mig Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Wieżyczki wyglądają bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Share Napisano 23 Lipca 2021 Dziękuję Tymczasem trwa dość powolne wyrabianie ostatnich detali, jak np wloty pod silnikami: Albo osłony silników, które będą podniesione. Na początek rozrysowane, nawiercone i ponitowane - jeszcze na większym arkuszu hipsu: Następnie wygięte termicznie, sezonowane na profesjonalnym przyrządzie, później zaopatrzone w strukturę wewnętrzną. Trzeba pilnować symetrii i uważać, żeby finalnie były 3 pary: Teraz przede mną dość trudny etap - zastrzały (technicznie proste, ale wymagające wzmożonej uwagi ze względu na geometrię). CDN 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Przepiękna rzecz. Ja się do podobnego powoli przymierzam, i muszę sobie przejrzeć ten temat. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 5 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Trzeba pilnować żeby finalnie były 3 pary Niełatwe zadanie. Kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Lipca 2021 Autor Share Napisano 24 Lipca 2021 Fajnie, że się podoba. jpl - podobny, czyli też Do-24? Jaka wersja i barwy? zaruk - z jednej strony hehe, a z drugiej jednak trzeba uważać przy wklejaniu struktur wewnętrznych, żeby na końcu nie mieć np 2 lewych i 4 prawych osłon, bo to się wtedy modelarz wkurza i musi robić od nowa, a doświadczenie podpowiada, że od nowa to duże ryzyko, że będzie gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 4 godziny temu, Mikolaj75 napisał: zaruk - z jednej strony hehe, a z drugiej jednak trzeba uważać przy wklejaniu struktur wewnętrznych, żeby na końcu nie mieć np 2 lewych i 4 prawych osłon Masz rację. Zmieniam ton na poważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sky Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 Drogi Mikolaj75 Jestem hiszpańskim modelarzem członkiem Stowarzyszenia Modelarzy Walencji i kupiłem ten samolot, ponieważ w Hiszpanii służył w Pogotowiu Lotniczym (SAR). Szukam planów odtworzenia nitowania zewnętrznego samolotu, szukam i szukam i nadal nic nie znalazłem. Czy istnieje dokumentacja, którą można zakupić do tego zadania? Dziękuję. Mam nadzieję, że Tłumacz Google dobrze wykonał swoją pracę, ponieważ nie znam w pełni Twojego języka. Sergio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 8 Września 2021 Share Napisano 8 Września 2021 Mikolaj75 Masz jakieś plany/publikacje do Dorniera, czy korzystasz tylko ze zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Września 2021 Autor Share Napisano 8 Września 2021 Sky i blackriver - z dokumentami do Dorniera 24 jest kłopot. Ja też nie odszukałem dobrych planów, a o nitowaniu nie ma mowy. Linie oraz nity starałem się odtworzyć przez analizę zdjęć. Bardzo pomocne są strony: www.dornier24.com oraz www.seawings.co.uk, tam można dużo znaleźć. Są książki typu monografia, ale bardziej poświęcone są stronie historycznej niż technicznej. Muszę przyznać, że to jeden z trudniejszych moich projektów jeśli chodzi o gromadzenie dokumentacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 8 Września 2021 Share Napisano 8 Września 2021 Mogę tylko polecić monografię Dornier Do 24 Units by Peter Jong Chris Dave 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sky Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 22 hours ago, Mikolaj75 said: Sky i blackriver - z dokumentami do Dorniera 24 jest kłopot. Ja też nie odszukałem dobrych planów, a o nitowaniu nie ma mowy. Linie oraz nity starałem się odtworzyć przez analizę zdjęć. Bardzo pomocne są strony: www.dornier24.com oraz www.seawings.co.uk, tam można dużo znaleźć. Są książki typu monografia, ale bardziej poświęcone są stronie historycznej niż technicznej. Muszę przyznać, że to jeden z trudniejszych moich projektów jeśli chodzi o gromadzenie dokumentacji. Hello Mikolaj: Zgadzam się z Tobą, umieściłem już w ulubionych dwie strony, które mi poleciłeś. To prawda, co mówisz w odniesieniu do książek. Skupiają się na kwestiach historycznych i nie ma dokumentacji, jak w Mushroom Publications - MMP Books - w dziale Scaleplans. Gdzie możemy zobaczyć wszystkie te linie nitów i paneli każdej wersji. Ale jeśli chodzi o ten samolot, nie mogę znaleźć takiej dokumentacji. Szkoda, bo jest piękna. W każdym razie pozostało mi jedno źródło informacji, a mianowicie porozmawianie z Muzeum Lotnictwa w bazie Cuatro Vientos w Madrycie. Zobaczmy, co mi powiedzą. Przy okazji, jak nosisz urządzenie? Nie mam zamiaru jeszcze tego zaczynać i nie będę opisywać tego tak jak ty, ponieważ nie mam tych umiejętności i znacznie mniej… czasu. Jeśli znajdę informacje na tej stronie, wrzucę je do tego wątku. Kiedy mój też się zaczyna. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sky Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 20 hours ago, Wojtek190 said: Mogę tylko polecić monografię Dornier Do 24 Units by Peter Jong Chris Dave Hello Wojtek: Któregoś dnia ściągnąłem tę książkę w formacie pdf. Doceniam pomoc. Sky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 9 minut temu, Sky napisał: Hello Wojtek: Któregoś dnia ściągnąłem tę książkę w formacie pdf. Doceniam pomoc. Sky Jest jescze trochę zdjęć w "Luftwaffe I Band 9 Fieseler 156 Storch, Arado 196, Dornier 18, Dornier 24, Messerschmitt 323, Fokker T-VIII, Gigant (Waffen Arsenal 9)" by Uwe Feist, Mike Dario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 Taki super warsztat, a ja dopiero dziś zauważyłem ... Na szybko przeglądając, pla-paper - materiał do zapamiętania . Generalnie, zakres i jakość prac poraża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 MISTRZOSTWO !!!!! bo co można napisać patrząc na to co wyprawiasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2021 Dziękuję. Powoli, ale idzie. Trwają prace nad "podwoziem": Czekam na profile, aby zrobić kółka. Ukończenie wózka faktycznie odblokuje etap malowania.. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 To jeden z tych warsztatów gdzie tworzy się model który wchodzi później do kanonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 Dzięki, miłe to co piszesz I kolejne małe kroki - knagi z ich gniazdami i okna dachowe: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Coś niesamowitego, wspaniały warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 No ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 też jestem pod wrażeniem, czekam na kolejne zdjęcia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) No to zaczynam z kolorem... Czasochłonne - maski na 4 sesje (najgorsze wieżyczki), czarny rozłożony na 3 dni, biel dzięki temu że weekend udało się na 2 podejścia. Tzw. marmurek próbowałem zmodyfikować celem uzyskania bazy pod ugięcia blach, czy skutecznie się okaże... Aaa, PS. Jeśli macie ciekawe fotki pokazujące jak układały się kopcie za wydechami na górnej powierzchni płata, to bardzo będę wdzięczny za podzielenie się... Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Mikolaj75 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Oł jee, bejbe! Lubię czarny I lubię tę ścieżkę docierania do celu. Jak on ma być finalnie pomalowany jeśli chodzi o kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Trzyma kciuki za malowanie, będzie dobrze. Zdjęcia z widocznym od góry kopciem niestety nie posiadam. Znalazłem tylko widok od frontu i lekko z dołu. Od góry może być podobnie: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Chciałbym zapytać o cel kładzenia czarnego primera kiedy chwilę potem malujesz na biało. Czemu nie dałeś białego primera od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi