Xmen Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 Na początek to wystarczy zmiana tworzywa na lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 4 godziny temu, martinello napisał: Lulian ty masz Petee na drugie imię ? A Lujlan to strzelił focha, że tak nagle zamikł, czy też podziękowano mu odgórnie? (dotychczas sądziłem, że powodem nagłego zamilknięcia było spalenie klawiatury od ciągłego trzepania po wszystkich możliwych kanałach informacyjnych, jaka to Arma jest okrutna i niesprawiedliwa) 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 32 minuty temu, HKK napisał: Swoją drogą w głowie się nie mieści, że dożylem czasów, w których anglosascy modelarze cmokają nad polskimi zestawami (nie tylko AH oczywiście) i wzdychają "dlaczego tak u nas nie można"? Bo sie nie znają. Na szczęście nasi Prawdziwi Experten już pracują, żeby wyjasnić tym zadowolonym z życia ignorantom, jak bardzo się mylą, popadając w niczym nieuzasadnione samozadowolenie. Polakiem jestem i obowiązki mam polskie! już Maria K. uczyła śpiewać dziadów naszych: Nie będzie Angol śmiał sie w twarz, modele nam zachwalał... 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) 46 minut temu, HKK napisał: A jak oni to robili w.Matchboxach 50 lat temu? Tam części same wypadały z ramek. Mam taką hipotezę, ze Matchbox pracował na formach i wtryskarkach analogicznych do metalowych diecastów (w czym miał doświadczenie od lat produkując resorowce), czyli większe ciśnienia wtrysku i większe siły zwierające formę. Kanał wlewowy mógł być b.wąski. Ciśnienie załatwiało każdy opór. Chociaż nie zawsze i zdarzają się często w ich wypraskach niedolewki, ale niemal nigdy nadlewki. Znana jest trwałość tych form. Wypluly z siebie miliony wyprasek i po 50 latach są jak nowe, co widać w reedycjach Revella. Rozwiązanie niezbyt ekonomiczne jak na dzisiejsze czasy. Nie jestem technologiem form wtryskowych i to tylko moje tłumaczenie. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez letalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 8 minut temu, letalin napisał: Znana jest trwałość tych form. Wypluly z siebie miliony wyprasek i po 50 latach są jak nowe, co widać w reedycjach Revella. Rozwiązanie niezbyt ekonomiczne jak na dzisiejsze czasy. Nie jestem technologiem form wtryskowych i to tylko moje tłumaczenie. Ooooj, nie jest tak - walczę z Twin Otterem z wypustu sprzed klku lat i powierzchnia bywa nierówna, krawędzie porozjeżdżane. Po za tym jednak - jakość linii podziałowych Matchboxa (słynne rowy), i innych detali nie przystaje do dzisiejszych standardów... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 Pewnie masz rację, ale...prawie 50 lat. Mam też edycję Revella tego Twin Ottera, rzucę dokladniej okiem. Ja też już nie jestem gładki. Jednak w porównaniu do jakosci polskich ZTS, które po paru latach były zdezelowane, to różnica ogromna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) 3 minuty temu, letalin napisał: Pewnie masz rację, ale...prawie 50 lat. Mam też edycję Revella tego Twin Ottera, rzucę dokladniej okiem. Ja też już nie jestem gładki. Jednak w porównaniu do jakosci polskich ZTS, które po paru latach były zdezelowane, to różnica ogromna. TAK! (post)ZTS --> Mistercraft i podobne - wybacz, ale to w towarzystwie naprawdę nie wypada wspominać. Ja jestem coraz gładszy nie tam, gdzie potrzeba Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez socjo1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 3 godziny temu, HKK napisał: Żeby fachowo oceniać modele, nie trzeba być mistrzem modelarstwa. Podobnie jak oceniając książki, filmy, czy mecze piłkarskie nie trzeba być pisarzem, filmowcem itd. Ale żeby oceniać książki warto by umieć czytać. Żeby oceniać modele warto by ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 Ale czytać wystarczy, prawda? Nie ściągać na stadiony dziesiątki tysięcy ludzi, spijających każde słowo z ust czytających na scenie stronice książki? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 53 minuty temu, jmx62 napisał: Ale żeby oceniać książki warto by umieć czytać. Teraz są audiobooki. 55 minut temu, jmx62 napisał: Żeby oceniać modele warto by ... Obojętne co będziesz oceniał, czy masz oczy, uszy, czy umiesz czytać. Trzeba mieć poczucie estetyki, inaczej zwane gustem. A, że każdy uważa, że je ma to sobie każdy ocenia. Zaczynamy oceniać jak wstaniemy, a kończymy jak idziemy spać. Jemy śniadanie i nam smakuje - oceniamy. Widzimy panienkę i myślimy fajna laska - oceniamy. A później komuś o tym opowiadamy - wyrażamy zdanie. I nie ma w tym nic niestosownego, do momentu kiedy zaczynamy myśleć, że nasza ocena powinna być dobra dla wszystkich. Wtedy zaczynamy być namolni, a na koniec musimy zakładać nowe konto z nickiem Petee. 4 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 5 godzin temu, HKK napisał: nie tylko AH oczywiście) tak z ciekawości - nad którymi jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 4 minuty temu, KFS-miniatures napisał: tak z ciekawości - nad którymi jeszcze? Interesujące zagajenie... Będziemy teraz jechali po IBG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 'Jechanie po IBG' możemy pozostawić brytolom. Zresztą stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Sierpnia 2023 Share Napisano 7 Sierpnia 2023 11 godzin temu, KFS-miniatures napisał: 'Jechanie po IBG' możemy pozostawić brytolom. Zresztą stąd moje pytanie Modelami IBG zachwycał się Phil Flory. On co prawda niemal nigdy nie krytykuje w swych recenzjach, ale też wybiera dość starannie obiekty owych. Oglądam czasem jego cotygodniowe pogaduchy z innymi modelarzami i są zgodni w ocenie nowych modeli z Army i IBG. Oni zresztą często wrzucają do jednego worka producentów z Czech, Ukrainy i Polski. Jako "wschodnioeuropejskie wytwórnie" które dogoniły jakością Japończyków, a przegoniły ofertą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 W temacie nitów i poszycia kadłuba Hurricane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 17 Sierpnia 2023 Share Napisano 17 Sierpnia 2023 A jesteś pewien, że to samolot, a nie jego filmowy model 1:1? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Sierpnia 2023 Share Napisano 17 Sierpnia 2023 Stało to przed IL , z kołami od taczki..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Sierpnia 2023 Share Napisano 18 Sierpnia 2023 Coś takiego znalazłem w sieci 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 18 Sierpnia 2023 Share Napisano 18 Sierpnia 2023 ale co chcesz porównywać? Wtrysk z jego ograniczeniami i druk 3D? Czy to kto lepiej w plastiku zrobił chłodnicę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 15 godzin temu, kopernik napisał: Coś takiego znalazłem w sieci tutaj masz nieco więcej na ten temat: 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 Właśnie biorę się za Iskierkę w 72, oglądam wypraski i pośród wielu kwiatków, o których już wiedziałem, napotkałem na kolejny Lotki na górnych częściach skrzydeł są jakby za grube względem reszty poszycia, po prostu wystają ponad powierzchnię tworząc uskok. Przypatrując się gotowym modelom w internetach, na jednych to widać, na innych nie. Czy to wynik ingerencji autorów, czy może AH poprawiła to z czasem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 w instrukcji budowy jest chyba zaznaczone, ze trzeba i gdzie trzeba szlifowac powierzchnie ( 0,3mm ? ) Robi sie coraz ciekawiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 No jest w instrukcji uwaga, żeby zeszlifować jedną połówkę skrzydła od wewnątrz, ale mi chodzi o samą lotkę, tą zintegrowaną z górną połówką, ona też wystaje ponad powierzchnię skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 problemu wielkiego nie ma, bo jest gladka A z drugiej strony popatrz na zdjecie...Na jednym jest tak, a na innym inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi