tlb Napisano 1 Lipca 2022 Share Napisano 1 Lipca 2022 A tamiya cleanerem wyczyszczę aerograf po tej farbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 1 Lipca 2022 Share Napisano 1 Lipca 2022 2 godziny temu, tlb napisał: A tamiya cleanerem wyczyszczę aerograf po tej farbie? Nie wiem ja czyszczę acetonem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Lipca 2022 Share Napisano 25 Lipca 2022 W papierowej wersji "Aeroplana" pana A.Ziobera swego czasu ukazał się cykl artykułów "Szpony orła czyli czym samolot walczy" czy jakoś tak, w każdym bądź razie chodziło o to że przedstawiano tam takie mikromonografie uzbrojenia lotniczego podwieszanego pod samolotami (głownie w lotnictwie polskim czyli Su-7, -22, Migi itp. Podstawowe rysunki w rzutach, kilka fotek, tabelka z dtt itp. Czy pamięta ktoś kiedy ukazał się pierwszy taki artykuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Lipca 2022 Share Napisano 30 Lipca 2022 W dniu 1.07.2022 o 12:54, tlb napisał: A tamiya cleanerem wyczyszczę aerograf po tej farbie? Wyczyścisz ,używam Tamiya tool cleanera od nastu lat i jeszcze nie było farby z którą byłby problem. I nie niszczy uszczelek jak aceton (miałem też etap z acetonem i jak za długo mi schodziło mycie to uszczelki zaczynały puchnąć) Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 30 Lipca 2022 Share Napisano 30 Lipca 2022 Pytanie: Czy ktoś już miał w rękach nowego Lightninga J z Tamki ? Jak tak to czy model zdradza jakieś oznaki do wydania wersji L ? Wiem, przeróbka to nie lot w kosmos ale jakby był gotowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 W dniu 25.07.2022 o 21:31, jmx62 napisał: W papierowej wersji "Aeroplana" pana A.Ziobera swego czasu ukazał się cykl artykułów "Szpony orła czyli czym samolot walczy" czy jakoś tak, w każdym bądź razie chodziło o to że przedstawiano tam takie mikromonografie uzbrojenia lotniczego podwieszanego pod samolotami (głownie w lotnictwie polskim czyli Su-7, -22, Migi itp. Podstawowe rysunki w rzutach, kilka fotek, tabelka z dtt itp. Czy pamięta ktoś kiedy ukazał się pierwszy taki artykuł? Hej, sprawdziłem to było w 4 numerach: od 1999-01 do 1999-04. pozdr! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) Czy ktoś podpowie, gdzie kupię same wypraski do eduardowskiego Zera (prócz strony Eduarda) Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 Jakimi kolorami malowano czechosłowackie Avie S-199? Chodzi mi o ten ciemnozielony kolor, Eduard w instrukcji podaje RLM 81, ale patrząc na grafiki to bardziej mi pasuje RLM 82 lub 83. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 11 godzin temu, wuwumaster napisał: Hej, sprawdziłem to było w 4 numerach: od 1999-01 do 1999-04. pozdr! Dzięki bardzo, pierwszy odcinek z 1-1999 znalazłem. Ale to rzeczywiście były tylko 4 odcinki? Wydawało mi się że było tego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 11 godzin temu, jmx62 napisał: Ale to rzeczywiście były tylko 4 odcinki? Wydawało mi się że było tego więcej. Też mi się wydaje, że więcej. Poszperam w archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 18 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Jakimi kolorami malowano czechosłowackie Avie S-199? Chodzi mi o ten ciemnozielony kolor, Eduard w instrukcji podaje RLM 81, ale patrząc na grafiki to bardziej mi pasuje RLM 82 lub 83. W lipcowym i sierpniowym Info Eduarda jest o tym artykuł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 @MIRO dzięki, ale póki co w artykułach jest opisane malowanie izraelskich Avii oraz jaśniejszy odcień kamuflażu czechosłowackich maszyn, który podobny jest do RLM 02. Kontynuacja artykułu zapowiadana jest na kolejne wydania Info Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 1.08.2022 o 21:00, jmx62 napisał: Dzięki bardzo, pierwszy odcinek z 1-1999 znalazłem. Ale to rzeczywiście były tylko 4 odcinki? Wydawało mi się że było tego więcej. Tak, było znacznie więcej. Mam przemieszane, więc nie mogę podać wszystkiego: 5/99 omówienie plastikowych zestawów sowieckich bomb i rakiet 1/00 S-5 i S-8 2/00 R-60 4/00 Ch-29 6/00 zasobniki rozpoznawcze D i R 1/01 S-25 2/01 S-24 Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Wymysl 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 Tak pamiętałem że było wiecej niż tylko 4 odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 W dniu 1.08.2022 o 19:40, Roland_Sebastian napisał: Jakimi kolorami malowano czechosłowackie Avie S-199? Chodzi mi o ten ciemnozielony kolor, Eduard w instrukcji podaje RLM 81, ale patrząc na grafiki to bardziej mi pasuje RLM 82 lub 83. W artykule w czasopiśmie "Zlinek" z lat 90-tych dla szarego podali przybliżonego FS-a (24226), natomiast przy zielonym ograniczyli się do stwierdzenia, że na różnych egzemplarzach był różny odcień. Nie wiem na ile aktualna to wiedza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 W dniu 1.08.2022 o 21:00, jmx62 napisał: Dzięki bardzo, pierwszy odcinek z 1-1999 znalazłem. Ale to rzeczywiście były tylko 4 odcinki? Wydawało mi się że było tego więcej. Faktycznie pierwsza część "Szponów orła.." z tekstem P. Roberta Gurzędy i rysunkami P. Andrzeja Ziobra; był w nr 1 z 1999. Udało mi się dokopać do pierwszej części archiwum AreoPlanu i w uzupełnieniu Kol. Wymysła wstawiam całość zawartości poszczególnych odcinków: 1/1999 - Wyrzutnie B-8M-1; 2/1999 - Wyrzutnie UB-32; 3/1999 - Wyrzutnie UB-16; 4/1999 - Wyrzutnie MARS-2 oraz przedstawienie zestawów uzbrojenie w miniaturze w skalach 1:72; 1:48 oraz 1:24 - 1:35; 5/1999 - Zestawy uzbrojenia w miniaturze firm: WES Model, KORA Model i Part; 6/1999 - Wyrzutnia MARS-3 oraz broń strzelecka w miniaturze firm: Eduard, Aires, ART i RPM; 1/2000 - Niekierowane pociski rakietowe małego kalibru S-5 i S-8; 2/2000 - Kierowany pocisk rakietowy R-60; 3/2000 - Podwieszany zasobnik strzelecki SPPV-22-01; 4/2000 - Kierowany pocisk rakietowy Ch-29 [pisane H-29] i wyrzutnia AKU-58E; w numerze tym znajduje się również pierwsza część artykułu P. Roberta Gurzędy "Szpony orła: Żądła Szerszenia"; 5/2000 - Kierowany pocisk rakietowy typu Ch-25M [pisane H-25M] oraz druga część artykułu "Szpony orła: Żądła Szerszenia"; 6/2000 - artykuł Kolegi Jarosława Sobocińskiego - Zasobniki rozpoznawcze typu D i R; 1/2001 - Niekierowany pocisk rakietowy S-25; 2/2001 - Niekierowany pocisk rakietowy S-24 oraz zestawy Aircraft Weapons Hasegawy; 3/2001 - KMGU-2 zasobnik bomb małego wagomiaru; 4/2001 - Bomba SAB-100MN. cz.1 W najbliższym czasie postaram się "dokopać" do kolejnej części "Archiwum L" 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 I to jest kolejny dowód na to że zawsze można liczyć na kogoś kto naprawdę podchodzi rzetelnie do zagadnienia. Jak w tytule działu. Jest pytanie, jest odpowiedź i pomoc. Kolego Sławku, mam nadzieję że mozna liczyć na kontynuację tej wyliczanki. Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 5 Sierpnia 2022 Share Napisano 5 Sierpnia 2022 był jeszcze odcinek z R-13 oraz belką wielozamkową MBD3-U6-68, nie pamiętam w jakich numerach. Uzupełnię jak wrócę z urlopu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Kupiłem sobie z dawnego KP modelik Śkoda D.1. W necie prawie zero zdjęć, rysunków, wgl jakichkolwiek informacji. Jak na lekarstwo.. Pomyślałem że może jakieś czeskie forum modelarskie coś pomoże. Tyle tylko że nie znam żadnych. Może ktoś ma coś godnego uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) 46 minut temu, jmx62 napisał: Kupiłem sobie z dawnego KP modelik Śkoda D.1. W necie prawie zero zdjęć, rysunków, wgl jakichkolwiek informacji. Jak na lekarstwo.. Pomyślałem że może jakieś czeskie forum modelarskie coś pomoże. Tyle tylko że nie znam żadnych. Może ktoś ma coś godnego uwagi. Szukaj Skoda Dewoitine D 1. To była licencyjna produkcja. Taki link , może się przyda : https://imodeler.com/2020/04/dewoitine-d-21-c1-1-16-scratch-build/ Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 bylo czeskie forum modelarskie, ale teraz domena jest do sprzedania ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Sierpnia 2022 Share Napisano 12 Sierpnia 2022 W dniu 9.08.2022 o 21:23, jmx62 napisał: Pomyślałem że może jakieś czeskie forum modelarskie coś pomoże. Tyle tylko że nie znam żadnych. Może ktoś ma coś godnego uwagi. Coś źle szukałeś chyba https://www.muzeumpolicie.cz/zbrane-strelivo-a-vojenska-technika/skoda-d-1/ https://modelingmadness.com/review/preww2/bakerskodad1.htm https://www.valka.cz/Skoda-D-1-t8865 https://www.vinar.cz/mitte/d1.htm https://www.google.com/search?q=Skoda+D.1&sxsrf=ALiCzsbH6pFguGDKHryaQA6tT6486BKbvA:1660334784913&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjStLyIjcL5AhUPxYsKHZAOD00Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1600&bih=757&dpr=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Witam serdecznie możecie poradzić jakiś dobry - czyli mocny i nie brudzący /powodujący zabieleń /zaparowań klej do oszklenia już pomalowanego? Tamiya niebieska clear w tubce jest dla mnie za słaba, super glue czy loctite cyjanoakryl w zależności od partii raz zaparuje raz nie, contacta revella się ciągnie Macie jakiś sprawdzony patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Patent jest taki, żeby używać super glue, ale szkło od wewnątrz pomalować sidoluksem - to zabezpiecza przed "parowaniem". Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: contacta revella się ciągnie Macie jakiś sprawdzony patent? Contacta Special Revell-a rzeczywicie się ciągnie. Ale to rozpuszczona w octanie metylu i spirytusie żywica akrylowa. Powinno pomóc rozrzedzenie go jedną z tych substancji, ew. moża spróbowac octanu etylu lub IPA. Po rozcieńczeniu nie będzie sie ciągnął a nieco dłużej wysychał. Ja sobie przygotowuję własne kleje akrylowe. Do szybek używam żywicy B72 rozpuszczonejw IPA z dodatkiem alkoholu diacetonowego jako retarder. To zapobiega nitkowaniu. P.S. Nadmiar kleju akrylowego (nawet po zaschnięciu) zmywa się np. IPA lub spirytusem. Ale one są dość łągodne dla akrylu. Szybszy efekt uzyska się stosując metoksypropanol, czyli np. rozpuszczalnik do pomarańczowej Hataki lub AK high compatibility thinner. Wszystkie te substancje nie zmatowią szybki. Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi