caughtinthemiddle Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 30 minut temu, myszaty napisał: O AeroPlaście ktoś pisał że cena właściciela za formy jest podobno zaporowa...? Wiec przykład nie teges... Nie zrozumiałeś kontekstu: gdyby Midwaj i SW-4 odniosły sukces komercyjny, to producent trzaskałby kolejne wypraski, a nie magazynował formy, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Decyzji właściciela dlaczego nie ,,trzaska" nie będę komentował...bo to jest wróżenie z fusów. ( miałem przypadek że dwóch wspólników się poróżniło i podzielili się maszynami - tak że żadnej nie dało się uruchomić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 1 minutę temu, myszaty napisał: Decyzji właściciela dlaczego nie ,,trzaska" nie będę komentował... Nie "trzaska" bo osoba decyzyjna nie żyje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 O i się wyjaśniło... Choć smutne ... c'est la vie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 10 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Zerknijmy zatem, jak to wygląda na MW: - dział Samoloty - 122 strony warsztatów, 192 strony galerii - dział Śmigłowce - 12 stron warsztatów, 14 stron galerii Jak to nie jest nisza, to co nią jest? Ilość warsztatów na Modelworku jest wyznacznikiem czegokolwiek? Proszę Cię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 8 minut temu, Grzes napisał: Ilość warsztatów na Modelworku jest wyznacznikiem czegokolwiek? Proszę Cię... To co jest wyznacznikiem - to, że według użytkownika Grzesia wszyscy masowo lepią śmigłowce? Ciekawe zatem, że producenci jakoś nie rzucają się na ten jakże popularny segment modeli - dla przykładu w bazie Scalematesa mamy 3803 wydane modele śmigłowców. Dla porównania modeli odrzutowców jest 20889, a samolotów napędzanych śmigłem jest 40373. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Zanim zaczniesz swoje śmieszne rankingi, poczytaj trochę o historii lotnictwa. Dowiesz się od kiedy człowiek lata, od kiedy pojawiły się samoloty napędzane śmigłem, kiedy odrzutowce, a kiedy śmigłowce... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Ja bym tylko chciał zauważyć że @caughtinthemiddleprzytacza liczby. Może nie w 100% wiarygodne i jednoznaczne ale jednak. Za to @Grzesprzedstawiasz typowe myślenie jest tak bo tak uważam, a pozatym to ty się nie znasz. Zgadzam się z @caughtinthemiddle, że śmigłowce to jednak nisza modelarska. 4 minuty temu, Grzes napisał: Dowiesz się od kiedy człowiek lata, od kiedy pojawiły się samoloty napędzane śmigłem, kiedy odrzutowce, a kiedy śmigłowce... Akurat z tego co mi się wydaje, to śmigłowce i odrzutowce powstały w podobnym okresie, czyż nie? Modeli odrzutowców powstało za to 5,5 razy więcej niż śmigłowców. Jednak biorąc pod uwagę Twoje kryterium, czyli jak długo ludzkość korzysta z poszczególnych rodzajów maszyn latających: Pierwszy samolot - 1903r (118lat) Pierwszy samolot odrzutowy - 1940r (82lata) Pierwszy śmigłowiec - 1907r (115lat) Zgodnie z Twoją argumentacją modeli śmigłowców powinno być więcej niż modeli samolotów odrzutowych, niema tyle co samolotów napędzanych śmigłem. Nawet jeśli w tej statystyce uznać rok 1940 jako ten, w którym zbudowano pierwszego śmigłowca (Vought-Sikorsky 300) to dalej odrzutowce zostawiają śmigłowce daleko w tyle. Śmieszne to są Twoje wypowiedzi i brak chęci do jakiejkolwiek sensownej polemiki w tym temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 1 minutę temu, Roland_Sebastian napisał: Modeli odrzutowców powstało za to 5,5 razy więcej niż śmigłowców. To jest zdanie które mówi wszystko. Zostawiam Was z Waszymi rankingami i liczbami, które 3 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Może nie w 100% wiarygodne i jednoznaczne ale jednak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Ty za to nie podałeś żadnych liczb, tylko swoje własne przemyślenia niczym nie podparte. Także tyle z rzeczowej rozmowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 A czy ten mały sokół to nie była przypadkiem "kwestia kilku tygodni" jakoś w okolicach sierpnia zeszłego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Taki żarcik... Mówili, że będzie w sierpniu... Tylko nie powiedzieli, którego roku... Nie wiem jak Wy, ale tak się składa, że ja jeszcze mam kilka (dziesiąt) modeli na magazynie, to mogę ewentualnie jeszcze chwilę zaczekać aż będzie, za to zależało by mi, żeby był ładnie zrobiony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Tygodnie jak ruski kwadrat... 6x9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 W dniu 3.06.2022 o 23:56, caughtinthemiddle napisał: ...przy czym o sukcesie komercyjnym modelu Rośka coś jednak mówi fakt, że od dobrych paru lat słychać bezskuteczne marudzenie o kolejne wersje w skali 1/35 tudzież cokolwiek w 1/72). ... Czyli nie ma wyjścia jak chcemy mieć modele polskiego sprzętu to trzeba zamawiać. Dziś zamawiam cały komplet, a OSS-M wezmę dwie sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Nikt się nie spodziewał hiszpańskiej inkwizycji! Via FB Answera: "Wtryskarka wypluła pierwsze test shooty do 'małego' Sokoła. Małego czyli tego w skali 1/72. Do końca miesiąca powinno być wszystko poukładane i rusza normalna produkcja." 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Czekam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Supplies! Jak cena nie urwie mi D to chętnie kupię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) No i Superek! Nie jestem jakimś wielkim fanem Sokoła, ani śmiglaków, ale też czekałem cierpliwie na ten model (spokojnie czytając sobie szydery kolegów ). TOPR kupię i z ogromną radością zrobię. Od biedy jakiegoś SAR-a... Michał Edytowane 11 Lipca 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 No to mydło w postaci Sokoła w 1/72 od Mirage Hobby powędruje do szafy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Trochę AModelem zalatuje, zwłaszcza ta ramka po lewej. No ale to test shoty, może produkcja będzie lepsza. Jeśli będzie chociaż na poziomie współczesnych ukraińskich short-runów, to na pewno któryś wariant kupię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Świat się kończy… Answer realizuje zapowiedzi… 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 12 godzin temu, socjo1 napisał: TOPR kupię i z ogromną radością zrobię. Od biedy jakiegoś SAR-a.. Ooo! To, to! Na to właśnie czekam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 23 godziny temu, Fixer napisał: Trochę AModelem zalatuje Chyba nie tylko zalatuje. Wg moich informacji Answer robi formy na Ukrainie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi