TAW Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 Dzięki Panowie. Te ekrany z trumpeterowskiego T-64 by siadły jak złoto jednak nigdy nie miałem go w planach a raczej nie będę kupował całego modelu do kanibalizacji 8 części. Chyba, że ktoś by się potem pisał na jego odkupienie i zrobienie tej późniejszej wersji . Znalazłem tez tą blaszkę Edka w jednym tylko sklepie ale kosztuje z przesyłką prawie 60 zł . Poza tym nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnych zdjęć żywych blaszek, które by mi pozwoliły na ocenę czy warto to w ogóle brać. Mógłbym jeszcze sam zrobić te elementy bo przetłocznia pionowe raczej nie powinny być problemem, jednak tych "kropeczek" na pewno nie odtworzę - trzeba by pominąć. Zostaje jeszcze giełda - może ktoś robił tego trumpka i mu zostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Kup-T-64 Trumpeter, https://www.mojehobby.pl/products/T-64B-M1975.html#gallery_start Mam te same problemy z fartuchami do T-72. Nawet kupiłbym model T-64 trumpka o którym pisze Robert - ale tylko jeśli można go zrobić w nie-ruskim malowaniu, np. Ukrainy. Ma ktoś jakieś zdjęcia tej wersji ? (żebym potem nie musiał kupować innego modelu na części do konwersji T-64 ) Edytowane 22 Lipca 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Narzekacie na MON, a Ukraina ma już swoje Abramsy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 8 minut temu, mandrivecs napisał: Narzekacie na MON, a Ukraina ma już swoje Abramsy! u nas pewnie też się skończy na pędzlu i puszcze farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 12 minut temu, bulik58 napisał: A ktory to? Czytaj oznaczenie na żółtych kostkach! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 No niestety - te ze zdjęć (dziękuję Koledzy) wyglądają co najmniej na późniejszy "wypusk" wyglądający mi na model '84 https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-64B-Mod.-1984.html A w tym modelu - nie ma fartuchów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 19.07.2021 o 20:29, TAW napisał: Ten z napisem na lufie DOUG FUNNY. Zdjęcie z Drawska z 2015r. Na zdjęciu bez paneli CIP na przodzie wieży wbrew temu co podaje instrukcja ale któż to wie co było dzień wcześniej czy później. Ja też prawdopodobnie będę robił ten egzemplarz ale założę te panele bo pasują Abramsom jak nie wiem co. Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. TAW - Znalazłem tylko jedno zdjęcie ale opisane: Operation Atlantic Resolve June 16, 2015 in Tapa, Estonia. Wydaje się, że to ta sama miejscówka, z tyłu droga, czołgi , hummer., tylko czołgista inny. Edytowane 22 Lipca 2021 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) 6 godzin temu, johnrambo napisał: TAW - Znalazłem tylko jedno zdjęcie ale opisane: Operation Atlantic Resolve June 16, 2015 in Tapa, Estonia. Wydaje się, że to ta sama miejscówka, z tyłu droga, czołgi , hummer., tylko czołgista inny. Zdjęcie znalazłem w sieci w jakimś polskim artykule i było podpisane po polsku coś w stylu "Abramsy podczas ćwiczeń w Drawsku 2015". Z tego co pamiętam to chyba nie było na popularnym mainstreamowym portalu a jakimś bardziej "branżowym". Wkleiłem zdjęcie bezpośrednio i został nawet oryginalny podpis po angielsku (widoczny po najechaniu kursorem na to zdjęcie), który podaje tą samą datę, tylko że inne miejsce. Na końcu podpis Brandon Anderson/Army - prawdopodobnie wykonawca zdjęcia i uczestnik ćwiczeń. Dla mnie jest to całkiem wiarygodne choć Amerykanie z całym szacunkiem nie słyną z dobrej znajomości geografii... Znalazłem ten artykuł dawno temu kiedy kupowałem swojego Abramsa i nie mogę teraz znaleźć go w sieci bo jak sam się zapewne domyślasz pojawiło się ostatnio multum artykułów z tagiem Abrams i Polska. Możliwe, że redaktor tego artykułu dał pierwsze lepsze zdjęcie Abramsa i podpisał tak, żeby do niego pasowało. Tego do końca nie wiem bo mnie tam nie było. Pozostaje mi wierzyć, że pan Brandon Anderson wiedział gdzie się aktualnie znajduje. Najedź na to zdjęcie bez klikania i po chwili pojawi się opis i będziesz wiedział o co mi chodzi. Jeżeli okaże się jednak, że wprowadziłem Cię w błąd to najmocniej przepraszam i zrobiłem to zupełnie nieświadomie bo sam jestem żywotnie zainteresowany wykonaniem tego zestawu właśnie w tym malowaniu. Edytowane 22 Lipca 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 6 godzin temu, bulik58 napisał: martinello znalazlem jeszcze takie fitki , moze te ci pomoga = ten ostatni to podobno wersja T-64A Wóz z dwóch pierwszych fotek chyba mam gdzieś rozpracowany "merytorycznie", z pamięci to chyba była 17 Brygada Pancerna, uszkodzony i przejętych przez separatystów pod Debalcewem. Musiałbym tylko pogrzebać za kwitami... Bo coś mi się kołacze, że zbudowanie tego wozu to była dość droga sprawa, tylko nie pamiętam już, co było nie tak z modelem i co było do przeróbki. @martinello - jeśli poszukujesz inspiracji do konkretnej wersji T-64, to wrzuć sobie lostarmour.info, -> Ukraina -> technika WSU, ew. Zniszczone/Zdobyte w Donbasie i masz przekrój wszelkich możliwych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Proszę o identyfikację typu działa zastosowanego w tym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 (edytowane) Jest to armata przeciwlotnicza Flak 43 kalibru 37mm. Flak43 powstało na bazie poprzedniej konstrukcji armaty Flak37. Flak 43 posiadał dużą szybkostrzelność: praktyczną oraz był wysoce niezawodny. Ciężką odmianą Flak43 było podwójnie sprzężone działo Flakzwilling 43 tego samego kalibru. Flak43 montowano na podwoziu czołgu Panzer IV i tak powstałe konstrukcje nazwano Mobelwagen i Ostwind. Flak43 był także montowany na transporterze SD.Kfz 7 tworząc pojazd o nazwie SWS (Schwere Wehrmacht Schlepper). Także Kriegsmarine posługiwała się tą bronią na U-bootach pod oznaczeniem 3,7cm Flak43 M43U. Pierwsze Flak43 weszły do służby w 1942 r., ale nie wprowadzono ich do produkcji seryjnej aż do 1944 r. Głównym producentem był koncern Rheinmetall. Wyprodukowano ok. 20 000 sztuk tej broni wszystkich wersji. Dane techniczne: donośność: pionowa-4800 m, pozioma-6500m, kaliber: 20 mm, masa bojowa: 2000 kg, szybkostrzelność: 250 strz./min., prędkoć początkowa pocisku: 770-820m/s (zależnie od pocisku). Można kupić modele w skali 1/35: Italeri 0363 Flak 43 CMK T35005 3,7 cm Flak 43 Lion Roar L3519 3.7cm FlaK43 with Sd.Ah.58 Trailer Trumpeter 02311 German IIWW Anti-Aircraft Gun FLAK 43 (3,7cm) Edytowane 27 Lipca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Flak43 był także montowany na transporterze SD.Kfz 7 tworząc pojazd o nazwie SWS (Schwere Wehrmacht Schlepper). Małe sprostowanie, gdyż zabudowa Flak 43 na Sd.Kfz. 7 nie tworzyła pojazdu s.W.S (schwerer Wehrmachtschlepper), ponieważ tak Sd.Kfz. 7, jak i s.W.S. były 2-oma niezależnymi konstrukcjami, zaprojektowanymi i skonstruowanymi przez różnych producentów. Sd.Kfz. 7 opracowano w Krauss-Maffei AG w Monachium-Allach, zaś s.W.S. opracowano i produkowano w berlińskich zakładach Büssing-NAG, a później także i w Ringhoffer-Tatra w Kolinie. Tak więc obie powyższe konstrukcje zostały wykorzystane do zabudowy rzeczonego Flak-a 43, jednak nie były tym samym pojazdem. Edytowane 27 Lipca 2021 przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 Dziękuję za informację o typie działka FlaK. A ten pojazd to science-fiction , czy też był taki pojazd ? Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 Takie pytanko. Jakie są odpowiednie barwy do malowania polskiego sprzętu pancernego z II RP z września 1939? Co prawda skleiłem i pomalowałem już większość oferty First to Fight i Mirage Hobby, używając dedykowanego zestawu Hataka, ale jakoś tak nie jestem pewny ich zielonego odcienia w trójbarwnym kamuflażu. Nie jest za jasny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 27.07.2021 o 22:21, Kolekcjoner WP napisał: Takie pytanko. Jakie są odpowiednie barwy do malowania polskiego sprzętu pancernego z II RP z września 1939? Co prawda skleiłem i pomalowałem już większość oferty First to Fight i Mirage Hobby, używając dedykowanego zestawu Hataka, ale jakoś tak nie jestem pewny ich zielonego odcienia w trójbarwnym kamuflażu. Nie jest za jasny? https://marinswargamming.wordpress.com/tag/polski-kamuflaz-wrzesien-1939/ – Szaro-piaskowa – Grey-Sand – FS 33303/33448 – Oliwkowo-zielona – Olive-green – FS 34127/34098 – Ciemno-brązowa – Dark-brown – FS 30032/30059 Co do opisu farb: Zestaw obejmuje standardowe kolory używane na polskich pojazdach wojskowych stosowanych od 1936 do września 1939. Cztery kolory zestawu pozwolą na malowanie standardowego trójkolorowego kamuflażu polskich pojazdów bojowych ( TKS, Vickers E, 7TP, Renault R-35 i Hotchkiss H-35 czołgi), zgodnie z normą przedstawiony przez Muzeum Wojska Polskiego na niedawno odrestaurowanych przedmiotów, jak również standardowe zieleń khaki farby używane na różnych pojazdach wsparcia. Zestaw zawiera: HTK-B085 – Polish AFV Khaki Green - polski AFV khaki - używany do malowania pojazdów Wojska Polskiego i artylerii (w tym samochodów ciężarowych Ursus A i Fiat), HTK-B086 – Polish AFV Greyish Sand - polski AFV szaro piaskowy - używany w trójkolorowym kamuflażu Polskiej Armii. Standardowy kolor wnętrz pojazdów bojowych na początku II wojny światowej, HTK-B087 – Polish AFV Dark Brown - polski AFV ciemny brązowy - używany w trójkolorowym kamuflażu (w tym na TKS, Vickers E, 7TP, Renault R-35 i Hotchkiss H-35), HTK-B088 – Polish AFV Green - polski AFV zielony - kolor bazowy w trójkolorowym kamuflażu, wzór pojazdów Wojska Polskiego po 1936 roku. Edytowane 30 Lipca 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Lipca 2021 Share Napisano 31 Lipca 2021 Hej, czy mógłby ktoś polecić mi jakiś produkt, który dobrze oddaje śnieg? Najlepiej taki, którego jest pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Lipca 2021 Share Napisano 31 Lipca 2021 9 minut temu, patrykd napisał: Hej, czy mógłby ktoś polecić mi jakiś produkt, który dobrze oddaje śnieg? Najlepiej taki, którego jest pewien. Polecam takie coś: Vallejo SNOW for dioramas & terrain/scenery making 26820 Jest jeszcze starsza wersja: Foam and Snow Water Effect Texture - Vallejo 26231 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Czy M 561 Gama Goat występował w Wietnamie??niby produkcja od 1970 ale fotek nie namierzyłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Tak. Występował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) 15 godzin temu, patrykd napisał: Hej, czy mógłby ktoś polecić mi jakiś produkt, który dobrze oddaje śnieg? Najlepiej taki, którego jest pewien. https://ak-interactive.com/product/snow-sprinkles-100ml/ Też jest całkiem dobre, trzeba to nakładać warstwami, nawet dosyć grubo bo wysychając się kurczy i robi się dość transparentne, ale przy odpowiednim potraktowaniu wygląda nawet realistycznie Edytowane 1 Sierpnia 2021 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 10 minut temu, mandrivecs napisał: Tak. Występował. Jakieś foto?link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 29 minut temu, piotrkur napisał: Czy M 561 Gama Goat występował w Wietnamie??niby produkcja od 1970 ale fotek nie namierzyłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Na "Wietnamskie" nie wyglądają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Cześć! Z tego co ja słyszałem to wysłali tam prototypy do testów - czyli pojedyncze sztuki. Bojowo raczej nie były stosowane. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 7 minut temu, piotrkur napisał: Na "Wietnamskie" nie wyglądają.. No to trzeba szukać dalej!!!! Może ON coś wie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi