sebastain Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Ciekawe jak kolega Mikołaj ogarnie silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 10 godzin temu, sebastain napisał: Ciekawe jak kolega Mikołaj ogarnie silniki Dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 10 godzin temu, sebastain napisał: Ciekawe jak kolega Mikołaj ogarnie silniki Jak to on - od niechcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 Szkoda tylko, że nie poleci... Chociaż... kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 A ja mam pytanie z kategorii przedszkole modelarskie: jak wy wycinacie w tym hipsie elementy że macie takie gładkie krawędzie??? u mnie zawsze zadziorki, ranty, kanty i syfki...a oszlifować 0,25 to nie jest taka prosta rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Ja amatorem jestem, ale zazwyczaj tnę hips skalpelem po linijce metalowej. Ewentualnie później rant przejeżdżeb brzegiem ostrza, żeby ogradować. Jakoś to nawet wówczas znośnie wychodzi. A takie nieregularne części to skalpelem po szablonie. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez radziu_82 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 A ja mam pytanie z kategorii przedszkole modelarskie: jak wy wycinacie w tym hipsie elementy że macie takie gładkie krawędzie??? u mnie zawsze zadziorki, ranty, kanty i syfki...a oszlifować 0,25 to nie jest taka prosta rzecz... Jak kolega wyżej pisał, nożykiem ogradowac, przeszlifować gąbką, drobnym papierem ściernym. Dobrze też wyposażyć się w lupę i oglądać detal dokładnie, bo później rymulus wypatrzy niedokładności. No i ćwiczyć, dużo ćwiczyć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 Do dobrego cięcia należy w pierwszej kolejności stosować ostre narzędzie (często wymieniać, nie ma rady na to) i używać niewielkiego nacisku - lepiej musnąć 5-6 pociągnięć niż 1 raz mieć poszarpany łuk. A ponieważ padły pytania o silniki, to powolutku ogarniamy... Startuję z silnikami - we współpracy z Airesem, choć nie bez zastrzeżeń. Na początek (oczywiście nie wspominając o własnych rysunkach przygotowawczych) baza - korpus z cylindrami - tu temat załatwia mi Aires, choć w takich przypadkach zawsze mam obawy czy to nie jest mydlane... I tak spojrzałem na te przewody... Wycinanie, łamanie, szlif, każdy będzie inny... Sam zrobię... Będą takie same, równe i będzie szybciej. 27 trójkącików i 27 rurek z drutu: Wklejone. Pierwszy etap jest: Teraz 54 popychacze... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 To jest już perwersja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 Czy perwersja to nie wiem, gorzej że jest to dość żmudne bo wszystko x 3.... Drugi etap silników. Popychacze to pręciki 0,4mm plus "śrubki" z termicznie ciąganych patyczków do uszu. Każdy (54) dostał po dwa zakończenia (108). Przygotowałem dwa wzorcowe mierzone na różnych cylindrach wszystkich silników: I wszystkie docięte, a następnie przygotowane do malowania w postaci zagajnika: Pomalowane poszły na silniki, które też musiały dostać kolor już na tym etapie, bo potem by się nie dało: I ujęcie z tyłu (doklejone kółeczko będzie w przyszłości pozwalać na "tolerancyjne" montowanie w łożu: W tym tygodniu ostatnią czynnością przy Cyklonach było przygotowanie pierścieni centralnych pod pajęczyny przewodów do cylindrów (niech ktoś powie do czego ten pierścień i kable..): CDN 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Do świec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 W dniu 20.12.2020 o 17:01, Mikolaj75 napisał: Czy perwersja to nie wiem, gorzej że jest to dość żmudne bo wszystko x 3.... Drugi etap silników. Popychacze to pręciki 0,4mm plus "śrubki" z termicznie ciąganych patyczków do uszu. Każdy (54) dostał po dwa zakończenia (108). CDN Perwersja. Na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 W dniu 20.12.2020 o 17:34, em napisał: Do świec. ... no i będą świece. Nie dość, że po obejrzeniu warsztatów Mikołaja człowiek patrzy na swoje wypociny z niejaką niechęcią, żeby nie powiedzieć jeszcze dosadniej, to go jeszcze bardziej podpuszczacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Po obejrzeniu na żywo Bambosza i silnika do Su nic mnie już nie zaskoczy. Mogę tylko podziwiać w milczeniu. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 Dzięki za info i za opinie. Zanim będę się męczył z przewodami do świec, zrobię ścianki i łoża dla silników. Na początek płytki, kółeczka i pręty: Potem różne detaliki: Sprawdzam czy mi pasuje na gondolach: I dorabiam "łoża zasadnicze" (każdy z tych podzespołów to 45 el.) Korpus silnika utrzymany: I ścianki z łożami na płacie: Zdrowych i spokojnych Świąt 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Patrzą na to co wyprawiasz przekonuje się że miałem rację mówiąc : "kosmita" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 46 minut temu, Mikolaj75 napisał: I dorabiam "łoża zasadnicze" (każdy z tych podzespołów to 45 el.) Ile z tego będzie widoczne? Chociaż jeden silnik rozbierz, coby oczy gawiedzi pocieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Wspaniała robota. Te kółeczka we wrzątku wyginane, czy jakaś inna metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 Dzięki Panowie. Paweł - póki nie ma czułków to luz... Marcin - nie no... skąd pomysł, że będzie zamknięte. Wszystkie otwieram, być może z lekką asymetrią, ale otwieram Jacek - kółeczka to klasyczny pręcik z ramki zakręcony prostacko paznokciem, zwymiarowany, sklejony, wykąpany we wrzątku, na końcu i tak naklejony na kółka pełne mające być łącznikiem silnika głównego z agregatami tylnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 13 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Paweł - póki nie ma czułków to luz... Spoko.Choć sam nie posiadam takich umiejętności to oglądam z chęcią i na bieżąco. Ps.Czułek już jeden masz tylko schowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Proszę, napiszcie skąd bierzecie dokumentację pozwalająca na taki sposób detalowania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2020 4 godziny temu, myszaty napisał: Proszę, napiszcie skąd bierzecie dokumentację pozwalająca na taki sposób detalowania??? Odpowiedź jest dość złożona. Z reguły lata gromadzenia różnych opracowań, sporo czasu poświęconego na poszukiwania w sieci, ale też znacząca pomoc zaprzyjaźnionych współmodelarzy. Do kilku tematów mam "prawie wszystko". Inne to kwestia zakresu potrzeb. Np ten Dornier miał być w założeniu raczej prosty. W miarę budowy odsłaniał trochę swoich tajemnic i fascynował zmuszając do poszukiwań. Od razu mówię - nie jest łatwo z kwitami i bardzo trzeba uważać, bo jak jest coś fajnego, to raczej wersja niemiecka a nie holenderska. Trzeba knuć i dociekać. Być może tu i tam się narażę, ale dopuszczam margines domniemań, kiedy nie mam absolutnej pewności jak coś wygląda - w granicach rozsądku i prawdopodobieństwa. Współcześnie zwłaszcza przy pomocy internetu jesteś w stanie znaleźć większość kwitologii. reszta zależy od indywidualnej determinacji - łącznie z wyjazdami do muzeów czy innych miejsc, gdzie da się dotrzeć do pierwowzoru i popstrykać - bo i to mi się zdarzało 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 szacun...naprawdę podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Dzieki ze przypomniales dawno tu nie zagladalem ale detal robi wrazenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 I to nazywa się modelarstwo a nie sklejactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi