobliżu płaskiej powierzchni (blisko ziemi, wody) "napięcie powierzchniowe wody" to trochę inna skala - nartniki, wykorzystują to do "chodzenia" po wodzie. Jeśli chodzi o model to zarówno temat jak i wykonanie są imponujące. niesamowite efekty połączenia techniki budowy w oparciu o szkielet i hipsu. Kibicuję i życzę wytrwałości, bo stopień zaawansowania jest mocny Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez pulemiot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Spektakularne i inspirujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Z przyjemnością dodaje do obserwowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Grubo. Podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Kamandir! Oczień charosza rabota, budu smatrił! Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Akurat właśnie dzisiaj Takom zapowiedział model ekranoplanu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Od zera...podziwiam i szacun, ogrom pracy powala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Akurat właśnie dzisiaj Takom zapowiedział model ekranoplanu I to właśnie zniechęca (przynajmniej mnie) do przeróbek i konwersji. Wystarczy poczekać... Ale do rzeczy - model fantastyczny, jak zachowasz geometrię przy tych wymiarach i scratch'u ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Akurat właśnie dzisiaj Takom zapowiedział model ekranoplanu A jaka skala? Bo może to tylko 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Na facebooka tylko zdjęcie wrzucili, bez podania skali, ale przypuszczalnie to będzie 1/144, bo przecież oryginalny ekranoplan tego typu był ogromnych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 9 godzin temu, martinello napisał: I to właśnie zniechęca (przynajmniej mnie) do przeróbek i konwersji. Wystarczy poczekać... I tak, i nie...rodzi się bowiem pytanie, jak długo chciałbyś czekać. W niektórych przypadkach konwersje powstają rzeczywiście dość szybko i czasem nawet firmy, choćby trumpek puszczają modele prototypów, które powstały tylko w jednym egzemplarzu. Są jednak tematy, które pozostają nieruszone przez wiele lat i to niezależnie od skali i składa się na to wiele czynników. Warsztat i to z najwyższej półki, jaki nam tu prezentuje Podciech, to właśnie jeden z tych niezmiernie rzadkich tematów, który zapewne nieprędko doczeka się realizacji przez jakąkolwiek firmę, o ile w ogóle któraś w to wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Ten ekranoplan jest tak długi, jak Boeing 777-300, więc raczej będzie w 1/144 i między innymi dlatego ten scratch jak najbardziej ma sens.Z dużych samolotów to jest np. Mrija w 1/72, ale to to ponad 2500 pln kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Szczęka opada, powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Oż Panie, solidna robota, taka wodna katiusza. Lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Rafał B napisał: Warsztat i to z najwyższej półki, jaki nam tu prezentuje Podciech, to właśnie jeden z tych niezmiernie rzadkich tematów, który zapewne nieprędko doczeka się realizacji przez jakąkolwiek firmę, o ile w ogóle któraś w to wejdzie. Gorąco kibicuję Podciechowi. To modelarstwo przez duże M. I będę zaglądał tu regularnie. A smutek w moim poście wynika z moich doświadczeń modelarskich; ile razy pociąłem model, dokupiłem dodatków etc -> to pojawił się nowy, dokładnie taki ja "ciąłem i giąłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Rafale... brak mi słów po prostu wspaniała robota. Jadę sobie kupić jakiś dywanik w odpowiedniej skali i zaczynam bić pokłony... Co zaś się tyczy czekania, to świetnie rozumiem takie podejście jakie prezentuje Autor... jak robiłem swojego MH-65C też w tym czasie Dream Model wypuścił model tej maszyny. Zastanawiałem się, może niepotrzebnie dłubię... ale jak zobaczyłem wypraski, to stwierdziłem, że wolę dokończyć swojego. Skala uproszczeń jakie zastosowano oraz błędy merytoryczne, wykluczyły ten model z mojego kręgu zainteresowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Bardzo dziękuje wszystkim kolegom . W dniu 24.04.2021 o 03:55, M.A.V. napisał: fotki Igora pewnie już znasz : https://igor113.livejournal.com/51213.html Tak zebrałem chyba wszystko co jest dostępne w sieci na tą chwilę bo wyciągnęli Łuń na brzeg i może cos jeszcze się pojawi . ale dziękuje. 23 godziny temu, rymulus napisał: Po prostu genialne! Ja się cieszę, że udaje mi się coś dorobić do gotowego już modelu, a tu wchodzisz Ty i masakrujesz mnie czymś zrobionym z niczego. Fenomenalna robota. Dziękuje ale przesadziłeś rymulusie . przy twoich zresztą ni tylko twoich koronkowo , zegarmistrzowskich poczynaniach to tylko kawał plastikowego klocka. W dniu 24.04.2021 o 11:21, pulemiot napisał: taka tylko mała korekta - chodzi o "efekt przypowierzchniowy" który w odniesieniu do samolotów/śmigłowców powoduje zwiększenie siły nośnej, gdy elementy aerodynamiczne pracują w pobliżu płaskiej powierzchni (blisko ziemi, wody) "napięcie powierzchniowe wody" to trochę inna skala - nartniki, wykorzystują to do "chodzeni" po wody. Dziękuje za sprostowanie i wytłumaczenie już poprawiam . Pozdrawiam No właśnie tego się obawiałem że ktoś wyda go przed tym jak skacze dłubanie . Szukam informacji ale nic nie mogę znaleźć jaką skalą nas uraczy TAKOM. Cała nadzieja w tym ze to 1/144. Jeżeli się okaże ze to 72 to dłubanie przy moich wypocinach okaże się bezsensowne . Lepiej kupić bazę i ja ewentualnie poprawić . 3 godziny temu, Tap-chan napisał: Ten ekranoplan jest tak długi, jak Boeing 777-300, więc raczej będzie w 1/144 i między innymi dlatego ten scratch jak najbardziej ma sens.Z dużych samolotów to jest np. Mrija w 1/72, ale to to ponad 2500 pln kosztuje. Model ma długość 102 cm taka parówka ze skrzydełkami 13 godzin temu, martinello napisał: Ale do rzeczy - model fantastyczny, jak zachowasz geometrię przy tych wymiarach i scratch'u ? Dzięki z geometria niema problemu. Szkielety segmentów zrobione są z płytek 2mm , poszycie większości z 0,75 . Na etapie budowy segmentów przyłożyłem się do ich symetrii a grubość jest wystarczająca do zachowania sztywności konstrukcji. Pozostaje tylko połączyć segmenty ze sobą w osi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Jedna poprawka. W Kaspijske prowadzone były prace nad luniem. Natomiast praca... Szok. Podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi