martinello Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Zapytam - wczesne spitfire KP są coś warte ? Lepsze niż tamiya ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, martinello napisał: Zapytam - wczesne spitfire KP są coś warte ? Lepsze niż tamiya ? Tak na tle kilku ostatnich postów w tym wątku - no zgadnij Chociaż na tle innych modeli KP ten Spit wygląda naprawdę dobrze więc jeśli masz na niego ochotę to można rozważyć. Ale na 95% trzeba będzie wymienić kalki i można się spodziewać, że trochę szpachlować będzie trzeba. Od tamki miejscami lepszy detal, ale na pewno nie będzie lepiej odwzorowany i spasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Czyli wczesny spit to tylko Tamka i kp ? Pierwszy dobry, drugi ma duży wybór np. śmigieł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Podstawowym problemem Spitów z KP jest to że nie trzymają skali , no chyba że ten jest z całkiem nowych form z 2022 i zrobili je poprawnie .Jeśli chodzi o detale i ich ,,ostrość " to wcale nie jest tak źle - jest całkiem przyzwoicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 8 godzin temu, Matys napisał: Dokładnie to co Moses powiedział - modele KP zazwyczaj mają bardzo mydlany detal i wątpliwe spasowanie. Od lat czekam na model Alpha Jeta - w zeszłym roku wydało go KP. A ja generalnie nie zareagowałem takim entuzjazmem jak na Mirage'a 2000 Modelsvitu - raczej była to reakcja typu "no cóż, zawsze coś". Model kupiłem, zbuduję, ale jednocześnie nie jest to coś czego bym chciał w 2022 roku. Jasne, że w przypadku takich tematów można się cieszyć i z KP, ale nazywanie ich rozpieszczaniem to dla mnie trochę przesada Do KP, AZ i innych odłamów dobrze pasuje powiedzenie "z braku laku dobry kit" gdzie kit jest w podwójnym tego słowa znaczeniu:) Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, pepociufakers napisał: "z braku laku dobry kit" gdzie kit jest w podwójnym tego słowa znaczeniu:) E tam...każda potwora znajdzie swego amatora. Ja im życzę jak najlepiej. Wybór poloników jest tak ograniczony że każdy cieszy. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez myszaty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 5 godzin temu, pepociufakers napisał: gdzie kit jest w podwójnym tego słowa znaczeniu:) Tutaj pozwolę się nie zgodzić.Trochę tych modeli zrobiłem i jakąś przesadna ilość szpachlówki nie była potrzebna. To już przy modelach SH lub Azur trzeba było więcej " rzeźbić". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 W dniu 9.04.2022 o 08:33, martinello napisał: Zapytam - wczesne spitfire KP są coś warte ? Lepsze niż tamiya ? Technologia Muzikanta to formy typy galwanicznego. Jego produkcje są zwykle oparte na zmodyfikowanych lekko wypraskach, czy odlewach innych firm. Technologia ta nie daje jednak 100% kopii, bo kopiowana część musi być pokryta natryśniętą miedzią, na której buduje się potem galwanicznie forma, zwykle z niklu w pierwszych warstwach. Ta warstwa miedzi na kopiowanej części zaciera ostrość detalu. Stąd linie bywają nie zawsze równe jak na drążonych formach stalowych. Są też lepsze i gorsze formy galwaniczne. Te lepsze są droższe A Muzikant idzie na rychlost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Co to(kto to) ten Muzikant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Janko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 27 minut temu, jmx62 napisał: Co to(kto to) ten Muzikant? Właściciel AZ/KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 To zawód czy nazwisko? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Powołanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Dzięki za informacje. Odpuszczam kp. Nie mam parcia na kolekcję czy konkretne typy samolotów. Raczej skupie się na poszukiwaniu modeli "pierwszego sortu" Spitfire we wczesnej wersji odpuszczam. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, letalin napisał: Technologia Muzikanta to formy typy galwanicznego. Jego produkcje są zwykle oparte na zmodyfikowanych lekko wypraskach, czy odlewach innych firm. Technologia ta nie daje jednak 100% kopii, bo kopiowana część musi być pokryta natryśniętą miedzią, na której buduje się potem galwanicznie forma, zwykle z niklu w pierwszych warstwach. Ta warstwa miedzi na kopiowanej części zaciera ostrość detalu. Stąd linie bywają nie zawsze równe jak na drążonych formach stalowych. Są też lepsze i gorsze formy galwaniczne. Te lepsze są droższe A Muzikant idzie na rychlost. Poproszę jeszcze namiary na sprawdzonego wykonawcę takich form i zaczynam produkcję. Też postawię na tematykę niszową . Nie będę ścigał się z Armą, czy IBG - niech robią medalowe cacuszka. Jeśli ludziska kupują takie coś jak RWD czy Orlik z Aster to kupią i te "słabe" modele, aby nie był to kolejny masowo robiony model Niemca czy Mustanga ... itp . Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez kopernik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 2 godziny temu, jmx62 napisał: To zawód czy nazwisko? Jak w kawale: - Nazywam się Borewicz. - A jak na imię? - Porucznik. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Tyle odpowiedzi i ... dalej nie wiem czy to zawód czy nazwisko? Nie może ktoś napisać wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 10 minut temu, jmx62 napisał: czy to zawód czy nazwisko? https://forbes.cz/letadylka-z-prostejova-2-0/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Po przeczytaniu tego artykułu jestem pod wrażeniem...że można. Ten akapit o współpracy ze szkołami, niesamowite. Tym bardziej im kibicuje. Jeżeli to taka tańsza technologia to tym bardziej chylę czoła. Podziwiam takich ludzi jak Muzikant z pasją i konsekwentnych. Nasze ,,orły modelarstwa" ( jedna i druga strona) nie dały rady nawet wyposażyć MLP w przyzwoite modele w sklepiku muzealnym. Tylko zawalili półki mc... Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 2 godziny temu, myszaty napisał: Jeżeli to taka tańsza technologia to tym bardziej chylę czoła. Podziwiam takich ludzi jak Muzikant z pasją i konsekwentnych. Dla części czeskiego środowiska modelarskiego ta postać jest mocno kontrowersyjna, kilkukrotnie zarzucono mu kopiowanie modeli innych firm. Patrząc przez pryzmat jakości jego produktów, to pasji do modelarstwa to tam za dużo nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 29 minut temu, Soris napisał: Ja tu nie widzę kontrowersji. Dopóki będzie wypuszczał modele z których da się zrobić poloniki, a ja nadal kleił...to ma wiernego klienta. Ludzie zagłosują portfelami. A jakość? Mam gorsze gluty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, myszaty napisał: Nasze ,,orły modelarstwa" ( jedna i druga strona) nie dały rady nawet wyposażyć MLP w przyzwoite modele w sklepiku muzealnym. Ale że niby mieli dać modele za darmo bo to Muzeum Lotnictwa.To jest biznes a nie działalność charytatywna. 10 godzin temu, myszaty napisał: Tylko zawalili półki mc... Stoi na półkach to co sklep zamówił. Zresztą MC to też polska firma do tego robiąca modele w przystępnych cenach bardzo dobre na początek. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 7 godzin temu, Soris napisał: Dla części czeskiego środowiska modelarskiego ta postać jest mocno kontrowersyjna, kilkukrotnie zarzucono mu kopiowanie modeli innych firm. Nie tylko zarzucano, ale i któregoś roku na E-day'u w Pradze zaliczył regularne mordobicie od zdesperowanej konkurencji... 10 godzin temu, myszaty napisał: Nasze ,,orły modelarstwa" ( jedna i druga strona) nie dały rady nawet wyposażyć MLP w przyzwoite modele w sklepiku muzealnym. Co sklepik MLP zamówił to ma... A nasze "orły" regularnie uczestniczą w akcjach typu "niedzielne sklejanie modeli / malowanie figurek" organizowanych dla dzieci przez Dzielnicę Ursynów w Warszawie. fotka z dnia wczorajszego oraz fotki z poprzedniej imprezy, dwa tygodnie temu więcej fotek można znaleźć na FB... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Xmen napisał: Ale że niby mieli dać modele za darmo bo to Muzeum Lotnictwa.To jest biznes a nie działalność charytatywna. Dlaczego za darmo???? Dziwny jesteś... 3 godziny temu, Xmen napisał: przystępnych cenach bardzo dobre na początek. ... i nudny. Marketing...takie magiczne słowo. nie tylko modelarze odwiedzają MLP, ale tak p11 w 32/48/72 spokojnie mogła by funkcjonować jako pamiątka. A nie kaszana z lat70...mają chyba kontakty???? Godzinę temu, gajowy z wąsami napisał: regularne mordobicie od zdesperowanej konkurencji... To akurat mi szczerze zwisa...ale konkurencja dziwna, chyba im merytorycznych argumentów brakło Godzinę temu, gajowy z wąsami napisał: przez Dzielnicę Ursynów w Warszawie. Aaaa w Warszawie...to zmienia postać rzeczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 1 minutę temu, myszaty napisał: Dlaczego za darmo???? Dziwny jesteś... Dlaczego dziwny?To nie ja napisałem że nie dali rady wyposażyć. Gdyby sklep zamówił to pewnie byłyby ich modele w sprzedaży. 3 minuty temu, myszaty napisał: i nudny To już nie wiem jak pisać. Piszę że MC jest zły to źle ,pisze że to polska firma sprzedająca modele w przystępnych cenach też źle. W muzeum chyba wiedzą który model P-11 jest najlepszy. Może jednak decyduje ekonomia. Za tą samą kwotę ile można kupić P-11 firmy MC a ile Arma/IBG ? Tutaj jest raczej "pies "pogrzebany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi