Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie dopasujesz jakiekolwiek szablony z cyframi. ? Natomiast większość rosyjskich tanków nie miała "idealnych" numerków, więc możesz się bawić pędzlem, albo szablon wyciąć skalpelem w taśmie malarskiej/papierze samodzielnie, psiknąć aerografem i trochę poprawić potem pędzelkiem. 

• Like 1

Czy jakaś firma robi  M3 Grant w malowaniu z Dalekiego Wschodu, najlepiej z Birmy? Oczywiście 1/35. Wiem, że Takom robi, ale w afrykańskim malowaniu, poza tym bardzo dostępny to on chyba nie jest...

3 minuty temu, WujekAlice napisał:

Wiem, że Takom robi, ale w afrykańskim malowaniu, poza tym bardzo dostępny to on chyba nie jest...

Tutaj luknij,a kalki gdzieś się trafią..jak nie- PEPSIADAM stworzy:super:

https://exito.sklep.pl/pl/p/TAKOM-2086-135-M3-Grant-British-Medium-Tank/40226

https://slupeks.pl/takom-2086-british-medium-tank-m3-grant-p-7927.html

Grant z dalekiego wschodu...

Miniart ma wydać australijskiego, ale Lee -> https://miniart-models.com/products/35287-australian-m3-lee-interior-kit/

A może kalki Echelona  -> https://www.walmart.com/ip/Echelon-Fine-Decal-1-35-WWII-M3-Lee-Grant-Burma-North-Africa-ALT352006/153388189

Ale to wszystko do Lee...

Edytowane przez martinello
poprawka

Sprawdziłem, że Miniart też robi Granta, nawet w wersji interior kit - ale pewnie trzeba nerkę sprzedać, żeby to kupić. Za to 150 zyli za Takoma wydaje się dość rozsądną opcją. W kazdym razie dzięki za wszystkie namiary.

Edytowane przez WujekAlice

Grant takoma jest prostszy w sklejaniu (mniej części) choć są problemy ze spasowaniem góry kadłuba. Miniart to pierdyliad części i wnętrze. Jeśli chcesz szybko malować - polecam takoma. Na pewno uda Ci się kupić taniej niż za 150 zł (giełdy, portale aukcyjne etc.)

2 godziny temu, zipster napisał:

https://www.bnamodelworld.com/military-vehicles-tanks-paint-masks-stencils-alliance-model-works-a-lw35019 

bawil sie ktos czyms takim? jak z jakościa takich malowan i zywotnoscia szablonu do ponownych uzyc? 

Na stronie piszą że są ze stali nierdzewnej, łatwej do czyszenia i są wielokrotnego użytku. Wyglądają na dość cienkie więc pewno trzeba je dość delikatnie traktować.

Bardziej bym się zastanawiał nad ich mocowaniem do modelu, bo np jak chcesz namalowac krzyż jak na fotce poniżej to pewno trzeba elementy na błotniku zamocować po malowaniu oznaczenia. Jest też jeszcze problem taki że trzeba uwzględnić wysokość elementu pozycjonującego oraz samego szablonu do miejsca w którym zaczyna się oznaczenie. Mam tu na myśli fakt że jeżeli krzyż zaczyna się zaraz nad błotnikiem to raczej ciężko bedzie to uzyskać.

Ale ogólnie to ciekawy pomysł.

vHaixZ70ISEpMCrAsI1nRpv_-2WN6uH-9mL_6C2q

• Thanks 1

• 4 weeks later...

Wielka prośba do Kolegów od niemieckiej pancerki, bo temat mi jest kompletnie obcy.

Siostrzeniec wymyślił sobie dioramę ze swojej okolicy, na podstawie zdjęcia Pantery z dywizji Grossdeutschland, datowanego na styczeń 1945 Jedwabno k. Nidzicy .

Białe cammo wygląda na nakładane doraźnie w warunkach frontowych, jaki natomiast kamuflaż powinien znaleźć się pod nim, jako baza? Litery na wieży czerwone?

Z góry serdeczne dzięki za podpowiedzi, i najlepszego w Nowym Roku! :)

80663055_1031812733857241_2819382752623722496_n.jpg

W dniu 30.12.2019 o 08:04, kryspacz napisał:

Białe cammo wygląda na nakładane doraźnie w warunkach frontowych, jaki natomiast kamuflaż powinien znaleźć się pod nim, jako baza?

Pantery dostarczone do jednostki w 22/23/27 grudnia 1944 roku - czyli produkcja z połowy grudnia.

Kamuflaż składał się z trzech kolorów - Dunkelgelb RAL 7028 ; Olivgrün RAL 6003 ;  Rotbraun RAL 8017 - takie same kolory stosowały wszystkie montownie Panter w tym czasie.

Jednak jedna tylko malowała znak narodowy - krzyż (Balkenkreuz) z przodu pojazdów - to M.A.N. 

Kamuflaż powinien być zgodny z klasycznym kamuflażem stosowanym przez M.A.N.'a od 28/29.11.1944 roku. Dokładniej mówiąc jest to kolejna jego odmiana. Jest on charakterystyczny dla tylko tej montowni. Dominujący kolor to Olivgrün RAL 6003.

W dniu 30.12.2019 o 08:04, kryspacz napisał:

Litery na wieży czerwone?

NUMER taktyczny - 310 - na wieży czarny - ładnie domalowany na białej farbie zmywalnej.1506969943_aciatez3i4kompanii.thumb.jpg.48339a8ff6e354e9c81584b39c557ec7.jpg

Życzę wszystkim  SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.

Pozdrawiam

Krzysztof

W dniu 9.11.2019 o 16:22, Dudzio napisał:

Pomóżcie bardziej doświadczeni koledzy. W jakiej proporcji rozcieńczacie XF-35 Semi Gloss tamki?

To się tyczy i połysku i matów spróbuj na proporcjach jedna część rozcieńczalnika i  dwie farby .Zobacz jak będzie leciało z dyszy czy grubsze krople kasza to więcej rozcieńczalnika jak za wodnista dodać więcej lakieru.Nie ma jakiejś złotej zasady.

• Like 1

W dniu 9.11.2019 o 16:22, Dudzio napisał:

Pomóżcie bardziej doświadczeni koledzy. W jakiej proporcji rozcieńczacie XF-35 Semi Gloss tamki?

To się tyczy i połysku i matów spróbuj na proporcjach jedna część rozcieńczalnika i  dwie farby .Zobacz jak będzie leciało z dyszy czy grubsze krople kasza to więcej rozcieńczalnika jak za wodnista dodać więcej lakieru.Nie ma jakiejś złotej zasady.

5 godzin temu, meser262 napisał:

Kamuflaż składał się z trzech kolorów - Dunkelgelb RAL 7028 ; Olivgrün RAL 6003 ;  Rotbraun RAL 8017 - takie same kolory stosowały wszystkie montownie Panter w tym czasie.

Jednak jedna tylko malowała znak narodowy - krzyż (Balkenkreuz) z przodu pojazdów - to M.A.N. 

...

NUMER taktyczny - 310 - na wieży czarny - ładnie domalowany na białej farbie zmywalnej.

Życzę wszystkim  SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.

Pozdrawiam

Krzysztof

WIELKIE dzięki, liczyłem na 1-2 przykładowe rysunki, a tu cały esej historyczno- fotograficzny :) Fantastyczny materiał, siostrzeniec będzie przeszczęśliwy, przy następnej wizycie bierzemy się za malowanie.

Miło wiedzieć, że są na forum ludzie o takiej wiedzy, entuzjazmie i woli pomocy ?

Serdeczne podziękowania, i również szczęśliwego nowego roku!

Krystian

• 2 weeks later...

Pewnie nie będę pierwszą osobą, która żąda to pytanie ale chciałbym uniknąć frustracji i je zadam :) Robię właśnie zakupy i chciałbym sobie zorganizować przerwę od samolotów i spróbować czegoś nowego. Czy możecie mi polecić jakiś model czołgu w 1:35 na tzw początek. Do tej pory kleiłem tylko i wyłącznie samoloty (i kilka śmigłowców za dzieciaka) i szukam czegoś co będzie w miarę spasowane i nie będzie zawierało dużej liczby baboli. Okres jaki mnie interesuje to II WŚ (w szczególności niemieckie lub radzieckie konstrukcje) Myślałem o jakiejś wczesnej wersji Pz IV (fajnie jakby miał krótkie działo 75mm) lub Pz III albo idąc w kierunku radzieckiej myśli technicznej o jeszcze bardziej wyświechtanym t-34 (obojętnie czy z 76 czy 85). Być może macie też jakieś alternatywy . Z góry dziękuję.

2 godziny temu, eLCe napisał:

Pewnie nie będę pierwszą osobą, która żąda to pytanie ale chciałbym uniknąć frustracji i je zadam :) Robię właśnie zakupy i chciałbym sobie zorganizować przerwę od samolotów i spróbować czegoś nowego. Czy możecie mi polecić jakiś model czołgu w 1:35 na tzw początek. Do tej pory kleiłem tylko i wyłącznie samoloty (i kilka śmigłowców za dzieciaka) i szukam czegoś co będzie w miarę spasowane i nie będzie zawierało dużej liczby baboli. Okres jaki mnie interesuje to II WŚ (w szczególności niemieckie lub radzieckie konstrukcje) Myślałem o jakiejś wczesnej wersji Pz IV (fajnie jakby miał krótkie działo 75mm) lub Pz III albo idąc w kierunku radzieckiej myśli technicznej o jeszcze bardziej wyświechtanym t-34 (obojętnie czy z 76 czy 85). Być może macie też jakieś alternatywy . Z góry dziękuję.

Do Twoich kryteriów idealnie pasują modele Zvezdy.

https://www.zvezda.org.ru/catalog/sbornye_modeli/tekhnika/vtoraya_mirovaya_voyna_vehicles/

• Thanks 1

27 minut temu, zipster napisał:

Napisz jeszcze ile cebuli chcesz na ten model przeznaczyć mniejwiecej :)

Mam na ten model budżet do ok 200 PLN bez farb. Jak w tej kwocie uda się dokupić do modelu jakieś elementy PE albo metalową lufę to będzie ok jak nie to też przeżyję.