podciech Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Witam wszystkich Model rozpocząłem na początku 2016 roku .Z powodu zawirowań życiowych porzuciłem projekt na długie miesiące. Wiem że to dział warsztatowy a to co zrobię będzie praktycznie monologiem ,ale nie wiedziałem gdzie go wam pokazać. Nad modelem spędziłem puki co mnóstwo czasu ,a i tak chyba jestem dopiero w połowie drogi . Może kogoś zainteresuje to co do tej pory zrobiłem , taka ciekawostka bo wujek google nie znalazł żadnej dobrej relacji z budowy tego modelu. Oczywiście jeśli powrócę do dłubania to będę co jakiś czas zamieszczał zdjęcia . Starałem się wybrać najciekawsze puki co , a i tak dużo ich wyszło. Są dwa zestawy na rynku „Anigrand” - żywica i kopia żywicy „wacu” Combat Models dokładnie z tymi samymi błędami. Według mnie użyli „Anigranda” jako kopyta. Najważniejsze przeróbki to : · zbyt bulwiasty i złych kształtów przód · okna w złych miejscach i o złych kształtach · złe osadzenie skrzydeł, całość za bardzo do przodu · zły kąt zaklinowania skrzydeł , studnie złe kształty i wymiary · korekta przekroju kadłuba · korekta skrzydeł · zły kształt pylonów i silników · złe rozmieszczenie goleni podwozia · statecznik pionowy zły kształt · brak kokpitu · brak ładowni · model posiada pełne oświetlenie ( z rozdzieleniem na barwę światła ) Oprócz tego wszystko wymaga z wymiarowania i osadzenia we właściwym miejscu, ale już wyglądem przypomina C-17 . Musiałem obrać jakieś złożenia odnośnie planów ,których i tak praktycznie nie ma, a jak są to złe. Nawet sam Boeing wypuścił kilka rysunków na których są błędy . Plany po przeskalowaniu które posłużyły do wymiarowania znalazłem na ironie w Modelarzu z 1999 roku, reszta to zdjęcia. C-17- tka o nr 0006 z 315 AW której model buduje na co dzień stacjonuje w bazie Charleston (Południowa Karolina). Samolot brał udział w latach 1995- 1996 w operacji Joint Endeavor związanej z wkroczeniem międzynarodowych Si ł wojskowych do byłej Jugosławii . W czasie tej operacji 12 samolotów przerzucono do bazy Rhein-Main w Niemczech , skąd wykonywały loty z zaopatrzeniem wojskowym i humanitarnym. C -17 w ciągu 60 dni operacji powietrznych wykonały 1025 lotów przy nie zawodności 97,8%. Latem 1998 roku samolot o nr 0006 otrzymał nazwę „Spirit of Berlin” (duch Berlina) z okazji uczczenia 50 rocznicy operacji zwanej „Berlin Airlift” (most powietrzny) nadaną przez ówczesnego prezydenta Billa Clintona . Z ciekawostek ,w 1998 roku transportował słynną orkę KEIKO , bohaterkę filmu „Uwolnić orkę „. Operacja polegała na przewiezieniu zwierzęcia ze Stanów Zjednoczonych do Islandii i tam wypuszczenie orki do Oceanu Atlantyckiego. Oprócz KEIKO ładunek składał się z wielkiego zbiornika wypełnionego wodą . C-17 został wybrany dzięki możliwości wylądowania z ładunkiem 32 ton na pasie startowym o długości niespełna 1300 metrów. Pozdrawiam Edytowane 30 Lipca 2020 przez podciech 16 9 Cytuj
Gryni Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Więcej! Niesamowity efekt osiągnięty na tak kiepskiej bazie! Fantastyczna robota. Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Widziałem na różnych forach świetne modele skrobane od zera, ale to tutaj to jest po prostu coś niesamowitego. Cytuj
Toyo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Jeżeli chodzi o budowę modeli to mogę jedynie podziwiać, co też z przyjemnością czynię. W pierwszym poście użyłeś określenia/skrótu AOA, czyli Angle of Attack (AoA - jak to najczęściej się zapisuje), to zaś tłumaczymy jako "kąt natarcia", a kąt natarcia to (w uproszczeniu) kąt zawarty pomiędzy kierunkiem napływających strug, a cięciwą profilu. Zaś kąt zawarty pomiędzy osią kadłuba (samolotu) a cięciwą, nazywany kątem zaklinowania, może on być dodatni (najczęściej), zerowy i ujemny (o takim nie słyszałem, ale pewnie słabo szukałem). Tak tylko wspominam dla porządku Cytuj
podciech Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Dzięki panowie !!!! . Chodziło mi o obniżenie kata natarcia płatów względem osi kadłuba. Oba skrzydła na kacie natarcia były za bardzo uniesione do góry , błąd modelu . Dzięki i pozdrawiam Edytowane 19 Czerwca 2023 przez podciech Cytuj
Mikolaj75 Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Jestem absolutnie zachwycony. Dobrze, że pokazujesz kulisy pracy, na pewno wiele rzeczy się przyda. Super Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Pięknie! Podziwiam i zastanawiam się ile zbierałes materiały do budowy tego modelu. Cytuj
milczacy Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Fantastyczna robota. Czy czasem jesteś też autorem B-2 który był wystawiany na konkursie w Poznaniu? Cytuj
podciech Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 Dzięki jeszcze raz . Tak jestem autorem b-2 pozdrawiam. Cytuj
milczacy Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Teraz, podciech napisał: Dzięki jeszcze raz . Tak jestem autorem b-2 pozdrawiam. To miałem przyjemność zamienić z Tobą kilka słów, ale mniejsza o to. Nie dziwi mnie poziom wykonania C-17 Pozdrawiam Cytuj
rymulus Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Jestem pod ogromnym wrażeniem. To co do tej pory zrobiłeś jest rewelacyjne, pozostaje mi tylko pozazdrościć umiejętności. Cytuj
zzz Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Jprdl ale rzeźba. Chyba bym jednak poczekał na Kinetica. Ale robota mistrzowska. Cytuj
Kon_Bar Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 NIE-SA-MO-WI-TE ! Idę poskładać swoje modele w kartony a jak mi się zechce sklejać to usiądę w kąciku i poczekam, aż mi przejdzie... Cytuj
milczacy Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 7 godzin temu, mbrnnr napisał: Jprdl ale rzeźba. Chyba bym jednak poczekał na Kinetica. Ale robota mistrzowska. Myślisz, że Kinetic zrobi taki detal? O ile w ogóle to zrobi? Cytuj
sebastain Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Patrzę i patrzę i jedyne co mi przychodzi do glowy to " co ja robię tu..." Niesamowita robota! Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
podciech Napisano 9 Maja 2019 Autor Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Bardzo dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za dobre słowo. Kinetic miał swojego C-17 wydać chyba w 2017 . Pozdrawiam Rafał Edytowane 19 Czerwca 2023 przez podciech Cytuj
Mates Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Ludzie są zadowoleni jak im wyjdzie dobry model prosto z pudła. A tutaj takie coś! Cytuj
zzz Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) @milczacy - nie no co ty, nie ma szans, ale chociaż baza bardziej znośna. O ile w ogóle będzie. @podciech - 2018, na razie cisza. Edytowane 9 Maja 2019 przez mbrnnr Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 9 Maja 2019 Super Moderator Napisano 9 Maja 2019 Coś pięknego. Przyjemnie się ogląda taki warsztat. Cytuj
Grzes Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Ogląda się świetnie, niczym relację z prawdziwej wytwórni Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Masakra - podziwiam robotę i samozaparcie. A ja kuźwa narzekałem że musiałem zrobić kilkaset nitów na Su-25 Cytuj
pepociufakers Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 fiÓóó fiÓóó fiÓóó szacuneczek. Nie wiem jak inni, ale moją uwagę szczególnie przyciągnęły silniki. A tak jakoś. Pzdr. Cytuj
spiton Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Masz ode mnie medal, i wyrazy najwyższego szacunku modelarskiego. Model jest genialny. Nie wiem co mam powiedzieć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi