zielasz Napisano 18 Listopada 2018 Share Napisano 18 Listopada 2018 Witam mam mały problem z kalkami Wiekert Decals...czy są gdzieś instrukcje? Na stronie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Listopada 2018 Share Napisano 18 Listopada 2018 6 minut temu, zielasz napisał: Witam mam mały problem z kalkami Wiekert Decals...czy są gdzieś instrukcje? Na stronie nie ma Jaki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielasz Napisano 18 Listopada 2018 Share Napisano 18 Listopada 2018 1 minutę temu, Adams M1A1 napisał: Jaki problem? Taki jaki napisałem, czy są instrukcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Weikert nie daje schematów malowania i umieszczenia oznaczeń na modelach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Witam , szukam informacji na temat tego pojazdu . Może ktoś posiada inne zdjęcia tego pojazdu ? Edytowane 19 Listopada 2018 przez KAMIL90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Mam pytanko drobne - jak pisałem w kilku już wątkach dostałem od znajomego masę częściowo sklejonych, nie pomalowanych modeli, głównie Niemcy'44. Problem w tym, że większość to stare modele Tamiya. I szczerze mówiąc czasem mam wątpliwości czy warto je sklejać czy nie. Tym razem mam zamiar zabrać się za Stuga III G... no i mam niby model z 1971 (czyli najstarszy Stug Tamiyi), ale oglądam go i zastanawiam się czy warto w ogóle wkładać w niego wysiłek. Czy da się zrobić z niego coś sensownego? Czy lepiej kupić jakiś nowocześniejszy model? I który? Stug ma być na lipiec 1944 roku, Grupa Armii Środek. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Z każdego modelu można coś wycisnąć. Kwestia wygody i przyzwyczajeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 A napiszesz coś więcej na temat zakresu niezbędnych przeróbek? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 7 godzin temu, krzy65siek napisał: ... no i mam niby model z 1971 (czyli najstarszy Stug Tamiyi) Znaczy się ten - data produkcji 1972 rok. Wcześniejszy firmy OTAKI z 1970 to był ten - Historia produkcji - https://www.scalemates.com/products/product.php?id=132352&p=timeline 7 godzin temu, krzy65siek napisał: oglądam go i zastanawiam się czy warto w ogóle wkładać w niego wysiłek. To zależy czy Masz odpowiednie zaparcie i chęci do dorabiania i przerabiania modelu bazowego. Z góry trzeba powiedzieć - im starszy model tym więcej do poprawiania. Daj fotki ramek zobaczymy co by było do poprawki. Oczywiście trzeba będzie dorobić pastę - zimmerit. 7 godzin temu, krzy65siek napisał: Czy lepiej kupić jakiś nowocześniejszy model? I który? Stug ma być na lipiec 1944 roku, StuG z lipca 1944 roku - czyli jeszcze z pastą - może ten Jak na razie niedostępny - https://www.mojehobby.pl/products/StuG.III-Ausf.G-with-Zimmerit-July-1944-Late-Production.html Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 25 Listopada 2018 Share Napisano 25 Listopada 2018 To ten model z 1972 (lub 1971 bo taka data jest na dnie kadłuba). Podjąłem decyzję, że na razie nie będę go rozgrzebywał - namęczę się, a potem będę zły, bo detale są kiepskie i efekt nie będzie najlepszy. Obejrzałem wczoraj masę recenzji i zdecydowałem się na Dragona 6581 https://www.mojehobby.pl/products/StuG.III-Ausf.G-Dec.-1943-Production.html (Ledwie go znalazłem, nie potrafiłem znaleźć Stugów G z Dragona w żadnym sklepie, ale zamówiłem i jedzie) Czyli produkcję z grudnia 1943 roku. Pomysł jest na zrobienie Stuga z Sturmgeschutz Brigade 259, z drugiej połowy lipca 1944. Głównie dlatego, że ta brygada walczyła na ulicach Białegostoku. Niestety nie potrafię znaleźć zdjęcia pojazdu, mam tylko profil opublikowany kiedyś w Kagero Topcolors 05. Profil opracowywali Arkadiusz Wróbel i Robert Wróblewski, można spodziewać się, że jest w miarę ok merytorycznie (choć nie mam 100% pewności). Teoretycznie wszystko się zgadza: ekrany, stara osłona km, spawana osłona działa. Może zrobię drobną zmianę i zrobię Saukopf, bo w lipcu pod Białymstokiem Muzeum wykopało działo z taką osłoną. No i pytanie o Zimmerit. Nie mam problemu z dorabianiem, natomiast zastanawiam się czy na pojazdach wyprodukowanych w grudniu i używanych w jednostce w lipcu Zimmerit był na pewno? Widziałem zdjęcia z tego okresu ze 190 brygady i były bez zimmeritu... Czy pastę nakładano w fabryce? Czy w jednostce? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Listopada 2018 Share Napisano 25 Listopada 2018 Pastę "Zimmerit" stosowano od września 1943 roku - nakładany fabrycznie jak i w warsztatach polowych. Pojazdy zgodnie z wymogami powinny mieć takowy, a w szczególności pod koniec jego stosowania w lipcu 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Cześć, czy spotkał się może ktoś z kołami terenowymi do schwimmwagena w skali 1/48? Ewentualnie czy znacie kogoś, kto takie coś by był w stanie wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Koła do schwimmwagena w 1:48 ma Gaso.line GAS48026K i Def.Model - Nr. DW48001 - 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Czy używał ktoś blach abera dedykowanych do hetzera dragona w modelu firmy tamiya ?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 Witam serdecznie wszystkich użytkowników .Czy mógłbym prosic o info , czy w naszych krajowych sklepach można dostać kalkomanie do hmmvw w 1:35 z okresu desert storm . Coś znalazłem w necie , ale to głownie za oceanem . A może ktoś ma jakieś resztki , potrzebuje oznaczen cisnienia w oponach . Wziąłem się za model commando hummer z italleri (produkcja z czasów prawdziwej pustynnej burzy lata 90) i gdy kalkomanie umieściłem w wodzie to niestety nie daje się ich przenieść na model , po prostu się rozsypują. Odwrócone V i 40 zrobiłem maskę z taśmy i namalowałem , ale pozostałe oznaczenia są tak małe , że nie daje rady ich wyciąć. Wiem że wiele pojazdów nie miało tych oznaczeń , bo były przemalowywane mopami , ale takie drobne akcenty dodają uroku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 Zobaczę czy mam kalki do tego Hummera , jakby co odezwę się na PW. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 Daniel_ sprawdź PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Grudnia 2018 Share Napisano 20 Grudnia 2018 Ile metalowych ogniw od Friuli wchodzi na jedną stronę w czołgu Velentine od Tamiyi, skala 1:35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Hejka, czym właściwie różnią się farbki od Gunze: „stara” seria H i nowa Acrysion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Te nowe są bardziej wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 30 Grudnia 2018 Share Napisano 30 Grudnia 2018 Cześć, czy ma ktoś może poratować kalkomaniami do Kettenkrada w skali 1/48? Chodzi mi o kalki zdobycznego pojazdu w barwach Military Police z białymi gwiazdami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Witam , mam pytanie do znawców tematu . Przymierzam sie do budowy czołgu Abrams i tu moje pytanie czy ten model będzię odpowiedni https://www.mojehobby.pl/products/M1A1-AIM-M1A1-Abrams-TUSK.html by zbudować model ze zdjęcia , a jak nie to jaki model byście polecili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 12 Stycznia 2019 Share Napisano 12 Stycznia 2019 Witam. Nie jestem super znawcą tematu, ale też się przymierzam i zakupiłem takie , coś https://www.mojehobby.pl/products/M1A1-Abrams-Gulf-War-1991.html. Na pierwszy rzut oka wygląda nieźle. Jest kilka nieścisłości , ale generalnie ok. Czy ten abrams ze zdjęcia to Pustynna Burza , bo tak mi wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Stycznia 2019 Share Napisano 12 Stycznia 2019 Nie Przyjacielu ten Abrams ze zdjęcia to jest wersja A2 patrz przyrząd obserwacyjny dowódcy( ta skrzynka pod lufą wkm-u0,50') i to późna na co wskazuje ten dodatkowy kosz na wyposażenie z tyłu wieży, nie łapie się nawet na OIF( brak CIP-paneli). Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 22 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Nie Przyjacielu ten Abrams ze zdjęcia to jest wersja A2 patrz przyrząd obserwacyjny dowódcy( ta skrzynka pod lufą wkm-u0,50') i to późna na co wskazuje ten dodatkowy kosz na wyposażenie z tyłu wieży, nie łapie się nawet na OIF( brak CIP-paneli). Pozdr. A. Już się dogrzebałem. To jest zdjecie z 13.12.2003 r . USMC , cwiczenia z ostrego strzelania.Marines assigned to the 13th Marine Expeditionary Unit (MEU) Tank Platoon BLT 1/1 stationed at Twenty Nine Palms, California, fire the M1-A1 Abrams tank during a live fire training exercise conducted in the Central Command Area of Responsibility Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi