Skocz do zawartości

Dornier Do-24K - Italeri plus dodatki - 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za opinie.

Szybki wycięte, każda osobno, narożne tłoczone:

bhPg8e9l.jpg

I jedna po drugiej wklejone. Jest w porządku, drobne szczelinki nie przeszkadzają, bo następnym etapem będą ramki z cienkich płytek:

kWklAsxl.jpg

• Like 6
Napisano

W oczekiwaniu na "paper-plastik" procedura przedłużenia owiewki silnika - może się przyda:

1. Na początek linie cięć - zestaw to wersja T z krótką owiewką i bulwą, w K potrzebujemy długiej owiewki za środkowym silnikiem - różnica istotna i nie da się pominąć.

Jg2hGpul.jpg

2. wycięte - w miejscu bulwy zlicowana z powierzchnią skrzydła płytka, owiewka zaś odcięta - ale uwaga - należy zdjąć około 2 mm od spodu - inaczej owiewka zachowa rozmiar z miejsca odcięcia i powstanie schodek:

slpXkWyl.jpg

3. owiewka doklejona:

Rb6LhyQl.jpg

4. część środkowa wypełniona grubymi płytkami i obrobiona:

y1WfrpIl.jpg

5. i fotka pod światło - udało się zrealizować założenia (nie ma schodka i zachowana liniowość):

Q3zdsTYl.jpg

• Like 9
Napisano

Pomysłowo, dzięki takiemu wycięciu owiewki w prosty sposób zachowałeś jej kształt. Wybierając te 2 mm zmniejszyłeś nie tylko wysokość ale jednocześnie  i szerokość przedniej części wyciętej owiewki dzięki czemu linia łączenia gondoli ze skrzydłem jest wręcz idealnego kształtu. Pomysłowo.

Rozwiązanie to dodałem do działu "Pomysły Mikołaja do zapamiętania"?

• Like 1
Napisano

Takie pytanie z pewnym "przeskokiem" - możesz pokazać schemat malowania, ktory masz zamiar "zastosować" i ewentualnie kolory, jakie masz zamiar użyć. Pytam, bo korci mnie Fokker T.VIII, a schematy malowań są trochę od Sasa do Lasa - podejrzewam, że kolory użyte do malowania obu samolotów moga być takie same.

Napisano

Miło mi Rymulusie.

Wujku - chyba nie pomogę niestety, gdyż jakkolwiek buduję wersję holenderską, to przewiduję dla niej mundurek australijski. Kolorów holenderskich nie badałem. Swoją drogą ten Fokker to ciekawy pomysł :-)

yg7vmv0h.jpg

Napisano
W dniu 24.02.2020 o 20:49, Mikolaj75 napisał:

(...)udało się zrealizować założenia(...)

Zdziwiłbym sie, gdyby się nie udało.

Napisano

No zobaczymy jak to z tą epiką będzie, mam nadzieję, że nie zawiodę.

Tymczasem zamknięty temat kabiny. Pla-paper bardzo mi przypadł do gustu. Ramki ładnie ujednoliciły oszklenie i zamaskowały drobne niedoskonałości na łączeniach.

Na fotkach nie jest to może dobrze widoczne (aparat łapie ostrość na szybach a nie meblach), ale całe wnętrze dobrze widać.

z0VDPGKl.jpg

B3KmNpMl.jpg

8axulHTl.jpg

mRy4ynAl.jpg

yFgDUrUl.jpg

• Like 4
  • 2 months later...
  • 2 months later...
Napisano

Efekty dla oka słabo widoczne, a roboty dużo. Italerka dała w zasadzie gładkie skrzydło. Zostało oilniowane, onitowane, doszły różne własnej roboty osłony popychaczy, zawiasy, chwytanka, łączenia itp. Tego wcale nie widać, a doskreczowałem blisko 70 elementów, a i tak wszystkich nie ma bo by się pourywały...

PRFrzIOh.jpg

RiS2rzSh.jpg

neE4ObCh.jpg

S9X9zdKh.jpg

ml89x1Nh.jpg

j9kUaluh.jpg

Teraz to samo z kadłubem...

• Like 11
Napisano

Nieśmiało się zapytam, czy te długie cienkie paski na skrzydłach przyklejałeś na super glue czy klejem do plastiku?

Napisano

Mnie urzekło łaczenie oblachowania gondoli silnikowej z powierzchnią skrzydła. Zoabaczcie jakie mydło było w oryginale. Wyprowadzone przejście jest równiutkie, dokładne i wykonane 3 razy. Da się? (Mi się nie udaje... )

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Napisano
42 minuty temu, sebastain napisał:

Wyprowadzone przejście jest równiutkie, dokładne i wykonane 3 razy. Da się? (Mi się nie udaje... )

Wszystko się da, tylko nie każdemu się chce...Mikołajowi się chce ?

Napisano
52 minuty temu, Rafał B napisał:

Wszystko się da, tylko nie każdemu się chce...

Tak nie do końca.Chieć to nie zawsze móc.Nie od dzisiaj wiadomo że umiejętności Mikołaja są ponadprzeciętne.

Napisano
3 minuty temu, Xmen napisał:

Tak nie do końca.Chieć to nie zawsze móc.Nie od dzisiaj wiadomo że umiejętności Mikołaja są ponadprzeciętne.

Chcieć to móc, a z mojego doświadczenia i obserwacji wynika, że prawie każdy modelarz, który potrafi robić ładne modele, jest/byłby w stanie wykonać pewien zakres przeróbek, czy elementy od podstaw. Tu jednak kwestia priorytetów się kłania, bo większość modelarzy z którymi na temat rozmawiałem przyznaje, że wolą mieć więcej na półce skończonych z pudła, niż rozgrzebanych i mocno waloryzowanych na warsztacie ...i to jestem w stanie zrozumieć ale nie to, że nie potrafią, bo wielu z nich często nawet nigdy nie spróbowało ?

Talent Mikołaja jest tu bezdyskusyjny ale i on kiedyś zaczynał od zera, a i obecnie pewnie nieraz zdarzają mu się wtopy, tyle tylko, że się nimi nie zraża ?

Sorry za offtop Mikołaj

Napisano
5 minut temu, Rafał B napisał:

Chcieć to móc, a z mojego doświadczenia i obserwacji wynika, że prawie każdy modelarz, który potrafi robić ładne modele, jest/byłby w stanie wykonać pewien zakres przeróbek, czy elementy od podstaw. Tu jednak kwestia priorytetów się kłania, bo większość modelarzy z którymi na temat rozmawiałem przyznaje, że wolą mieć więcej na półce skończonych z pudła, niż rozgrzebanych i mocno waloryzowanych na warsztacie ...i to jestem w stanie zrozumieć ale nie to, że nie potrafią, bo wielu z nich często nawet nigdy nie spróbowało ?

Talent Mikołaja jest tu bezdyskusyjny ale i on kiedyś zaczynał od zera, a i obecnie pewnie nieraz zdarzają mu się wtopy, tyle tylko, że się nimi nie zraża ?

Sorry za offtop Mikołaj

Ile modelarzy, tyle opinii. Pewnie masz rację i Xmen ma rację, ja trochę może też. Dlaczego warsztaty mikołaja, irka-m1, rymulusa i jeszcze niektórych przyciągają tylu komentujących? Mogę o sobie powiedzieć, że właśnie po to, by podpatrywać ich pomysły i próbować je wdrożyć. Niektórzy zaglądają, żeby zobaczyć "co znowu wymyślił" ale niekoniecznie będą próbować - jak mówisz, chodzi o ilość.  Tu właśnie chodzi o pomysł i jego wdrożenie. Tak, pewnych rzeczy się nie przeskoczy, takich jak wprawa przy posługiwaniu się nożem, pilnikiem itp, wielu się zastanawia jaka jest logika stworzenia 1500 nowych części, które się zamknie w kadłubie i nie będzie ich widać. Myślę, że tu chodzi o frajdę, radość z budowania, pokonywania też trochę siebie, rzucanie sobie nowych wyzwań.  Żeby móc, najpierw trzeba chcieć - to prawda. Ale jak już się chce - to potrzeba kilku (kilkunastu) modeli, zanim się okaże, że można i "móc". I po to myślę, też się tu zagląda, po to, by zobaczyć jak inni mogą i potrafią, tym bardziej, że mikołaj75 i nie tylko chętnie dzieli się swoją wiedzą, za co  wielu jest za to wdzięcznych.

Ot  takie poranne wynaturzenia na rozgrzebanym P-38 :)

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, sebastain napisał:

Ile modelarzy, tyle opinii. Pewnie masz rację i Xmen ma rację, ja trochę może też. Dlaczego warsztaty mikołaja, irka-m1, rymulusa i jeszcze niektórych przyciągają tylu komentujących? Mogę o sobie powiedzieć, że właśnie po to, by podpatrywać ich pomysły i próbować je wdrożyć. Niektórzy zaglądają, żeby zobaczyć "co znowu wymyślił" ale niekoniecznie będą próbować - jak mówisz, chodzi o ilość.  Tu właśnie chodzi o pomysł i jego wdrożenie. Tak, pewnych rzeczy się nie przeskoczy, takich jak wprawa przy posługiwaniu się nożem, pilnikiem itp, wielu się zastanawia jaka jest logika stworzenia 1500 nowych części, które się zamknie w kadłubie i nie będzie ich widać. Myślę, że tu chodzi o frajdę, radość z budowania, pokonywania też trochę siebie, rzucanie sobie nowych wyzwań.  Żeby móc, najpierw trzeba chcieć - to prawda. Ale jak już się chce - to potrzeba kilku (kilkunastu) modeli, zanim się okaże, że można i "móc". I po to myślę, też się tu zagląda, po to, by zobaczyć jak inni mogą i potrafią, tym bardziej, że mikołaj75 i nie tylko chętnie dzieli się swoją wiedzą, za co  wielu jest za to wdzięcznych.

Ot  takie poranne wynaturzenia na rozgrzebanym P-38 :)

Nic dodać nic ująć 

• Like 1