M.A.V. Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 czyli jednak wychodzi na to że to będzie jak wszyscy od jakiegoś czasu mówią ---> wyłącznie decyzja polityczna Chłopaki chcą wielomilionowym kontraktem udobruchać Amerykanów i dogadać się z nimi by przymknęli oko na sprawę TVN a najlepiej sprzedali stacje - Orlen już gromadzi fundusze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Koszmar logistyczny będzie, jak już Koledzy sygnalizowali. Dojdzie jeszcze koszmar mostowy - Abrams to bodajże 74 tony, sporo więcej niż Leopard. Spora część mostów przez które Leopardy przejdą nie utrzyma Abramsa. A rzek "w poprzek" potencjalnego kierunku ruchu na "autostradzie czołgowej Berlin - Moskwa" na której siedzimy okrakiem mamy sporo... W temacie modernizacji T-72 - nasz 72-ki i Twarde nadal mają amunicję podkalibrową z rdzeniami stalowymi. Najsensowniej i najtaniej było by zakupić / opracować amunicję z rdzeniami co najmniej wolframowymi (o uranowych to chyba pomarzyć możemy). Co jak co ale balistykę to gładkolufa 125-ka ma super, więc zastosowanie porządnej amunicji wydatnie podniosło by wartość bojową naszych czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Hm. no tak Leo2 które posiadamy są lżejsze - ale przestarzałe w stosunku do najlepszych. Wszystkie współczesne dobrze opancerzone czołgi będą obecnie ważyć w okolicach 70 ton i pewnie będzie coraz więcej. T-72 w europie już się raczej nie przydadzą - a przynajmniej w takich wersjach jakie my mamy- M1 - tu nawet nie ma co modyfikować, bo to bez sensu. Może nasze t-72 i pt-91 sprzedamy gdzieś do afryki ? A K2 PL na tą chwilę nie istnieje, żeby zacząć i zakończyć ten projekt potrzeba z 5-10 lat co najmniej ? A produkcja kolejne 5-10 ? Nasz przemysł zbrojeniowy nie istnieje przecież - co pokazały Kraby i lufa do t72 . Nasze będą w kamuflażu czy zielone ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Znając trendy Leo 2 pl to jakieś Pixel kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 https://tvn24.pl/polska/czolgi-m1a2-abrams-sep-v3-dla-wojska-polskiego-jaroslaw-kaczynski-i-mariusz-blaszczak-o-zakupie-5148089 Jak Prezes kazał tak zrobią. Kupią i już, bez offsetu- jest drogo i ma być drogo. Bumar otrzyma licencje na malowanie- oczywiście amerykańską farbą. Mesko przez 10 lat będzie opracowywało polską amunicję do Abramsa. Inspektorat Uzbrojenia ciągle będzie w fazie analityczno-koncepcyjnej. IBG opracuje nowy model Wilka (TUSKA) w wersji SEPver3 PL (z polską anteną). Czołgi M1 Abrams rożnych wersji znajdują się na wyposażeniu wojsk Maroka, Kuwejtu, Iraku, Egiptu, Australii, Arabii Saudyjskiej i zbuntowanej republiki Chińskiej. Najważniejsza jest zgoda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Który model będzie najlepszy do konwersji na wariant SEP v3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Wszystkie wymagają przeróbek i uzupełnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Chyba SEP V2 - zaraz zabraknie w Polsce Abramsów 1/35 ? Edytowane 14 Lipca 2021 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Ej ale wiecie że tak naprawdę to świętowaliśmy wysłanie zapytania ofertowego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Ledwo wysłali zapytanie ofertowe, ale już wiedzą, że czołgi TRAFIĄ do nas w przyszłym roku. Z pomocą GOOGLE MAP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Lepiej by facet napisał co to zamierzają dokładnie kupić bo mam SEP V2 na stanie i nie wiem jak się za to zabrać. Choć w sumie zanim te do nas trafią, nasi się nauczą jeździć i pomalują po swojemu i Toro zrobi kalki to jeszcze cała modelarska epoka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, _OldMan_ napisał: Ledwo wysłali zapytanie ofertowe, ale już wiedzą, że czołgi TRAFIĄ do nas w przyszłym roku. Z pomocą GOOGLE MAP. Serio wierzysz, że takie targi są dobijane przez oficjalne papierki? Milionowe kontrakty to się raczej inaczej omawia, a te zapytania to taka formalność. Na tym szczeblu to się wcześniej dogadujesz ile spadnie pod stołem, a nie przez oficjalne zapytanie. Edytowane 15 Lipca 2021 przez Tap-chan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 Czemu nie jesteśmy Egiptem ? cytat z Wikipedii: "W 2011 Egipt zwrócił się do USA o kolejne 125 M1A1 za 1329 mln USD, czołgi mają być zmontowane w Egipcie. Wszystkie Abramsy dla Egiptu są opłacane przez USA w ramach programu Foreign Military Financing, czyli bezzwrotnej pomocy wojskowej[1]." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 A to co uwazasz, ze Kongres USA cały kupiony? Pamietaj ze w USA jest troche inny sposob sprzedazy. Sprzedający z kupującym moga sie ugadac, ale jeszcze kongres musi to klepnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 Tak piszą o naszych Abramsach na defence24: ..Abrams w wersji SEP v3 to najnowsza wersja. Wprowadzone modernizacje koncentrowały się na kilku obszarach. Po pierwsze, wzmocniono osłonę pancerną czołgu, co spowodowało wzrost jego masy bojowej do około 67 t. Wielkość ta jest porównywalna do najnowszych wersji Leoparda 2A7V czy Challengera 3. Po drugie, czołg otrzymał nową architekturę systemów elektronicznych i systemy generowania energii, pozwalające mu na łatwe instalowanie przyszłych usprawnień. Jest to o tyle ważne, że systemy takie jak środki łączności czy zarządzania walką z pewnością będą zmieniać się w cyklu życia czołgu, a dzięki nowej architekturze zmiany tych rozwiązań nie będą oznaczały kosztownej ingerencji w same czołgi. Abrams w wersji SEP v3 otrzymał też nowe systemy diagnostyczne, czy pomocniczą jednostkę napędową znajdującą się pod pancerzem, a także system Ammunition Data Link, pozwalający na połączenie systemu kierowania ogniem czołgów z nowymi typami amunicji: przeciwpancerną podkalibrową M829A4 oraz programowalną wielozadaniową XM1147. Dodatkowe uzbrojenie czołgu stanowi z kolei zdalnie sterowany moduł uzbrojenia typu CROWS-LP. Przewiduje się, że Abrams wersji v3 będzie integrowany również z kolejnymi systemami, bo jego architektura ma stanowić „bazę” dla kolejnych usprawnień. Opis ten nie byłby pełny, gdyby nie uwzględniał również usprawnień, wprowadzonych w poprzedniej wersji Abramsa. To między innymi system kierowania ogniem z dwoma kamerami termalnymi działonowego i dowódcy FLIR drugiej generacji, pozwalającymi działać na zasadzie hunter-killer. Niektóre elementy, jak CROWS-LP czy Ammunition Data Link wprowadzane są z kolei w wozach SEP v2 drogą modyfikacji, przez co pod wieloma względami mogą one być zbieżne z pojazdami w najnowszej wersji. Należy też zauważyć, że czołgi w wersji eksportowej mogą (choć nie muszą) różnić się od amerykańskich pod kątem opancerzenia, choć nawet gdyby było ono nieco słabsze niż w wypadku najnowszej konfiguracji amerykańskiej, to – dla wersji SEP v3, o jakiej mówi MON – nadal prezentować będzie bardzo wysoki poziom. „Sercem” czołgu M1A2 SEP v3 jest natomiast turbina gazowa, która z jednej strony ce:bip:e się relatywnie wysokim zużyciem paliwa, a z drugiej – wielopaliwowością." Pełny tekst: https://www.defence24.pl/m1a2-abrams-sep-v3--amerykanski-czolg-dla-polski-komentarz To też ciekawy artykuł: Morawiecki nie chciał, pierwszy żołnierz RP nie chciał, ale chciał Kaczyński. Kulisy zakupu abramsów https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27334615,abramsy.html#s=BoxOpImg4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 I stało sie . Gawiedz ruszyła na zakupy Abramsów M1A1 V2 w 1/35. Już tylko na zamówienie są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 Dobrze, że mam z osiem różnorakich na stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 23 godziny temu, seven up napisał: I stało sie . Gawiedz ruszyła na zakupy Abramsów M1A1 V2 w 1/35. Już tylko na zamówienie są . Będzie bardzo śmiesznie jak kongres USA odrzuci Letter of Request. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Będzie bardzo śmiesznie jak kongres USA odrzuci Letter of Request. Może to śmieszne ale ja też zakupiłem M1A2 SEP V2 RFM bo chciałem zrobić go z polskiego poligonu. Odkładałem zakup , odkładałem aż zobaczyłem że zaczyna model znikać z półek sklepowych. No nic innego mi nie pozostało i nabyć owy model. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Jak się zaczęło mówić o F-16 dla Polski wersja C/D to w te pędy pobiegłem do sklepu i kupiłem Italeri. Była połowa lat 90-tych. Zrobiłem do w malowaniu podobnym do Mig-29 i z godłem 1plm Warszawa. Czerwone numery taktyczne.... i jaki byłem zadowolony że zdążyłem! Okazało się że nie było się do czego spieszyć - model dobrze się zakurzył zanim pierwsza szesnastka przyleciała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Jakby co to mam M1A1 z żywicą z Italeri jakby coś ktoś teges to możemy się dogadać .Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 W dniu 21.07.2021 o 17:03, Kapitan_Kurt napisał: Będzie bardzo śmiesznie jak kongres USA odrzuci Letter of Request. śmiesznie to już jest od dawna ZRESZTĄ KOLEDZY.... nie ma co dalej ciągnąć tematu ----> sprawa się wyjaśniła sama Jankesi grzmotnęli pięścią w stół w kwestii telewizyjnej więc żadnych Abramsów nie będzie Zresztą prywatnie uważam za całkiem słuszne się stało bo po co nam taka "kula u nogi" (biorąc pod uwagę nasze możliwości logistyczno-budżetowo-operacyjne). Za to wcale bym się nie obraził jakby zamiast tego trochę sprawdzonych Leośków dokupili + zamiast pakować środki w "okręt obrony wybrzeża" (program Miecznik) budowany w polskich stoczniach ( Gawron nic głąbów nie nauczył ) zainwestowali w jeszcze jeden NDR - dużo większy będzie z tego pożytek i "prawdziwa realna siła" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 Abrams poza tym, że na szczeblu taktycznym bardzo dobrze spełniałby swoje zadanie, nie polepszyłby poziomu bezpieczeństwa państwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 https://live.warthunder.com/post/1004267/en/ Myślicie, że to są przyszłe polskie Abramsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi