burzatg Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Mam ten zestaw w domu. Jak będę na miejscu to sprawdzę ale wydaje mi się, że było wszystko w porządku. Ja bym reklamował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Kalkomania ma przecież numer seryjny z 72. Ale jak tak na nią patrzę to może się faktycznie wydawać nieco za duża - przymierzałeś do skrzydła czy linie strefy 'NO STEP' pasują? Ja miałem ten model i kalki były na pewno poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 41 minut temu, Matys napisał: Kalkomania ma przecież numer seryjny z 72. Ale jak tak na nią patrzę to może się faktycznie wydawać nieco za duża - przymierzałeś do skrzydła czy linie strefy 'NO STEP' pasują? Ja miałem ten model i kalki były na pewno poprawne. No niby ma, ale może bym aż tak nie zwrócił uwagi, ale te oznakowanie do sondy do tankowania mi od razu rzuciło się w oczy. Po lewej z Model Maker, a po prawej ten od Kinetic. No nie przymierzałem, ale myślę, że różnica jest widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Zadajemy pytania... a jak w złym dziale wrzucę pytanie to będzie wyrzucone? Trudno, zaryzykuję. Pytanie brzmi: do jakiej skali pasują "Excel Hobby Tools Pounce Wheel... i tutaj są podane nr katalogowe i rozmiar znacznika w calach: 30606, 1/4" 30611, 5/16" 30607, 5/16" Może ktoś z Kolegów posługuje się takimi narzędziami i ma coś sensownego do powiedzenia wtej materii. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 1/4 cala to 6,35 mm 5/16 cala to 7,93 mm jeżeli to taka sama zależność jak przy nitownicach metrycznych to ja do 72 mam 0,55 0,65 i 0,75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 (edytowane) " z grubsza ciosane" - nie wiem, czy sie na cokolwiek przyda - moje zdanie na ten temat domyslam sie, ze do nitowania Edytowane 10 Marca 2022 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 4 godziny temu, Vieh_san napisał: 5 godzin temu, Matys napisał: Kalkomania ma przecież numer seryjny z 72. Ale jak tak na nią patrzę to może się faktycznie wydawać nieco za duża - przymierzałeś do skrzydła czy linie strefy 'NO STEP' pasują? Ja miałem ten model i kalki były na pewno poprawne. Expand No niby ma, ale może bym aż tak nie zwrócił uwagi, ale te oznakowanie do sondy do tankowania mi od razu rzuciło się w oczy. Po lewej z Model Maker, a po prawej ten od Kinetic. No nie przymierzałem, ale myślę, że różnica jest widoczna. Jestem po oględzinach. Wyglada to następująco schemat malowania z podpisem skali 1/48 kalki tez jak u Ciebie. Tu porównanie do Alaskan Splinters. Oznakowanie sondy większe o jakiś 1 mm na szerokości, linie strefy NO STEP wyglądają tak samo. Reszta znaków tez zbliżona . Wniosek: kalki są do 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 @burzatg Dziękuję Ci bardzo, czyli wychodzi na to, że po prostu w tej wersji tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 W dniu 10.03.2022 o 19:26, Vieh_san napisał: @burzatg Dziękuję Ci bardzo, czyli wychodzi na to, że po prostu w tej wersji tak jest. A szachownice? Na Twoich zdjęciach wydają się być całkiem innych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 A ja chciałem zapytać o F-16C w polskich barwach ale w skali 1:48. Czy z modelu Tamiyi da się zrobić polskiego Jastrzębia, po dorobieniu pojemnika na spadochron hamujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Da się ale z tego: lub z tego plus dodatki z AWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Kleje cyanoakrylowe - ktory najlepszy, wzglednie do uzycia? mam chyba 10 roznych od naszego po japonczyka prosto z Shizuoki i chyba wszystkie kleja troche tak " na slowo honoru " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Kleje cyjanoakrylowe różnią się przede wszystkim gęstością. Producent według mnie nie ma nic do rzeczy. Co do samej gęstości nie wiem czy można mówić o jakichś zasadach bo w zależności od wielkości, miejsca mocowania, dostępu do niego, materiału itd. jedne kleje mogą się lepiej sprawdzić od drugich. Każdy kto używa tych klejów ma jakieś swoje sprawdzone metody. Trzeba chyba samemu eksperymentować. Osobiście upodobałem sobie ostatnio kleje z pędzelkiem. Pędzelkiem nanoszę kroplę kleju na jakąś nieużywaną kartę lojalnościową lub podobną a stamtąd wykałaczką nanoszę tam gdzie mi potrzebny. Bardzo często stosuję też taki patent, że jeśli to jest możliwe to klejony element przyklejam zwykłym klejem do plastiku a potem wykałaczką nanoszę klej CA wzmacniając niejako spoinę. W wielu przypadkach ta metoda się sprawdza a element jest dopasowany wręcz idealnie. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: chyba wszystkie kleja troche tak " na slowo honoru " Z własnego doświadczenia dodam, że powierzchnia do której się coś klei i element klejony muszą być koniecznie umyte, odtłuszczone. Klej CA bardzo szybko reaguje z brudem / tluszczem z palców i przez to tworzy bardzo słabe połączenie między elementami. Ja osobiście zawsze po przygotowaniu elementu do przyklejenia odtłuszczam go alkoholem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 dzieki za odpowiedzi kilka lat temu kupilem w Dortmundzie tzw klej przemyslowy Eurobond i ten naprawde kleil. Niestety po 5 latach "wydobrzal" i zostal wyrzucony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 Zapytuję o numery RLM dla tego malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 Po datowaniu na rysunku podejrzewam późne: RLM 81/83 góra i boki, oraz RLM 76 dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Wiecie może czy Academy podobnie jak Revell wymienia uszkodzone części ich modeli i gdzie ewentualnie można w tej sprawie pisać. Kupiłem ostatnio ich model i okazało się, że na środku oszklenia jest defekt, biała plama wewnątrz plastiku. Wysłałem w tej sprawie e-maila do sklepu (w Czechach) ale nie mogę się doczekać z ich strony żadnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Kwietnia 2022 Share Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Adres Academy call center worldwide@academy.co.kr. Pisać. Firmy azjatyckie dość rzetelnie podchodzą do takich spraw. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 Takie pytanie. Chodzi mi po głowie przeróbka Spita Mk.IIa na Mk.IIb. czy oprócz działek w skrzydłach trzeba dużo zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Chodzi mi po głowie przeróbka Spita Mk.IIa na Mk.IIb. czy oprócz działek w skrzydłach trzeba dużo zmieniać? Raczej nie, ale nie wystarczy wstawić skrzydeł z wersji Mk.Vb. Tutaj Gonzo będzie miał więcej do powiedzenia bo lepiej siedzi w Złośnicach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 Pytanie, jakie to kolory? Niby khaki i piaskowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 @tlb dla mnie trochę ten zielony to taki black green, ale ciężko z takiego zdjęcia powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 12 godzin temu, tlb napisał: Pytanie, Ale to jest pytanie, czy taki żarcik sytuacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 14 godzin temu, barszczo napisał: Raczej nie, ale nie wystarczy wstawić skrzydeł z wersji Mk.Vb. W zasadzie wystarczy. Trzeba tylko zadbać o właściwą chłodnicę oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi