mig Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Ładna parka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Witam, Czy moglibyście podpowiedzieć czy jest na rynku model samolotu w malowaniu różowym lub fioletowym? Okres występowania czy skala nie ma tutaj znaczenia. Chodzi tylko o kolory, córce się nie odmawia Mi jedynie co przychodzi do głowy to różowy spitfire. Znalazłem że występował taki w zestawie od Italierii (2651), ale obecnie nie do kupienia na necie. Potrzebował bym w takim razie namiar na kalki i co z dostępnych na rynku najlepiej wybrać. Czekam na wasze propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uapa Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Ot chociażby: Grumman F9F-8 Cougar https://reason.com/2016/10/31/us-navy-not-behind-pink-fighter-jet/ Pink P-40 https://worldwarwings.com/pink-p-40-isnt-photoshoped-actually-brilliant-camouflage/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Z tym "różowym" Spitem to bym uważał bo tak naprawdę wyglądał jak różowy a w rzeczywistości to tylko udawał ten kolor. Bardzo dobrze było to opisane w początkowych kilku numerach Aeroplanu(A. Ziobera) To był specjalny kolor stosowany do malowania samolotów rozpoznawczych poruszających się na dużych wysokościach. Nie sprecyzowałeś co to ma być za samolot, wojskowy czy może być cywilny? Ja wiem, że jak się Córcia uprze to ma być różowy albo fioletowy i już, ale może warto spróbować przeforsować inne kolory np. żółty lub czerwony. Wówczas wybór byłby większy np. ostatnio Edek wypuścił Zliny w różnych barwach w tym nasze z zespołu Żelazny a te były całe czerwone. I cała masa samolotów pokazowych np. Jak-15, brytyjskie Hawki z RedArrowsów, Fokker Dr.I Richtofena czy nasz An-2 SP-ANT z Aeroklubu Orląt. Żółte mogłyby być samoloty szkolne, baaardzo dużo takich latało w barwach japońskich (może to nawet był bardziej pomarańczowy?) A co do fioletowych to tylko słyszałem gdzieś że kilka A6M-2N Rufe w okolicach wysp Aleuckich było malowane na fioletowo ale to nie sprawdzone przeze mnie pogłoski. Może inni znawcy tematu się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 1 godzinę temu, DamianPoltorak napisał: Witam, Czy moglibyście podpowiedzieć czy jest na rynku model samolotu w malowaniu różowym lub fioletowym? Okres występowania czy skala nie ma tutaj znaczenia. Chodzi tylko o kolory, córce się nie odmawia Mi jedynie co przychodzi do głowy to różowy spitfire. Znalazłem że występował taki w zestawie od Italierii (2651), ale obecnie nie do kupienia na necie. Potrzebował bym w takim razie namiar na kalki i co z dostępnych na rynku najlepiej wybrać. Czekam na wasze propozycje. Spitfire'y rozpoznawcze malowane w kolorach PRU Pink oraz PRU Mauve. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Mój dawno zrobiony A-7D czeka na uzbrojenie. Jest w malowaniu ANG. Chciałbym go obwiesić bombami jak choinkę, ale nie wiem, czy samoloty gwardii tak latały. Widziałem głównie wyposażone w baniaki. Może ktoś ma foto na dowód na poszukiwaną przeze mnie kombinację w tej formacji, będę dźwięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Fioletowy jest Me-108 w zapowiedziach AZ Model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 W Hellcatach może nie jest tak do końca różowo, ale za to kolorowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sam poszperałem trochę w sieci i chyba znalazłem idealnego kandydata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 17 minut temu, DamianPoltorak napisał: znalazłem idealnego kandydata Do tego malowania to nawet kalkomanie znajdziesz 1:48 https://www.mojehobby.pl/products/Aerogryf-Milka-Antonov-An-2.html#gallery_start Gdzieś widziałem też 1:144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 6 godzin temu, DamianPoltorak napisał: znalazłem idealnego kandydata. Popieram!!! W 72 jest to już sporawy samolocik i bardzo efektowny w tym kolorku, będzie się fajnie prezentował na półce córki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Czerwca 2022 Share Napisano 9 Czerwca 2022 A gdybyś szukał farby to Bilmodel ma dokładnie odcień "Milka" w palecie Dostepne np. w Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 8.06.2022 o 12:01, DamianPoltorak napisał: dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sam poszperałem trochę w sieci i chyba znalazłem idealnego kandydata Moim zdaniem najlepszy Są jeszcze tacy: Ju-52 w malowaniu Milka Antek z misiem Kubusiem Antek Orka Zlin Ćmelak Edytowane 11 Czerwca 2022 przez Artek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 13 Czerwca 2022 Share Napisano 13 Czerwca 2022 W dniu 7.06.2022 o 16:25, giberes napisał: Mój dawno zrobiony A-7D czeka na uzbrojenie. Jest w malowaniu ANG. Chciałbym go obwiesić bombami jak choinkę, ale nie wiem, czy samoloty gwardii tak latały. Widziałem głównie wyposażone w baniaki. Może ktoś ma foto na dowód na poszukiwaną przeze mnie kombinację w tej formacji, będę dźwięczny Znalazłem jedno z pigułami ćwiczebnymi. Oklahoma ANG. Źródło: MAM, November 2008 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekN Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 Dzień dobry, jak pisałem w tym temacie mam zamiar zbudować modele samolotów MiG 15 wzwyż, w skali 1/48. Mam jednak sporo wątpliwości. Dla przykładu. W drodze do mnie jest model MiG15 firmy TRUMPETER, jednak wczoraj natrafiłem na informację, że jedyny godny uwagi, to piętnasty BRONCO. Z kolei na pewnej stronie recenzującej modele rozgorzała debata n.t MiG15 Bronco i jego poprawności merytorycznej..... W młodości uległem poważnemu wypadkowi, który pozostawił trwały ślad w mojej głowie na wieki-mam problemy z koncentracją i jasnym myśleniem, a w przypadku nadmiaru informacji mam problem z ich usystematyzowaniem, dlatego moja skromna prośba do Kolegów. Czy moglibyście udzielić mi pomocy i podzielić się ze mną informacjami na temat modeli wszystkich w/w samolotów różnych firm? Zależy mi na jak najwierniejszym odwzorowaniu modelu, dlatego chcę zapytać czy moglibyście mi zdradzić które modele godne są uwagi, a które omijać, oraz (o ile to możliwe) w przystępny sposób opisać co jest nie tak z tymi drugimi? Staram się pogodzić wszystkie znane mi informacje, ale jest ich bardzo dużo i to naprawdę trudne dla mnie.... Zwłaszcza, że nie mam żadnego zaplecza naukowego i materiałów źródłowych (o których pisałem w innym wątku). Wasza pomoc, jako doświadczonych modelarzy, byłaby dla mnie nieoceniona... Brak odzewu w innym wątku nie napawa mnie optymizmem, uważam jednak, że modelarstwo powinno łączyć, nie dzielić i mam cichą nadzieję, że uzyskam odpowiedź. Jeśli jednak nie, przepraszam, za zamieszanie, które tutaj spowodowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 Czy tą farba mogę pomalować kokpit su-27? Została mi z zestawu, i tak patrzę na zdjęcia kokpitów wydaje się podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 A zbyt zielonkawe to nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 @MIRO masz rację, sięgnąłem głębiej do szuflady, bo coś kojarzyłem jak kupowałem zestaw Hataiki do MiGa że w nazwie było cockpit, znalazłem taką, chyba będzie dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 1 godzinę temu, MIRO napisał: A zbyt zielonkawe to nie jest? Zależy od foto, tutaj jest bardziej "przygaszony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 2 godziny temu, Mario napisał: chyba będzie dobra Wydaje mi się, że raczej nie. Nie masz może Gunze C74? Rozjaśniona jest OK. Dedykowany kolor ma MRP, to 195. Godzinę temu, rudolf24 napisał: Zależy od foto, tutaj jest bardziej "przygaszony". Jasne, ale to zawsze jakiś tam szaroniebieski, bez domieszki zielonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 Prawda, coś pomiedzy C73/C74 będzię dobre. Ewentualnie C308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 C74 do kokpitu jest ok. @Mario Będziesz robił warsztat na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 @Juffre z małym opóźnieniem na pewno, na facebook już wystartowałem z pierwszym postem. Dziś pierwsze malunki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 Mam pytanie ws. koloru Eurofighter'a RAF'u, który kolor odpowiedni? https://www.mojehobby.pl/products/FLAT-LIGHT-GHOST-GREY-FS36300.html https://agtom.eu/farby-akrylowe-17ml/357392-ammo-of-mig-farba-fs-36375-light-compass-ghost-gray-8432074002031.html Chyba, że znacie inne kolory, lepsze, może z tamiya lub mr.hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 1 Lipca 2022 Share Napisano 1 Lipca 2022 Do RAFowskiego Ojrofajtera najlepiej MRP 373 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi