Marcin Witkowski Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Model, którego miałem nie kupić, którego miałem nie wyciągać z pudełka, nie zacząć, czy wreszcie nigdy nie skończyć Rozpoczęty z założeniem sprawnej i szybkiej budowy, w ramach niewielkiego projektu grupowego. Tyle, że szybko, to nie po mojemu, więc to i owo zacząłem przerabiać. Zastosowałem też elementy żywiczne, co nie do końca lubię, ale co znacząco jednak poprawiło model. Proces budowy pewnie niektórzy z Was na chwilę złapali tutaj --> w wątku warsztatowym, więc pewnie wiecie, że budowa zajęła nieco ponad trzy lata. Po drodze z przygodą, która mogła temat zakończyć. Model ma kilka "momentów", ma też kilka rzeczy, które chciałbym zrobić nieco inaczej. Lepiej. Może niektóre w przyszłości jeszcze w nim poprawię. Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolony. Szczególnie, że jest to mój pierwszy ukończony model od.... 1997 roku, więc cały czas mam bardzo małe doświadczenie malarskie. Budowę zwieńczyłem albumem, który zawiera sporo zdjęć publikowanych na tym forum, a który jest oprawiony w materiał z kombinezonu lotniczego. Przedstawiam sesje na czarnym i białym tle, ale ukazujące model w wyglądzie ogólnym. Dołożę do tego jakoś niebawem jeszcze zdjęcia zbliżeń. 45 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Sztos foty !!! No i efekt końcowywart każdej godziny włożonej pracy. Cieszę się, że mogłem podziwiać go na żywo w ubiegły weekend Petarda !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 To ja drugi bo mnie Psar ubiegł. Model marzenie. Chciałbym mieć kiedyś takiego na półce. Zarówno na zdjęciach jak i na żywo prezentuje się doskonale. Nagrody w Bytomiu jak najbardziej zasłużone. Jeszcze raz gratuluje wielkiego powrotu po latach z gotowym modelem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Wygląda jakby dopiero z niego Maverick wysiadł Udany powrót 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Bardzo piękny, super detal, fajnie pobrudzony. Z niecierpliwością czekałem na każdy wpis z postępów. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Masterclass. Tu nie ma co pisać że piękne och ach, bo to za mało. Człowiek siedzi, lepi te swoje kulfony a potem widzi taki kosmos jak ten Hornet i się odechciewa wszystkiego Gratuluję fantastycznego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Majstersztyk! Wielka dbałość o szczegóły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 W końcu Po tylu latach doczekaliśmy się Twojego skończonego modelu. Gratuluję! Ukończenia, poziomu, nagrody! To jest model dla koneserów. Ładny, szary, niczym się specjalnie nie wyróżniający od innych porządnie wykonanych. Ale im bliżej się mu przyglądamy, im dłużej go obserwujemy tym więcej niuansów odkrywamy. Przed tym modelem należałoby krzesło postawić aby móc sobie przysiąść i na spokojnie go kontemplować. Najlepszego! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Piękny model i fajnie, że udało się go obejrzeć w realu. Piękne fotki szczególnie te na czarnym tle. Gratuluję nagród na konkursie w Bytomiu. Edytowane 28 Marca 2023 przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Zdjęcia - mistrz! Model - mistrz! Modelarz - mistrz! Niech Cię cholera, myślałem, że to jeszcze z rok potrwa :). Ukazał się nam rzeczywiście super szerszeń! Ależ świetny... - Brava! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Coś pięknego. Model, podstawka, dodatki, całość rewelacja . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Miałem okazje podziwiać go w Bytomiu. Godzinę temu, Woit napisał: Przed tym modelem należałoby krzesło postawić aby móc sobie przysiąść i na spokojnie go kontemplować. Tez odniosłem takie wrażenie , tym bardziej ze graniczył z równie świetnym modelem kolegi @Mikolaj75. Było tam miejsce na krzesełko Godzinę temu, Woit napisał: Gratuluję! Ukończenia, poziomu, nagrody! To jest model dla koneserów. Ładny, szary, niczym się specjalnie nie wyróżniający od innych porządnie wykonanych. Ale im bliżej się mu przyglądamy, im dłużej go obserwujemy tym więcej niuansów odkrywamy. Wypowiedz w punkt To było modelarskie święto ! Dziękuje za te możliwość ! Nie było możliwości osobiście pogratulować , choć byłem przy stoliku grupy Tomcatsky. Gratuluje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) klasa sama w sobie. Taki model, który nie musi być 'pootwierany' aby być efektownym. Tak przy okazji należą się szczególne gratulacje za ukończony model. Mam nadzieję, że nie ostatni. Edytowane 29 Marca 2023 przez imt literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 Model z rzadkiego gatunku tzw. zapamiętywalny. Punkt odniesienia do innych Robali, przy tym osiągalny dla następców raczej tylko teoretycznie. Dzięki za możliwość śledzenia budowy w "przedsprzedaży" Uznanie za połączenie merytoryki, wiedzy, talentu, dokładności, czucia koloru, idealnego wyeskploatowania. A tym, których to interesuje powiem jeszcze coś - wykonanie takiego modelu to nie tylko narzędzia i farby. To x lat wcześniejszego gromadzenia wiedzy o pierwowzorze i masa czasu na przemyślenie i przygotowanie kolejnych faz. Marcin - gratulacje! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Piękny. Wygląda jak model życia. Oczywiście śledziłem warsztat ale nie byłem w stanie nic do niego wnieść od siebie - nie ta liga. Gratulacje i podziękowania za walory edukacyjne warsztatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 Tyle miłego mi napisaliście, że system wysiadł na etapie wstawiania ikonek z podziękowaniami. No, ale słowem tak czy inaczej chciałbym podziękować za te super opinie. Dzięki! A szczególnie za docenienie faktu, że w ogóle coś skończyłem. Cały czas nie wiem co bardziej mnie drapie w czaszkę od wewnątrz. Poziom wstydu, że nie potrafiłem się zorganizować by coś w tym czasie przez 26 lat skończyć, czy jednak zadowolenie, że po takim czasie jednak coś wyprodukowałem. I wstydu nie ma. Jeden znany w Polsce modelarz (ciekawe czy to jeszcze pamięta) raczył był kiedyś o mnie napisać "budowniczy niedokończonych wieżowców". Choć początkowo nieco "zabolało", to po chwili uznałem, że nie przyjmę tego za krytykę, bo celnie dotykało moich ambicji, by robić topowe modele, a jednocześnie trafiało w punkt co do mizernych efektów, które nie sięgały tych ambicji, bo po prostu budowa szła prawie jak z tymi fabrykami samochodów elektrycznych, czy innymi "ostrołękami" (choć to może nietrafione porównanie, bo ja nic przy okazji nie kradłem, hahaha). Zostawiam to określenie jako jeden z bagaży życiowo-modelarskiego doświadczenia, choć jeden budynek jeszcze miasta nie robi, więc będzie to też określenie cały czas motywujące na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Marcinie moje wielkie gratulacje. Tego że wreszcie udało się Tobie dotrzeć do końca z modelem. A sam efekt jest przepiękny. Dbałość o szczegóły to Twoja karta atutowa. Ale to nie bierze się ot tak, Tak jak napisał Mikołaj to lata gromadzenia dokumentacji, wiedzy, ale to nie wszystko. Trzeba jeszcze umieć wykorzystać tą wiedzę, dokumentację i przelać to na wizualny, namacalny efekt. Tobie wychodzi to fantastycznie. Jeszcze raz moje wielkie gratulacje i uznane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Wszystkie nieskończone modele doprowadziły cię do tego świetnie skończonego. Wszystkie miały w nim swój udział. Ja sam niczego nie skończyłem od ćwierćwiecza i mówię, że cel jest tylko efektem ubocznym przebytej drogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Wspaniały model, wszystko w tak i z wyczuciem. Detale niesamowite - czekamy na zbliżenia szczegółów. Gratulacje!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych Super Hornetów, jakie widziałem ukończone. Szczerze gratuluję. Edytowane 29 Marca 2023 przez Mates 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Piękna galeria. Oczywiście radość i ulga z ukończenia projektu muszą temu towarzyszyć podobnie jak przyjemność z oglądania całości. Osobiście jednak muszę wyznać, że nad zdjęcia ukończonego modelu przedkładam warsztat, którego cześć miałem przyjemność obserwować. Może dlatego, że część prac czy też efektów niknie w obliczu całości? Niewątpliwie warsztat jest okazją do obejrzenia w powiększeniu wszystkich detali i smaczków tej pracy. Jednakże Twój warsztat to także klasa sama w sobie, łączący poradnik modelarza z kroniką pokazującą ogrom działań potrzebnych do zbudowania samolotu o tym stopniu uszczegółowienia. To sprawiało, że - ujrzawszy sygnał kolejnej aktualizacji - od razu spieszyłem aby zobaczyć, czym tym razem zaskoczysz. Takich warsztatów jest niestety niezbyt wiele, choć chciałoby się widzieć ich jak najwięcej. Do serdecznych gratulacji dodaję więc życzenie, abyś zawsze przejawiał tę chęć do pokazywania efektów swoich działań oraz ścieżek, które do nich prowadzą. EDIT. Zapomniałam zapytać, jak się robi takie zdjęcia na czarnym tle, gdzie tylko model jest oświetlony, a samo tło jest ciemne jak noc listopadowa? Edytowane 29 Marca 2023 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 O proszę, to jest model o którym mógłbym powiedzieć, że jest wyjątkowy na swój sposób. A nie sztuczki wróża Macieja. Świetny, gratulacje !!!! Uzbrojenie to „truskawka „ na torcie . Brawo, jeden z najlepszych jakie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 13 godzin temu, GEM napisał: Marcinie moje wielkie gratulacje. Tego że wreszcie udało się Tobie dotrzeć do końca z modelem. A sam efekt jest przepiękny. (...) Jeszcze raz moje wielkie gratulacje i uznane. Chyba największą ulgą w tym wszystkim jest, że tym modelem niejako wychodzę ze strefy teoretyzowania do obszaru jakiegoś skromnego jednomodelowego doświadczenia. Zawsze to już coś Dzięki Grzegorz! 12 godzin temu, lord_karton napisał: Wszystkie nieskończone modele doprowadziły cię do tego świetnie skończonego. Wszystkie miały w nim swój udział. Ja sam niczego nie skończyłem od ćwierćwiecza i mówię, że cel jest tylko efektem ubocznym przebytej drogi Aż tak znów wiele tych nieskończonych to nie było. Obijałem się zwyczajnie, jakby niektórzy powiedzieli, hahaha Dłuższa historia. Szkoda gadać 11 godzin temu, Polosss napisał: (..) czekamy na zbliżenia szczegółów. Gratulacje!!! Dzięki! Na dniach postaram się wzbogacić galerię. 8 godzin temu, zaruk napisał: (...)Osobiście jednak muszę wyznać, że nad zdjęcia ukończonego modelu przedkładam warsztat, którego cześć miałem przyjemność obserwować. Może dlatego, że część prac czy też efektów niknie w obliczu całości? Niewątpliwie warsztat jest okazją do obejrzenia w powiększeniu wszystkich detali i smaczków tej pracy. Jednakże Twój warsztat to także klasa sama w sobie, łączący poradnik modelarza z kroniką pokazującą ogrom działań potrzebnych do zbudowania samolotu o tym stopniu uszczegółowienia. To sprawiało, że - ujrzawszy sygnał kolejnej aktualizacji - od razu spieszyłem aby zobaczyć, czym tym razem zaskoczysz. Takich warsztatów jest niestety niezbyt wiele (...) Też chciałbym takich oglądać więcej. Ale chyba nie ma się co łudzić, że większość z nas będzie wybierała taką drogę. Jest takich kilka, jak Su Mikołaja, F-14 Rymulusa, czy MiG-23 Irka, który idzie na rekord w każdej kategorii. Takie "odmieńce" chyba jednak lepszą robotę robią dla ogółu niż gdyby się miały stać ogółem. Tak mi się wydaje. Niemniej, ja takie właśnie lubię najbardziej i tej krętej drogi raczej będę się starał trzymać. 8 godzin temu, zaruk napisał: (...) Zapomniałam zapytać, jak się robi takie zdjęcia na czarnym tle, gdzie tylko model jest oświetlony, a samo tło jest ciemne jak noc listopadowa? Używam namiotu bezcieniowego, a do tego wyzwalanych zdalnie lamp błyskowych ustawianych na zewnątrz. Super Horneta fotografowałem dwoma, lub trzema. Czarne tło nie wychodzi od razu z pstryknięciem migawki, bo światło nawet lekko welurowaty czarny materiał rozświetli na zagnieceniach. W PhotoShopie przyciemniam nieco tło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 11 minut temu, Marcin Witkowski napisał: Aż tak znów wiele tych nieskończonych to nie było. Tak Marcin, to fakt. Ale każdy z nich był niejako 'demonstratorem technologii'. I to takiej mocno zaawansowanej. Szkoda że nie doczekały się dokończenia ale też jest nadzieja, że zobaczymy je (rozwiązania) w przyszłości. Jeszcze raz gratuluję świetnego modelu mając nadzieję, że urlop modelarski choć zasłużony będzie krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi