Staryfajter1954 Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 49 minut temu, Wymysl napisał: Pierwsze też prawdziwe. To cywilna SP-YBC https://skrzydla.org/photo-PZL-Mielec-TS-11-Iskra-193085 Podoba mi się pomysł wydania modeli w niebanalnych i nieoklepanych malowaniach. Zawsze to coś innego i przyciągającego wzrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 Nikt nie mówi, że to nieprawdziwe malowania ta marynarska Iskra to świetny pomysł z beznadziejnym wykonaniem - niedomalowane oko na dziobie, dziwne kolory i kokarda na stateczniku wyglądają komicznie. Trzeba się będzie postarać, żeby uzyskać tak brzydki efekt na modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 28 minut temu, filipsg napisał: Nikt nie mówi, że to nieprawdziwe malowania ta marynarska Iskra to świetny pomysł z beznadziejnym wykonaniem - niedomalowane oko na dziobie, dziwne kolory i kokarda na stateczniku wyglądają komicznie. Trzeba się będzie postarać, żeby uzyskać tak brzydki efekt na modelu Być może „niedomalowane” oko to efekt nie do końca usuniętego oka z oryginalnego polskiego malowania. Pozostawili to Amerykanie tak i to należy odzwierciedlić na modelu. Modelarze dadzą radę z takim „psuciem” malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 W kwestii formalnej. Amerykanie od ponad wieku nie stosują kokard jako oznaczeń swoich wojskowych samolotów. Ostatnim razem kiedy można by im to na siłę przypisywać to będzie z 80 lat. Ale to na siłę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 Ceny , ceny ,ceny https://www.mojehobby.pl/products/Early-Horten-H-IX-V1-project-w-BMW-003j.html https://www.mojehobby.pl/products/Horten-Ho-IX-V1-German-experimental-glider.html a można i tak , chyba nawet lepszy produkt https://www.mojehobby.pl/products/Horten-Go-229.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 AMP był zawsze wysoko cenowo (po którychś zawodach i ciekawym modelu na stole robiłem "prywatne śledztwo" w/s bezsilnikowego Hortena, i już wtedy miałem zdziwko jak się ma cena golasa AMP do silnikowego Revella). Jak to mówią - być albo mieć Pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 28.07.2022 o 15:26, filipsg napisał: Nikt nie mówi, że to nieprawdziwe malowania ta marynarska Iskra to świetny pomysł z beznadziejnym wykonaniem - niedomalowane oko na dziobie, dziwne kolory i kokarda na stateczniku wyglądają komicznie. Trzeba się będzie postarać, żeby uzyskać tak brzydki efekt na modelu W dniu 28.07.2022 o 15:56, Staryfajter1954 napisał: Być może „niedomalowane” oko to efekt nie do końca usuniętego oka z oryginalnego polskiego malowania. Pozostawili to Amerykanie tak i to należy odzwierciedlić na modelu. Modelarze dadzą radę z takim „psuciem” malowania. To jest egzemplarz 1H-0316. W Polsce nigdy nie służył nad morzem, a wycofano go gdy jeszcze "oczu" u nas nie wynaleziono. W USA chyba w ogóle nie latał. Dostał przydzielony reg, właściciel pomalował i tyle. A zdjęcie pokazuje samolot, który już długo stał pod chmurką. Za to w 1966 na defiladzie tysiąclecia współtworzył jedno z czerwonych pól szachownicy. W dniu 28.07.2022 o 16:46, greatgonzo napisał: Amerykanie od ponad wieku nie stosują kokard jako oznaczeń swoich wojskowych samolotów. Ostatnim razem kiedy można by im to na siłę przypisywać to będzie z 80 lat. Ale to na siłę. Kokardy można zawiązać na różne sposoby Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 Uhm. Na przykład na siłę :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 uwaga, uwaga, to niest kolejny spit czy tez mustang... ma ktos ochote na: pzdr. Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 15 minut temu, pepociufakers napisał: ma ktos ochote na: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 Fajny. W ogóle gada nie znałem. Jednak raczej odpuszczę. Chyba, że ma bomkę A w komorze. To wtedy mnie będzie kręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) 20 minut temu, letalin napisał: Fajny. W ogóle gada nie znałem. Jednak raczej odpuszczę. Chyba, że ma bomkę A w komorze. To wtedy mnie będzie kręcił. A i owszem. Mógł mieć Mark 4 Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 Jak widać dość duży gracz na rynku modelarskim (Roden) wydaje niszowy model i na pewno znajdzie mnóstwo kupców. A u nas? Nadal brak RWD-13, czy Lublina R.XIII, czy PWS-10... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 3 godziny temu, pepociufakers napisał: uwaga, uwaga, to niest kolejny spit czy tez mustang... ma ktos ochote na: pzdr. Jaro Nie wiedziałem, że mam, pókim nie ujrzał tego cudaka Może nowe wklęsłoliniowe inne maszyny pokładowe zdarzy im się popełnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 41 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Jak widać dość duży gracz na rynku modelarskim (Roden) wydaje niszowy model i na pewno znajdzie mnóstwo kupców. A u nas? Nadal brak RWD-13, czy Lublina R.XIII, czy PWS-10... Nowych FW 56, Manchestera, MiG-19 czy Dewoitine D.500 też nie ma:) Nawet Corsaira F4U-5 brak. Lista niszowych jest dużo dłuższa. Nic tylko inwestować w takie modele. Tylko doradzę: Najlepiej nie swoje pieniądze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 5 godzin temu, letalin napisał: Nic tylko inwestować w takie modele. Tylko doradzę: Najlepiej nie swoje pieniądze. W nowe modele rodziny F4U-4/5/7 zainwestowałbym nawet swoje własne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Można obejrzeć to cudo https://www.1999.co.jp/eng/image/10908285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 9 godzin temu, letalin napisał: Fajny. W ogóle gada nie znałem. Jednak raczej odpuszczę. Chyba, że ma bomkę A w komorze. To wtedy mnie będzie kręcił. Atomówka nawet jest w zestawie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Dla tych którzy nie zwrócili uwagi - ten samolot ma dwa silniki tłokowe i jeden odrzutowy (z tyłu kadłuba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Dobra, a gdzie ten kaszalot ma wlot/wloty powietrza do silnika odrzutowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Srodek centropłata , przed napływem kierunku. Sinik odrzutowy był w kadłbie wylot jak w Jakach ;} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 23 minuty temu, jmx62 napisał: Dobra, a gdzie ten kaszalot ma wlot/wloty powietrza do silnika odrzutowego? "Silnik odrzutowy był przeznaczony tylko do startu i maksymalnej prędkości w pobliżu celu i był zasilany przez wlot powietrza na górze kadłuba, który normalnie był zamknięty, aby zmniejszyć opór." https://en.wikipedia.org/wiki/North_American_AJ_Savage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 (edytowane) Tu: Edytowane 4 Sierpnia 2022 przez Wojtek59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 2 godziny temu, pmroczko napisał: Dla tych którzy nie zwrócili uwagi - ten samolot ma dwa silniki tłokowe i jeden odrzutowy (z tyłu kadłuba) No i namówił. A miałem już nie sklejać sprzętu zagranicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 (edytowane) Cudownie!. Do tej pory odstraszały mnie od tego modelu 2 fakty: - dostępny był model wtryskowy AJ-2 (więc przerabianie na AJ-1) - model był MACH 2 Teraz tylko kupić RODEN-a i nie może być gorzej Edytowane 4 Sierpnia 2022 przez Kon_Bar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi