pepociufakers Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 O, tak, to ten P-40. Mozna wyciac malymi nozyczkami, poszlifowac, skleic, polozyc kalki i postawic na polce:) Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Wiem, ż powinno być w ale ze względu na wiek i producenta zestawu dałem tutaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 @kjp_a_man przeczytaj dokładnie 29 stronę tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) 3 godziny temu, hamp napisał: P 40 byl z TB i mila kalki Urbanowicza z Chin TB puszczał jeszcze w 1/48 Su-6 z silnikiem gwiazdowym i wiem, że coś jeszcze niestety uleciało z pamięci. A ileś tam postów wcześniej ktoś wspomniał o polskich farbach Modelak, niżej cytuję fragment instrukcji do P-50 Jastrząb a w niej wykaz numerów Modelaka, może ktoś skorzysta. Nie wiem z jakich lat jest ta instrukcja ale warto zwrócić uwagę na podane ceny! Edytowane 16 Maja 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 aaa ten tgo... mam jeszcze P 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 przegrzebalem kilka pudeł:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 23 godziny temu, dedrey napisał: Vacu..udało się komuś zrobić coś z Dubeny? Oczywiście Jak 15, Jak 17 i ŁaGa 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 hmmm a kadłubki pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 toż to tragedia była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 Składnica Harcerska. Kiedyś świątynia do której pielgrzymowali samodzielnie, nieraz bez wiedzy rodziców, nastoletni chłopcy z nadzieją, że może była dostawa z Czechosłowacji lub NRD i coś się uda kupić. Dziś, tak jak wtedy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i idą z duchem czasu ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 4 minuty temu, kopernik napisał: Składnica Harcerska. Kiedyś świątynia do której pielgrzymowali samodzielnie, nieraz bez wiedzy rodziców, nastoletni chłopcy z nadzieją, że może była dostawa z Czechosłowacji lub NRD i coś się uda kupić. Dziś, tak jak wtedy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i idą z duchem czasu ! Czy to Składnica harcerska Skaut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 11:37, erkamo napisał: Pardon, źle odczytałem. Broplan od początku słynął z nietuzinkowych tematów i ...spartańskiego wykonania. Modelarzy do dziś odstrasza technologia vacu. Wiem, że są tacy którzy lepili, lepią tego typu modele, ale to jest raczej nisza, w niszowym rynku. Przed laty były te modele czymś w rodzaju zastępstwa dla "normalnych", wtryskowych. Sporo z nich bazowało w swojej formie na wypraskach zachodnich producentów. Technologia vacu była na pewno znacznie łatwiejsza i tańsza niż wtryskowa. Osobiście, tylko raz skleiłem taki model, Jak-15 i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Ja skleiłem kilka modeli vacu i całkiem miło wspominam prace nad nimi. Aktualnie posiadam tylko modele Harriera z vacu wyprodukowane przez firmę Marfix z Wrocławia. Kiedyś skleiłem również i ten model w malowaniu US MARINE CORPS i może za jakiś czas popełnię kolejnego? Natomiast co do samego vacu to sam sobie aktualnie tą metodą tłoczę osłony kabin a to czego się nauczyłem przy pracach nad tego typu modelami dziś bardzo mi się przydaje podczas pasowania oszklenia vacu do modeli wtryskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 W dniu 14.05.2020 o 09:33, Marek62 napisał: W dniu 14.05.2020 o 21:08, jmx62 napisał: A wracając do modeli vacu. Czy ktoś miał do czynienia z takim cudakiem? lagg-3 i 5 z vacu, malowanie modelakami Czeska Dubena. Miałem Jaka-15,17 i ŁaGG-3 oraz Ła-5. Uważam, że polskie modele do dziś są lepsze delikatniejsze i z lepszym detalem, Miałem również tego Nanchanga Q-5. Model posiadał kilka elementów odlanych z białego metalu i było to bodajże podwozie i kokpit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 34 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Czy to Składnica harcerska Skaut? Nie mam pojęcia jak się nazywa. Warszawa ul Targowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Czy to Składnica harcerska Skaut? Tak. Składnica Harcerska SKAUT. 12 godzin temu, kopernik napisał: Nie mam pojęcia jak się nazywa. Warszawa ul Targowa. ul. Targowa 12. Tu witryna. Ja wiem jeszcze o Słowackieo 27/33 (wejście od Hanki Czaki) i witrynka Aleja Komisji Edukacji Narodowej 56. Witryna ta sama co dla Targowa 12. Marii Konpnickiej 6 i witrynka. Byłem raz w okolicach 2003 i nie mieli tam produktów związanych z modelarstwem. Edytowane 17 Maja 2020 przez kjp_a_man Zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 A to znacie? Pierwszy w 1/48 model Hi-Tech (lub jeden z pierwszych) z metalowymi elementami, gumowe opony. Znany producent z Wrocławia. Z tej serii był jeszcze Su-15 i Su-22 , oba w 1/48. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Arkusz kalkomanii imponujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Imponujaca ilosc czerwonych gwiazd;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Ok imponujący ale chyba ta morda rekina to na Ła-5 a nie ŁaGG-3? Nawet kilka postów wyżej Staryfajter1954 wrzucił fotkę vacusia takiego ławocz-rekina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 Prawdopodobnie te kalki były przygotowane też do innych modeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 Jak 18. Cudowny model z ZSRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 7 elementów + limuzynka=model A Solo pisze w innym temacie: 43 ramki i jeszcze trzeba m/kw blachy i kilo żywic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 20 godzin temu, kopernik napisał: Jak 18. Cudowny model z ZSRR. Ło matko toż to klasyka. Dobra a gdzie pilot, znaczitsia liotczik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Hej, Co prawda mało latający, ale też przepiękny. Made in Japan, 1979: Pozdrawiam, Przemek Edytowane 20 Maja 2020 przez PrzemekW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 1 godzinę temu, PrzemekW napisał: Hej, Co prawda mało latający, ale też przepiękny. Wiatr go nosi, a więc prawie latający . Tu jeden z kolegów rozprawił się z nim. https://modelwork.pl/topic/974-in-boxdar-pomorza-1350-imai/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi