Irek-M1 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Jestem pod wielkim wrażeniem włożonej w ten model pracy ! Podziwiam i szanuję włożoną w model pracę i podziwiam efekty ! Dziękuję i zapraszam do dalszego śledzenia wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 8 minut temu, Irek-M1 napisał: Dziękuję i zapraszam do dalszego śledzenia wątku. Nie znoszę maszyn sowieckich gdyż uważam je za kiepskie w porównaniu z maszynami zachodnimi ale z przyjemnością będę zaglądał do wątku z Twoim Floggerem bo jest co podziwiać ! Piękna praca i wspaniała inspiracja dla mnie przy budowie moich Phantomów, Starfighterów i Tomcatów ! Przyjemność podziwianie Twojego warsztatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 To nie chodzi czy lepsze czy gorsze ale 23-ie latały mi nad głową i jako mały chłopak wiele godzin spędziłem na ścieżce lądowania oglądając loty samolotów. I co najważniejsze mają oznaczenie mojego rodzinnego miasta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 To robimy krok dalej dokleiłem przewody w sumie te dwa elementy maj 156 elementów. Dodatkowo dorobiłem złączki i przewody dodając kolejnych 20. w jednym doklejone i pomalowane przewody w drugim doklejone przed malowaniem oba pomalowane doklejone taśmy mocujące i gotowe do zamocowania w kadłubie i zamontowane w kadłubie pomalowane skrzynki przed montażem i w trakcie robienia podstaw potrzebnych do montażu w kadłubie 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Bardzo fajna drobnica :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 To jest szaleństwo, ale wygląda bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Kolejne agregaty trafiły na miejsce w sumie 107 elementów. Zostały mi jeszcze trzy urządzenia do zrobienie i wyprowadzam się z tego miejsca. a ten biały element to podstawa do kolejnego agregatu w tym kompleksie. To co na zdjęciu powstało z 5 elementów i początek kolejnych drobiazgów-ten biały Podczas ostatniej wizyty w Muzeum w Dęblinie zrobiłem fotki oryginału i modelu Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Irek-M1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 24 Września 2022 Autor Share Napisano 24 Września 2022 No to czas na ostatnie trzy urządzenia. W sumie liczą one 114 elementów plus przewody. Te środkowy element to tylko 20 elementów. oryginały bez etażerki Po bokach luku etażerki symetrycznie dodałem listwy do podłączenia kabli. Każda z nich to 24 elementy. i w komplecie z wysuwaną etażerką -nadal pasuje wszystko i zostały tylko dwa ostatnie poziomy i koniec i dla przypomnienia tylne agregaty 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 Trudno odróżnić które fotki oryginał a które przedstawiają model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 Napiszę tak: Zbieram szczękę z podłogi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 Podziwiam i szanuję hart ducha, benedyktyńską cierpliwość i niewiarygodną wręcz konsekwentność - o kunszcie i umiejętnościach już koledzy pisali...nic tylko podziwiać mistrzowskie wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 Ekstraklasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Coś niesamowitego. Jestem pod ogromnym wrażeniem tak pieczołowicie odtwarzanych podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 9 godzin temu, kapsel napisał: Coś niesamowitego. Jestem pod ogromnym wrażeniem tak pieczołowicie odtwarzanych podzespołów. Skoro jakiś element jest w dokumentacji to musi być w modelu i nie ma zmiłuj się, jak znam Irka. Super dokumentacja jest OK, ale może modelarza wykończyć i często bardzo wydłuża proces budowy, ale efekty wtedy są takie jakie widzimy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 22 godziny temu, Leszek.Sz. napisał: Trudno odróżnić które fotki oryginał a które przedstawiają model. Na szczescie, Irek na model nakleil tasme tamiya 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 14 godzin temu, hadzi napisał: Na szczescie, Irek na model nakleil tasme tamiya A to nie na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) No cóż koniec roku to czas podsumowań i pożegnań. Dlatego też po wykonaniu 3305 elementów tyle mi wyszło z notatek a pewnie jest tego więcej zakończyłem ostatnią półkę z agregatami i luk etażerki mam zrobiony. Mam zrobione wszystkie elementy, które sobie zaplanowałem i zgodnie z hasłem nic dwa razy się nie zdarzy nigdy więcej nie chcę tego robić. Nieskromnie powiem iż było to mega zadanie. Model ma około 6 tysięcy elementów. Tak więc po zrobieniu tego podzespołu żegnam się ze wszystkimi, którzy podglądali, komentowali, doradzali i krytykowali-rzeczowa krytyka nikomu nie zaszkodziła. Czas na zdjęcia: Przednia ściana: No i w modelu zegary i całość tylnych skrzynek i po doklejeniu reszty tylna półka i tu należy zwrócić uwagę iż poszczególne samoloty mogły wyglądać inaczej. Moja wygląda tak jak w oryginalnym samolocie o numerze 460 tak wygląda prawa strona 460 no i w moim modelu zamontowana półka przed podłączeniem przewodów po podłączeniu wszystkiego jeden z agregatów to zaczynamy ustawiać wszystko na swoim miejscu. Najpierw podnosimy środkowy element i mocujemy za pomocą wkręcanego elementu w kadłub i uniesioną osłonę Najpierw stopa 14 elementów na której opierała się etażerka wraz z elementem do montażu pionowej osłony i na modelu po ustawieniu etażerki Widok ogólny i to na tyle. Jest czas pożegnań i powitań. Witam w nowym elemencie do zrobienia -luk gdzie się chowa skrzydło podczas składania oraz cały mechanizm sterowania zmienną geometrią skrzydeł. Wprawne oczy zobaczyły już siłowniki. Dla przypomnienia tak zostawiłem to wcześniej. Na papierze milimetrowym będę rozrysowywał wszystko i dopiero po zaplanowaniu i rozrysowaniu rozpocznę montaż tak aby jak najmniej dotykać model i siłowniki, których wydruk i toczenie po raz kolejny wykonał Piotr z firmy Master ze Szczecina-DZIĘKUJĘ W między czasie podczas paprykarza miałem wielką przyjemność spotkać porozmawiać oraz zaprezentować swój model technikowi, który obsługiwał oryginalny samolot. Podczas rozmowy Pan Piotr opowiedział trochę o samym samolocie oraz pokazał ze swoich zbiorów książkę obsługi płatowca oraz książkę obsługi tego konkretnego samolotu wraz ze wszystkimi zapisami odnośnie przeglądów i napraw 460 zdjęcie z czasów służby w 28 PLM w Redzikowie w raz z osobistą dedykacją dla mnie i model z lotu ptaka Edytowane 27 Listopada 2022 przez Irek-M1 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Kosmiczna robota, za każdym razem nie mogę wyjść z podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) nie kosmiczna a ziemska. Gdybym był kosmitą to już dawno zrobiłbym ten model Edytowane 27 Listopada 2022 przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 No i znów szukam szczęki pod biurkiem Niesamowita robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Nic tylko podziwiać - piękna rzecz się tworzy. Szacun. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Obłęd modelarski Najzabawniejsze jest oglądanie niektórych tych zdjęć. Człowiek patrzy i się zastanawia, czy to zdjęcie oryginału, czy już model? Szuka się jakiś odnośników, punktów orientacyjnych Czy to jakaś płachta, szmata, czy taśma tamki, patrzy się dalej, aaaa nooo przecież jest zapałka, ok.. Edytowane 27 Listopada 2022 przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 Tak, tak, zapałka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) Takiej małej zapałki to bym nie brał Edytowane 29 Listopada 2022 przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 W dniu 26.06.2022 o 19:55, Irek-M1 napisał: To nie chodzi czy lepsze czy gorsze ale 23-ie latały mi nad głową i jako mały chłopak wiele godzin spędziłem na ścieżce lądowania oglądając loty samolotów. I co najważniejsze mają oznaczenie mojego rodzinnego miasta. O tak. Jako nastolatek uprawianie sportu gdzieś z okolic Łasku rzuciło mnie na obóz sportowy do Słupska. Hotel sportowy nad stawem i stadion z tartanem , chyba wtedy Gryfa Słupsk. 2 x po 14 lotnych dni, gdy start 23- ich następował na stadionie nie było nic słychać w momencie przelotu. Efekt piorunujący. Samolot w porównaniu do miga - 21 robił wspaniałe wrażenie swoja sylwetką. Jak się znalazło w odpowiednim miejscu i czasie na plaży pod Ustką to można było się załapać na "kawałek" treningowych walk powietrznych. Bodaj w 1995 próbowano to pokazać na pokazach w Dęblinie . Jedyne co było w stanie przebić dla mnie Miga - 23 to spontaniczny " pokaz lotniczy " Su - 20 - Su - 22 dla dzieci na obozie nad jeziorem Wilczyńskim , obok Powidzkiego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi