Marcin Witkowski Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Krejzol jesteś. I tyle Trzymam kciuki za malowanie tej misternej wyklejanki. Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Marcin Witkowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Robisz rzeczy niewiarygodne Najbardziej to jestem pod wrażeniem skali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Fenomenalny !!! Tworzysz historię. Na palcach jednej ręki można policzyć kolegów którzy by się podjęli stworzyć takie dzieło. Będzie to najlepszy dla mnie f-14 techniczny (pootwierany ) jakiego widziałem. Podziwiam i podglądam. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 To jest jakiś obłęd ! Szacunek Rymulusie ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Wygląda zacnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Dzięki za komentarze. Po ich przeczytaniu uznałem, że ta część tablicy nie jest aż taka zła. 6 godzin temu, Marcin Witkowski napisał: Trzymam kciuki za malowanie tej misternej wyklejanki. Koncepcja jest taka, wyrywam włos z brody, mocuje do wykałaczki i maluję. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Dla mnie bomba, cały czas podziwiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 7 godzin temu, rymulus napisał: Koncepcja jest taka, wyrywam włos z brody, mocuje do wykałaczki i maluję. ? że jak? myślałem , że wyrywam, dzielę na 4-6 części, formuję (bo ma być na ostro a nie płasko) i dopiero maluję. Pełen podziw. Najbardziej za konsekwencje. Za pomysł też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 16 godzin temu, rymulus napisał: Dzięki za komentarze. Po ich przeczytaniu uznałem, że ta część tablicy nie jest aż taka zła. Koncepcja jest taka, wyrywam włos z brody, mocuje do wykałaczki i maluję. Kocie wąsy są lepciejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 W dniu 22.04.2021 o 21:39, rymulus napisał: Przyciski to foliowa taśma klejąca, używa się takiej do zamykania worków z chlebem krojonym. Jest cienka, a zarazem bardzo mocna. Jedyna wada to klej, który jest taki gumowaty i małe elementy na nim pływają. Twoje działania robią bardzo duże wrażenie! Czy nie myślałeś, aby użyć pociętej na prostokątne kawałeczki kalkomanii o różnych kolorach? Np. takiej pancernej znanej ze starej Hasegawy lub Tamiyi? Można by pomalować tablicę bazowym kolorem a później wyklejać poszczególne przyciski kawałkami kolorowej kalki? Odpadłoby w tym momencie częściowo malowanie, musiałbyś się ew. pobawić później lakierem bezbarwnym aby dodatkowo podkreślić grubość niektórych elementów. Znika problem "pływania na kleju" w przypadku taśmy ale dochodzi dodatkowy czas - dłuższe odstępy pomiędzy nakładaniem kolejnych kawałków kalkomanii (potrzebne na jej wyschnięcie po nałożeniu). Pozdrawiam, Marek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, donalyah00 napisał: Czy nie myślałeś, aby użyć pociętej na prostokątne kawałeczki kalkomanii o różnych kolorach? Np. takiej pancernej znanej ze starej Hasegawy lub Tamiyi? Ciekawy pomysł, wart zapamiętania. Dzięki. Małymi kroczkami idę dalej z tablicą, kolejna jej część już gotowa. Mam lekki problem z pędzelkiem, trochę włosie mi się rozlazło. 8 godzin temu, jurayahip napisał: Kocie wąsy są lepciejsze. Chyba muszę jakiegoś kota upolować. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 No dobra, można by rzec, że tablica jest już gotowa. Powstały ostatnie elementy i już tylko wystarczy to skleić w jedną całość. Pokażę kilka zdjęć z procesu wykonywania tych części. Najpierw przyciski czyli hips 0,1 i taśma klejąca. Następnie paski przycisków przykleiłem dookoła otworu imitującego ekran i przyciąłem wszystko uzyskując pożądaną ramkę. Ramki musiałem zrobić dwie bo pierwszą przypadkiem uszkodziłem. Przyciski znajdujące się dookoła największego z monitorów musiałem wykonać trochę inaczej ponieważ ramka na której się znajdują jest znacznie szersza niż te poprzednie. Na wcześniej wyznaczonym miejscu przykleiłem paski taśmy. Wyciąłem najpierw środek. Aby przyciski miały taką samą szerokość nakleiłem pionowe paski taśmy, które posłużyły mi jako prowadnice przy cięciu. Środek monitora wyciąłem, następnie całość nakleiłem na grubszy kawałek plastiku, a na koniec dociąłem i wyszlifowałem cały element dodając jeszcze pokrętła. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Jak to pokazujesz to wszystko wygląda takie proste do zrobienia... dopóki człowiek sam nie zacznie robić czegoś podobnego i okazuje się, że jest to wręcz niemożliwe do osiągnięcia. Podoba się, ciekawi mnie jak to będzie wyglądać po pomalowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 8 Maja 2021 Autor Share Napisano 8 Maja 2021 W dniu 25.04.2021 o 15:01, Roland_Sebastian napisał: Jak to pokazujesz to wszystko wygląda takie proste do zrobienia Bo w sumie to tak jest, jak się trochę poćwiczy oczywiście. Tak naprawdę wystarczy odrobina cierpliwości, samozaparcia i gotowe. Tablica zrobiona, przyszła więc pora na jej osłonę. Oryginał od GWH rozciąłem po środku i wkleiłem kawałek plastiku poszerzając w ten sposób centralną jego część, niższe boki wykonałem od nowa. Z masy dwuskładnikowej zrobiłem część materiałową osłony. Imitację uchwytu znajdującego się na niej usunąłem, a nawet zrobiłem w tym miejscu sporą dziurę, którą następnie wypełniłem kawałkiem plastiku, w którym to wyciąłem kolejny otwór ale już posiadający właściwy kształt. Zrobiłem tak ponieważ po zeszlifowaniu uchwytu pozostały po nim zagłębienia, które musiałbym szpachlować, dodatkowo linia cięcia nowego otworu przebiegała by centralnie przez te miejsca co doprowadziłoby zapewne do wykruszenia się szpachli i dodatkową robotę. Tablica pokryta jest podkładem Alclada do chromu. Uznałem taki zabieg za konieczny po małym wypadku , w którym pęseta zerwała mi cały rząd przycisków. Wydaje mi się, że ten podkład jest sporo twardszy niż np. Mr Surfacer i lepiej zabezpieczy to przed przykrymi niespodziankami. Zabrałem się także za wykonanie uchwytu aby ta część kabiny była już skończona. Ale poza samym uchwytem jest tam też to. Takie trochę wredne do wykonania. GWH zaproponował taki element. Ja z mojej strony postanowiłem go nieco podrasować czyli... ...planowanie, cięcie na wymiar, składanie, docinanie, szlifowanie i tak cały dzień aby uzyskać efekt jak poniżej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Do kabli tylko zasilanie i kokpit rozświetli się poświatą delikatnego światła. Teraz pytanie, tę osłonę z dwuskładnikowego sziuwaksa to czym. / jak formowałeś że przyjęło to wygląd materiału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 A przy tej skali nie lepiej było zrobić te radiatory za pomocą rysika do pogłębiania linii podziałowych. Sam to wypróbowałem na elementach wyposażenia etażerki i fajnie to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 12 godzin temu, tomekk napisał: Teraz pytanie, tę osłonę z dwuskładnikowego sziuwaksa to czym. / jak formowałeś że przyjęło to wygląd materiału ? Do do formowania większych bruzd wykorzystałem sylikonowy pędzelek. Potraktowałem to także kawałkiem zmiętego papieru toaletowego. 9 godzin temu, Irek-M1 napisał: A przy tej skali nie lepiej było zrobić te radiatory za pomocą rysika do pogłębiania linii podziałowych. Sam to wypróbowałem na elementach wyposażenia etażerki i fajnie to wyszło. Kiedyś czegoś podobnego próbowałem ale nie wychodziło mi to najlepiej, nie udawało mi się wykonać nacięć równych i w równych odstępach. Wkleiłem kolejne kabelki. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 (edytowane) Jestem pod wrażeniem tych prac waloryzacyjnych ! Widać zaangażowanie i pasję. Jako, że bardzo sobie cenię samodzielne waloryzacje będę kibicował i pozwolę sobie na zainspirowanie się niektórymi rozwiązaniami do swoich projektów (akurat mam ten model w swoich niesklejonych jeszcze zbiorach to zawarta w tej relacji wiedza myślę, że mi się przyda). Dodam jeszcze, że wartością dodaną jest tu dla mnie średnio lubiana przeze mnie skala 1/72 (zdecydowanie wolę 48) oraz oczywiście brak jakichkolwiek aftermatktów. Uwielbiam samodzielną walorkę i walkę z materią oraz swoimi słabościami. Podoba mi się to co i jak robisz ! Edytowane 17 Maja 2021 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Nareszcie kończy się ten maj. Ciągle są tu jakieś długie łikendy i człowiek nie ma czasu na zajęcie się modelem. Udało się jednak coś zrobić, choć nie jest tego wiele to zajęło mi sporo czasu. Generalnie dalej męczę kabinę. Po krótce napiszę, że dorobiłem drugą część systemu ryglowania owiewki, który znajduje się na burtach. Wykonanie tych elementów wymusiło poprawienie samej ramy burty, którą trzeba było pogrubić i dodać kilka drobnych elementów. Od razu zrobiłem imitacje brezentowych okładzin. Przed klejeniem drobnych elementów przy pomocy kleju CA dobrze jest je odtłuścić. Tu się alkoholizują. Rozbudowałem nieco poprzez dodanie rury (tłoczyska) element odpowiedzialny za wyrzucanie fotela. Na koniec doszły różnej maści manetki, wihajstry, wolant i inne drobne rzeczy. Kabina zaczyna przypominać to do czego dążę, robi się w niej także ciasno. Na szczęście pozostało tylko kilka małych elementów do dorobienia i będzie skończona. W dniu 17.05.2021 o 23:40, Staryfajter1954 napisał: Dodam jeszcze, że wartością dodaną jest tu dla mnie średnio lubiana przeze mnie skala 1/72 (zdecydowanie wolę 48) oraz oczywiście brak jakichkolwiek aftermatktów. Jakieś gotowe dodatki się trafiają, są lufy do Vulcana, fotele i będą chyba jeszcze dysze. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Też masz wysokie obroty. Ładnie Panie, ładnie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Chyba wszystko co miało być w kabinie to się tam znalazło, sam już nie wiem. Zawsze się stresuje w takim momencie i waham się bardzo z lakierowaniem czy zamykaniem gotowej już części modelu. Nic to, kolor bazowy położony, następny krok to maskowanie i lakierowanie tego wszystkiego co ma być czarne. Dodam jeszcze, że pulpity boczne musiałem już teraz wkleić do wanny bo łączenie pomiędzy nimi wymagało szpachlowania. Szlifowanie w tym miejscu było nie lada wyczynem, który skończył się tylko urwaniem jednego elementu, przepustnicy. Miałem nadzieję, że uda mi się je polakierować przed wklejeniem co ułatwiło by mi cały proces kolorowania. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Nie bez powodu nie raz piszą temu i tamtemu, że pajęczynę skreczu żal malować bo ginie efekt. No, ale po malowaniu wraca ze zdwojoną (co najmniej) siłą. Pozostaję pod wrażeniem! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Niezmniennie, nieustannie... Wow... Wyczekuję efektu wnętrza po pomalowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Fantastyczny warsztat będący inspiracją i zachętą do podnoszenia sobie poprzeczki w modelarstwie. Super że dzielisz się swoją wiedzą. I choć ostatnio było u mnie ciężko z weną do modelarstwa to po lekturze twojego warsztatu zaraz mam sto pomysłów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Modelem się inni zachwycają, więc nie będę powtarzać. Ja się natomiast pytam, gdzie takie duże zapałki sprzedają? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi