Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 12.05.2023 o 13:05, blackriver napisał:

Raczej są 😉 możliwe lokalizacje, chociaż obstawiam tą na wysokości lotek. Podobny układ z szachownicą na kadłubie był na pierwszych F-13. Na górze płatów nie było szachownic.

image.png.b23b0b12ce47bad5f63f867d4e68edb0.png

6509 bez szachownicy na kadłubie i 8012 też bez szachownicy, ale już z godłem czyli późniejsza fotka.

Tak, ten obrazek bardzo pomaga. Faktycznie są schowane za pylonami uzbrojenia. Dziękuję wszystkim serdeczne!

Napisano

Szybkie pytanie. Bf 110 E, jaki kolor wnętrza? Eduard proponuje przedział pilota RLM 66, reszta RLM 02

Napisano

To już chyba mocno zależy od egzemplarza, budowane w '41 i później to ja już bym paciał całe na 66. Najlepiej to fotkę delikwenta mieć :mrgreen:

Napisano

Nie wiem, gdzie zapytac, dlatego napisze tutaj

Jak 1M czy jak 1B? 

w wiekszosci dostepnych mi zrodel jest wlasnie M ( od /модифицированный )

kto wymyslil to B???

Napisano (edytowane)

Jak-1M to poczatkowe oznaczenie prototypy Jaka-3. Jak-1b   to Jak-1 z obnizonym grzbietem. 

Edytowane przez Maxy
powtórzon wyraz
  • Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Może ma ktoś na zbyciu kalkomanie do modelu Academy 1672 A-37B BLACKEAGLES

Chętnie bym przygarnął.

Napisano (edytowane)

Czy któryś z kolegów wspUłmodelarzy jest w posiadaniu lepszej jakości tej fotografii lub innej tej maszyny o numerze 4? Były dwie wersje nocnych F6F sugerując się innym radarem pod prawym skrzydłem? Czy nocne kociaki miały inna farbę niż standardowy ANA623?

19%20Grumman%20F6F%20Hellcat_Page_36-960

zródło https://boxartden.com

Edytowane przez Lipa
Napisano

Pytanie do znawców tematu.

Czy z tego zestawu można zrobić standardowego F-14A ?

IMG_20230606_111617.jpg

Napisano

W czasie nakładania nieodwracalnie zwinął mi się numer ewidencyjny EN267 na ZX-5 z Cyrku Skalskiego (Techmod 1:72). Może ktoś z Was ma taki zbędny i mógłby poratować?

Napisano

Dzień dobry
Mam pytanie natury technicznej. Jakich farb użyć do pomalowania polskiego F-16C? Chodzi mi o kolor farb w kamuflażu dwubarwnym. Preferowane farby to tamka/mr.hobby
Z góry dziękuje za odpowiedz
Plik:General Dynamics F-16C '4041'.jpg – Wikipedia, wolna encyklopediaZdj dla uwagi

Napisano (edytowane)
W dniu 22.06.2023 o 20:20, sowaawos napisał:

Dzień dobry
Mam pytanie natury technicznej. Jakich farb użyć do pomalowania polskiego F-16C? Chodzi mi o kolor farb w kamuflażu dwubarwnym. Preferowane farby to tamka/mr.hobby
Z góry dziękuje za odpowiedz
Plik:General Dynamics F-16C '4041'.jpg – Wikipedia, wolna encyklopediaZdj dla uwagi

Ja swojego f-16 pomalowałem Neutral Gray i zdaje się Dark Ghost Gray z Pactry. Albo to był Light Ghost Gray?

Może @Staryfajter1954 poda kolory Tamiyi.

Edytowane przez Kolekcjoner WP
Napisano
6 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Czy ktoś wydał kalkomanie dla Polskiego Bf 109G-10 ? https://www.polishairforce.pl/messerschmitt.html

I drugie pytanie o kolory użyte w tym kamuflażu. Zielony to standardowy RAF, a szary górny i szary dolny?

Kalki wydał Model Maker Decals we wszystkich skalach, ale raczej już nie są dostępne. Na Meśku były standardowe kolory RAFu, przemalowali go żeby za bardzo nie rzucał się w oczy choć na długo to nie pomogło. No i była to wersja Bf109G-14 wink4.

Napisano
6 minut temu, barszczo napisał:

Kalki wydał Model Maker Decals we wszystkich skalach, ale raczej już nie są dostępne. Na Meśku były standardowe kolory RAFu, przemalowali go żeby za bardzo nie rzucał się w oczy choć na długo to nie pomogło. No i była to wersja Bf109G-14 wink4.

G-14? Samolotypolskie podawały, że to był G-10... To teraz pytanie, w jaki sposób różniły się G-10 od G-14? Pytam, bo już go kupiłem :szczerbol:.

A kalki do spita z 318 Dywizjonu ma w ofercie Techmod, więc to je kupię.

Napisano
4 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

G-14? Samolotypolskie podawały, że to był G-10... To teraz pytanie, w jaki sposób różniły się G-10 od G-14? Pytam, bo już go kupiłem :szczerbol:.

Dokładnie to G-14/AS. Którego masz G-10? Generalnie to klapkę wlewu oleju trzeba by przenieść wyżej.

Napisano
1 minutę temu, barszczo napisał:

Dokładnie to G-14/AS. Którego masz G-10? Generalnie to klapkę wlewu oleju trzeba by przenieść wyżej.

Mam G-10 z Revella. Poprzednio skleiłem dokładnie ten samolot w barwach Jugosłowiańskich, więc zestaw jest mi znany.

image.png.c1d076f6a4b6de4ca6bb9b959397506f.png

Napisano
44 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

Czy ktoś wydał kalkomanie dla Polskiego Bf 109G-10 ? https://www.polishairforce.pl/messerschmitt.html

I drugie pytanie o kolory użyte w tym kamuflażu. Zielony to standardowy RAF, a szary górny i szary dolny?

messerschmitt11.jpg.a608a17da02e585a261ae73cfdd7b701.jpg

messerschmitt18.jpg.b4cfb707de67a80e97f1a8b9db21a535.jpg

Model Maker Decals D72022