_OldMan_ Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 https://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/sopwith-dolphin-in-polish-services-1-72-24445/# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Chłopaki z Model Maker-a przechytrzyli system, Sami tworzą malowanie okolicznościowe żeby je potem wydać na kalkach: https://www.mojehobby.pl/products/Su-22M4-Spirit-of-Stefan-Stec-41464106.html Pomysł genialny swoją drogą oznaczenia okolicznościowe zacne i oby takich więcej! Pozdr ww Edytowane 4 Października 2021 przez wuwumaster 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Ale ta suczka to lotna jest? Czy maziali po eksponacie w jakimś muzeum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 46 minut temu, myszaty napisał: Ale ta suczka to lotna jest? 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Rewelacja, zamawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Albatros na zbiorniku jest przeuroczy myślałem że nasze Suki nadają się już tylko do szkolenia i robienia za cele (czyli też do szkolenia), a tu proszę, dochodzi jeszcze rola... kulturotwórcza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 59 minut temu, filipsg napisał: Albatros na zbiorniku jest przeuroczy myślałem że nasze Suki nadają się już tylko do szkolenia i robienia za cele (czyli też do szkolenia), a tu proszę, dochodzi jeszcze rola... kulturotwórcza! Jeszcze będą musiały latać jak 95% stanu F-35 będzie uziemione w oczekiwaniu na części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 Nowe KP przepakowuje stare KP zregenerowane i wzbogacone o nowe części przez dawne KP Models Ciekawe jakie fajne malowanka będą i jaka cena To samo w edycji Smera można kupić za 55-65 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 44 minuty temu, Artek82 napisał: Ciekawe jakie fajne malowanka będą i jaka cena Ja bym chciał np takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 Jakoś tak mi się zawsze ten kanciak podobał. Podobnie jak nasz LWS Żubr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 5 godzin temu, Artek82 napisał: Nowe KP przepakowuje stare KP zregenerowane i wzbogacone o nowe części przez dawne KP Models Ciekawe jakie fajne malowanka będą i jaka cena To samo w edycji Smera można kupić za 55-65 zł. U mnie w magazymku leżą 2 szt. "starego KP", jeden rozgrzebany a drugi "fenfel nówka nie śmigany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Ja w kwestii formalnej, o moim wczorajszym odkryciu. Wprawdzie nowością było to ze 3 lata temu, ale... już jest niedostępne! Być może o sprawie wiecie coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 (edytowane) Cóż, był to niewątpliwie najlepszy model Fokkera E.V na rynku. Z kilkoma bardzo dobrymi pomysłami zastosowanymi w fazie projektowania. Przy czym poziom wykonawstwa był mocno "taki se", co objawiło się zapadliskami tworzywa na płacie, wzdłuż linii podziału poszycia. Właściwie wszystkich linii podziału. Arma Hobby okrasiła to bezczelną sugestią, by potraktować to jako "imitację spracowanego poszycia" co tak się miało do rzeczywistego wyglądu spracowanej sklejki na placie tego samolotu, jak przysłowiowa pięść do nosa. Okazało się w końcu, że wadliwie zaprojektowano kanały dolotowe tworzywa i wystarczyło zwiększyć ich średnicę żeby problem zniknął. Taka sprawa powinna być skorygowana po wykonaniu próbnych wtrysków. Model Rodena bije detalami na głowę. Sposobem montażu płata czy podwozia - tez. Kalkami też bił. No i plastyk był - moim zdaniem - przyjemniejszy w obróbce od rodenowego. Ewenementem na rynku modelarskim były kalki z imitacją sklejki do nalepienia na - uwaga - w e w n ę t r z n e powierzchnie boczne kadłuba (sic!) oraz śmigło (te raczej dość trudne do wykorzystania, acz sam pomysł zacny) zawarte w zestawie "expert". Wersja nazwana "Lozenge", bez blachy fototrawionej, przemknęła przez sklepy jak meteor i znikła, a - niestety - samych kalek u producenta dostać nie było można (podwójna szkoda). Edytowane 10 Października 2021 przez Jostein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 (edytowane) Cóż mały Fokker to raczej nie jest najpopularniejsza/najbardziej chodliwa miniatura (wiadomo - spity bf-y itd...) ale z tego co wiem to też nie jest short run Mam takie wrażenie że jest to chwilowa przerwa (junior wszak jest cały czas dostępny) i jeszcze zobaczymy na półkach zestaw expert / limitowane serie Niech tylko rynek się nieco stęskni i upomni Pozdr! ww P.s. mówią że modele trzeba sklejać a nie magazynować, ja tam jednak mam 2 fokkery army na stanie, więc czasem warto coś zachomikować Edytowane 10 Października 2021 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 10 minut temu, wuwumaster napisał: Mam takie wrażenie że jest to chwilowa przerwa Pozostając przy tej nadziei, wrzucę to, co ma być dostępne lada chwila: Malowanka polskie nie rzucają na kolana, a szkoda, bo tych ciekawych było naprawdę sporo. Indyjska też rozczarowuje, bo zestaw numerów tylko do jednego samolotu i w dodatku bez godła jednostki. Myślę, że w zupełności mogli darować sobie 1-2 malowanka polskie, a w zamian dać pełną numerację Indyjskich Sił Powietrznych. Ale to takie moje dywagacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Ciekawe, czy w tej edycji Iskry łaskawie uzupełnią brakujące detale, na które przewidziano miejsce do ich wklejenia, choć w modelu nie występowały ani w plastyku, ani na blaszce? Chodzi o te panele z otworami na oprofilowaniu przejścia kadłub-skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 5 godzin temu, Jostein napisał: Ciekawe, czy w tej edycji Iskry łaskawie uzupełnią brakujące detale Zakładam się, że nie... Jest w zestawie jeszcze jeden element "wielki nieobecny", czyli wnęka podwozia głównego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 To raczej na pewno będą te same wypraski plus nowe kalki - ja bym się nie łudził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Pytałem ich, czy w modelu uwzględnili różnice między wersjami D i DF. Odpowiedzieli, że tak. Nie spytałem jak, ale podejrzewam, że na poziomie instrukcji: nie przyklejaj, zeszlifuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 Kalkomanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Model już dostępny https://www.martola.com.pl/pl306/produkty95032/ts_11_iskra_bis_df_expert_set Nie wiem czemu, wklejając linka jest on widoczny jako zwykły tekst Edytowane 13 Października 2021 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 Lim-5 od Airfixa Ktoś coś wie w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 Oprócz schematów malowania nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 (edytowane) W dniu 15.10.2021 o 12:39, Grzes napisał: Lim-5 od Airfixa Ktoś coś wie w temacie? Wg Scalemates przepak, ale ma zawierać "new parts" a więc... trzeba zaczekać na fotki ramek Jeżeli wierzyć Britmodeller to chyba faktycznie nic nowego Edytowane 16 Października 2021 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Te "new parts" to chyba tylko wyrzutnie npr Mars, ale są też na ramkach Mig-a 17 z poprzedniego wydania jako "do not use"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi