podciech Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Witam wszystkich Model rozpocząłem na początku 2016 roku .Z powodu zawirowań życiowych porzuciłem projekt na długie miesiące. Wiem że to dział warsztatowy a to co zrobię będzie praktycznie monologiem ,ale nie wiedziałem gdzie go wam pokazać. Nad modelem spędziłem puki co mnóstwo czasu ,a i tak chyba jestem dopiero w połowie drogi . Może kogoś zainteresuje to co do tej pory zrobiłem , taka ciekawostka bo wujek google nie znalazł żadnej dobrej relacji z budowy tego modelu. Oczywiście jeśli powrócę do dłubania to będę co jakiś czas zamieszczał zdjęcia . Starałem się wybrać najciekawsze puki co , a i tak dużo ich wyszło. Są dwa zestawy na rynku „Anigrand” - żywica i kopia żywicy „wacu” Combat Models dokładnie z tymi samymi błędami. Według mnie użyli „Anigranda” jako kopyta. Najważniejsze przeróbki to : · zbyt bulwiasty i złych kształtów przód · okna w złych miejscach i o złych kształtach · złe osadzenie skrzydeł, całość za bardzo do przodu · zły kąt zaklinowania skrzydeł , studnie złe kształty i wymiary · korekta przekroju kadłuba · korekta skrzydeł · zły kształt pylonów i silników · złe rozmieszczenie goleni podwozia · statecznik pionowy zły kształt · brak kokpitu · brak ładowni · model posiada pełne oświetlenie ( z rozdzieleniem na barwę światła ) Oprócz tego wszystko wymaga z wymiarowania i osadzenia we właściwym miejscu, ale już wyglądem przypomina C-17 . Musiałem obrać jakieś złożenia odnośnie planów ,których i tak praktycznie nie ma, a jak są to złe. Nawet sam Boeing wypuścił kilka rysunków na których są błędy . Plany po przeskalowaniu które posłużyły do wymiarowania znalazłem na ironie w Modelarzu z 1999 roku, reszta to zdjęcia. C-17- tka o nr 0006 z 315 AW której model buduje na co dzień stacjonuje w bazie Charleston (Południowa Karolina). Samolot brał udział w latach 1995- 1996 w operacji Joint Endeavor związanej z wkroczeniem międzynarodowych Si ł wojskowych do byłej Jugosławii . W czasie tej operacji 12 samolotów przerzucono do bazy Rhein-Main w Niemczech , skąd wykonywały loty z zaopatrzeniem wojskowym i humanitarnym. C -17 w ciągu 60 dni operacji powietrznych wykonały 1025 lotów przy nie zawodności 97,8%. Latem 1998 roku samolot o nr 0006 otrzymał nazwę „Spirit of Berlin” (duch Berlina) z okazji uczczenia 50 rocznicy operacji zwanej „Berlin Airlift” (most powietrzny) nadaną przez ówczesnego prezydenta Billa Clintona . Z ciekawostek ,w 1998 roku transportował słynną orkę KEIKO , bohaterkę filmu „Uwolnić orkę „. Operacja polegała na przewiezieniu zwierzęcia ze Stanów Zjednoczonych do Islandii i tam wypuszczenie orki do Oceanu Atlantyckiego. Oprócz KEIKO ładunek składał się z wielkiego zbiornika wypełnionego wodą . C-17 został wybrany dzięki możliwości wylądowania z ładunkiem 32 ton na pasie startowym o długości niespełna 1300 metrów. Pozdrawiam Edytowane 30 Lipca 2020 przez podciech 16 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryni Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Więcej! Niesamowity efekt osiągnięty na tak kiepskiej bazie! Fantastyczna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Widziałem na różnych forach świetne modele skrobane od zera, ale to tutaj to jest po prostu coś niesamowitego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Świetna robota czekamy na kontynuację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Jeżeli chodzi o budowę modeli to mogę jedynie podziwiać, co też z przyjemnością czynię. W pierwszym poście użyłeś określenia/skrótu AOA, czyli Angle of Attack (AoA - jak to najczęściej się zapisuje), to zaś tłumaczymy jako "kąt natarcia", a kąt natarcia to (w uproszczeniu) kąt zawarty pomiędzy kierunkiem napływających strug, a cięciwą profilu. Zaś kąt zawarty pomiędzy osią kadłuba (samolotu) a cięciwą, nazywany kątem zaklinowania, może on być dodatni (najczęściej), zerowy i ujemny (o takim nie słyszałem, ale pewnie słabo szukałem). Tak tylko wspominam dla porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Dzięki panowie !!!! . Chodziło mi o obniżenie kata natarcia płatów względem osi kadłuba. Oba skrzydła na kacie natarcia były za bardzo uniesione do góry , błąd modelu . Dzięki i pozdrawiam Edytowane 19 Czerwca 2023 przez podciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Jestem absolutnie zachwycony. Dobrze, że pokazujesz kulisy pracy, na pewno wiele rzeczy się przyda. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Pięknie! Podziwiam i zastanawiam się ile zbierałes materiały do budowy tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Fantastyczna robota. Czy czasem jesteś też autorem B-2 który był wystawiany na konkursie w Poznaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 Dzięki jeszcze raz . Tak jestem autorem b-2 pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Teraz, podciech napisał: Dzięki jeszcze raz . Tak jestem autorem b-2 pozdrawiam. To miałem przyjemność zamienić z Tobą kilka słów, ale mniejsza o to. Nie dziwi mnie poziom wykonania C-17 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Jestem pod ogromnym wrażeniem. To co do tej pory zrobiłeś jest rewelacyjne, pozostaje mi tylko pozazdrościć umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Jprdl ale rzeźba. Chyba bym jednak poczekał na Kinetica. Ale robota mistrzowska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 NIE-SA-MO-WI-TE ! Idę poskładać swoje modele w kartony a jak mi się zechce sklejać to usiądę w kąciku i poczekam, aż mi przejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 7 godzin temu, mbrnnr napisał: Jprdl ale rzeźba. Chyba bym jednak poczekał na Kinetica. Ale robota mistrzowska. Myślisz, że Kinetic zrobi taki detal? O ile w ogóle to zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Patrzę i patrzę i jedyne co mi przychodzi do glowy to " co ja robię tu..." Niesamowita robota! Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Bardzo dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za dobre słowo. Kinetic miał swojego C-17 wydać chyba w 2017 . Pozdrawiam Rafał Edytowane 19 Czerwca 2023 przez podciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Ludzie są zadowoleni jak im wyjdzie dobry model prosto z pudła. A tutaj takie coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) @milczacy - nie no co ty, nie ma szans, ale chociaż baza bardziej znośna. O ile w ogóle będzie. @podciech - 2018, na razie cisza. Edytowane 9 Maja 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2019 Coś pięknego. Przyjemnie się ogląda taki warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Ogląda się świetnie, niczym relację z prawdziwej wytwórni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Zapowiada się kawał świetnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Masakra - podziwiam robotę i samozaparcie. A ja kuźwa narzekałem że musiałem zrobić kilkaset nitów na Su-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 fiÓóó fiÓóó fiÓóó szacuneczek. Nie wiem jak inni, ale moją uwagę szczególnie przyciągnęły silniki. A tak jakoś. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Masz ode mnie medal, i wyrazy najwyższego szacunku modelarskiego. Model jest genialny. Nie wiem co mam powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi