Vieh_san Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Po przybliżeniu widać, że są dwukolorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 2 godziny temu, Vieh_san napisał: Po przybliżeniu widać, że są dwukolorowe Raczej na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biket26 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Faktycznie chyba byłem ślepy że tego nie zauważyłem. Dzięki chłopaki. Napewno bez próby się nie obejdzie. Ale wstępnie dzięki Wam zakładam pomalowane podkładem czarnym oprócz miejsca białego gdzie dam biały podkład, następnie białym, zamaskowanie białego koloru i pasków tygrysich po obrysie szarym, następnie szary na kadłub i pomarańczowy, następnie maskowanie pasków po zewnętrznej linii obrysu i pryśnięcie na czarnym szarym tak żeby czarny został wg schematu. Ciężka sprawa. Oby jakoś poszło. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Października 2023 Share Napisano 24 Października 2023 Czy w P-40K pod tymi oknami za pilotem był kolor kamuflażu, czy wnętrza kabiny? AFHRA, Public domain, via Wikimedia Commons Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Października 2023 Share Napisano 24 Października 2023 kamuflażu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Października 2023 Share Napisano 25 Października 2023 (edytowane) Może któryś z Kolegów wie ( i podzieli się ) informacją, jak wyglądał An-2 Dionizego Bielańskiego, zestrzelony przez czechosłowackiego pilota 16 lipca 1975r ? Na zdjęciach spalony wrak zestrzelonego samolotu ( ciekawe, że zboże się nie spaliło ). Na drugim zdjęciu widać podobno zwłoki pilota. Według podobno naocznych świadków pilot siedział za sterami z postrzelaną klatką piersiową ... Według innych, ostrzelany przez czeskie samoloty, wylądował i uciekał ... Edytowane 25 Października 2023 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 Z tego co pamiętam to na Y-T był kiedyś reportaż-wywiad chyba z córką pilota. niestety nie pamiętam tytułu ani innych danych. Jedyne tylko co jeszcze mi utkwiło w pamięci to to że został zestrzelony prze L-29 Delfina i chyba był też fragment rozmowy z tym pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 (edytowane) Prawdopodobnie temat był już niejednokrotnie poruszany, ale zapytać nigdy nie zaszkodzi. Gdy już skończę znęcać się nad Focke-Wolfem, mam zamiar podejść nieco poważniej do modelarstwa lotniczego. Powoli zaczynam pracę na Airfixowskim Zerem z ataku na Pearl Harbour. I teraz pytanie, jak malowane było wnętrze rzeczonego? Znalazłem informacje twierdzące, że kabina to odcień zielonego podobny do amerykańskiego Interior Green. Natomiast gdzieś mi się tłucze po głowie, że reszta wnętrza była malowana jasnym odcieniem błękitu. Instrukcja modelu, który posiadam podaje tylko i wyłącznie 4 kolory na całość (jasna skóra, jasny beż, srebrny oraz czarny), więc nie jest specjalnie pomocna Edytowane 29 Października 2023 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Najprościej poszukaj instrukcję od Zero Eduarda. Znaffcy i tak cię wyprostują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 http://www.aviationofjapan.com/2008/06/zero-interior-colours.html http://www.aviationofjapan.com/2008/08/zero-interior-colours-ii-mitsubishi.html http://www.aviationofjapan.com/2008/08/zero-interior-colours-ii-nakajima.html oraz to - co prawda o innej skali, ale za to mega szczegółowo: https://www.largescaleplanes.com/articles/article.php?aid=3339 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Mówiłem że będzie prostowanie.... podałem najprostsze rozwiązanie no chyba że Forest chce się doktoryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Ale tu nie trzeba się doktoryzować - wystarczy przeczytać wiecej niż 160 znaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 W dniu 25.10.2023 o 21:24, kopernik napisał: Może któryś z Kolegów wie ( i podzieli się ) informacją, jak wyglądał An-2 Dionizego Bielańskiego Malowanie typowe ZUA jak na zdjęciu, rejestracja SP-WKW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 (edytowane) W kwestii formalnej. Znaffca, to taki co nie wie, ale mówi, czy może to znawca, tylko na jeszcze wyższym poziomie? A może coś jeszcze innego? Edytowane 30 Października 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 4 godziny temu, greatgonzo napisał: W kwestii formalnej. Znaffca, to taki .. to taki co czeka aż pomalujesz modelik. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 (edytowane) Panowie, PAX, PAX ROMANA Jeszcze w temacie Zera, czy ten kolor będzie odpowiedni do zewnętrznych powierzchni? Malowanie będzie z eskadry z Akagi z ataku na PH. PS. Ktoś wie, kiedy się wchodzi nowy certyfikat bezpieczeństwa na forum? Trzy razy musiałem dodawać grafikę, bo cały czas wyskakiwał błąd 'error -200' I wykopywało mnie do strony z ostrzeżeniem.... Edytowane 30 Października 2023 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Godzinę temu, Forest napisał: czy ten kolor będzie odpowiedni do zewnętrznych powierzchni? ..a to pewnie bardzo zależy od tego, jak kto ma skalibrowany monitor. znacznie prościej będzie po propstu kupić farbę opisaną jako IJN J3 SP - Amber grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Hmm, Amber Grey jest odrobinkę ciemniejszy... Ale w miarę podobny, powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 MiG-23MF Kovozavody Prostejov. Dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 3 godziny temu, Wymysl napisał: MiG-23MF Kovozavody Prostejov. Dlaczego nie? Bo warto dbać o swoje zdrowie psychiczne - w tym modelu niewiele do siebie pasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 1 Listopada 2023 Share Napisano 1 Listopada 2023 Pytanie mam, a nie znalazłem odpowiedzi - podobają mi się z wyglądu Bf-109E-1 i E-3 ze Special Hobby w 1/72 i zrobił bym sobie takiego w malowaniu z Polski. Czy są w ogóle jakieś kalkomanie do tego? Przejrzałem internet i znalazłem tylko te w pudełku z AZ models, ale może jest coś ciekawszego? Albo w ogóle cokolwiek? A pytanie drugie - czy jest jakiś wartościowy model Bf-109D lub C? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Listopada 2023 Share Napisano 8 Listopada 2023 Zabrałem się za F4F-4 i mam zagwozdkę jak pomalować zbiornik oleju w komorze podwozia. Według instrukcji powinien być srebrny ale coś mi w głowie kołacze (nie wiem czy słusznie), że powinien być żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 Jesteś pewien że chodzi o zbiornik oleju? Czy nie jest to zbiornik powietrza? Pisząc zbiornik oleju miałeś pewnie na myśli zbiornik płynu hydraulicznego. Nie bardzo wiem po co on miałby tam być. Bardziej prawdopodobne dla mnie jest że jest to zbiornik powietrza do awaryjnego wypuszczania podwozia. Zaznaczam że to tylko moje domniemywanie oparte na znajomości naszego i wschodniego sprzętu. Niestety nie wiem jak amerykanie oznaczają instalacje. Gdyby to był sprzęt wschodni, bez wchodzenia w szczegóły, t o było by następująco: - system paliwowy - żółty - system hydrauliczny - szary lub zielony, - system olejowy silnika - brązowy, - system powietrzny - czarny, - system tlenowy - niebieski, - system przeciwpożarowy - czerwony. Może dopatrzysz się przez porównanie jakichś analogii. Jest szansa że znajdzie się ktoś kto zna sprzęt amerykański. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 Dlaczego nie zbiornik oleju, tak z ciekawości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 19 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Zabrałem się za F4F-4 i mam zagwozdkę jak pomalować zbiornik oleju w komorze podwozia. Według instrukcji powinien być srebrny ale coś mi w głowie kołacze (nie wiem czy słusznie), że powinien być żółty. Cała przestrzeń za silnikiem z osprzętem i ściana ogniową srebrna. Warto dorobić przewody instalacji olejowej, chociaż częściowo. Wszystko tam fajnie widać przez dziury od podwozia: 4 godziny temu, Endrju napisał: Jesteś pewien że chodzi o zbiornik oleju? Czy nie jest to zbiornik powietrza? Pisząc zbiornik oleju miałeś pewnie na myśli zbiornik płynu hydraulicznego. Nie bardzo wiem po co on miałby tam być. Bardziej prawdopodobne dla mnie jest że jest to zbiornik powietrza do awaryjnego wypuszczania podwozia. Podwozie w Wildcatcie było wciągane ręcznie za pomocą korby z prawej strony kokpitu, poprzez system zębatek i łańcuchów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi