tlb Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: 14 godzin temu, tlb napisał: Pytanie, Ale to jest pytanie, czy taki żarcik sytuacyjny? Poważnie pytam, z dzieciakiem na zajęciach modelarskich w internacie robię ten samolot i coś nie mogę tych kolorów ogarnąć, w instrukcji nie ma opisanych. Cytuj
greatgonzo Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 Czekaj, żebym dobrze zrozumiał. Pytasz jakie powinny być kolory na P-40-ce Oldera? Durnej P-40-ce, nie zapomnijmy dodać. Cytuj
tlb Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 Mam wrażenie, że głupio pytam... Jeżeli tak to napisz, że wystarczy chlapnąć jakąś farbą i po sprawie Cytuj
martinello Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 https://www.mojehobby.pl/products/TIGER-SHARK-P-40B.html 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 Nie, to raczej ja zgłupiałem, bo ten modelik na zdjęciu jest pomalowany tak abstrakcyjnie, że w końcu nie wiedziałem, czy chodzi o kolory na oryginale, czy na tym modeliku właśnie. Bo wiesz, to nie jest oczywiste. Może dzieciakowi w internecie właśnie takie się podobają, taki ma być i już! Jeśli tak, to nie wiem, nie pomogę. Ale jeśli chodzi o samolot z AVG to możemy popróbować. Cytuj
_OldMan_ Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 W związku ze zbliżającą się premierą TOP GUN : MAVERICK i nieuchronnym wysypem budowanych modeli chciałbym się dowiedzieć, który model warto wybrać : MENG Czy może jednak HOBBY BOSS REVELLA pomijam, chociaż też ma kalkomanie do TOP GUN'A Cytuj
tlb Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 54 minuty temu, greatgonzo napisał: Może dzieciakowi w internecie właśnie takie się podobają, taki ma być i już! Jeśli tak, to nie wiem, nie pomogę. Ale jeśli chodzi o samolot z AVG to możemy popróbować Dzieciakowi jest totalnie obojętne i mogłby być nawet różowo-pomarańczowy kamuflaż z maźniętym turkusem, ale wolałbym się trzymać choć trochę rzeczywistości (nie tej ontologicznej z innego wątku ) Cytuj
Juffre Napisano 11 Maja 2022 Napisano 11 Maja 2022 The Model Guy ostatnio kleił Hobby Bossa i porównywał go do Menga 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 12 Maja 2022 Napisano 12 Maja 2022 Choć trochę to będzie zielono brązowa góra i niebieski, zielonkawy spód. Bardziej dokładnie to RAF Temperate Land Scheme z Dark Green, Dark Earth i Sky type S. Zupełnie dokładnie do samoloty wyprodukowano na brytyjskie zamówienie i pomalowano zgodnie ze standardem zamawiającego. Użyto amerykańskich odpowiedników kolorów MAP. Najprawdopodobniej były to produkty Berry Brothers wykonane wg wzorników DuPonta. Czyli: *71-013 Dark Green *71-009 Dark Earth DuPont produkował dwie farby Dark Earth i Curtiss stosował obie. Najprawdopodobniej 71-009 był pierwszym podejściem do tego koloru i później zmieniono formułę by lepiej dopasować barwę do oryginału i powstał 71-035 Dark Earth. 71-009 był nieco jaśniejszy i bardziej sraczkowaty. Nie sposób na 100% powiedzieć jak malowano Curtissy użyte przez AVG. Raczej 71-009, ale to jednak spekulacja. W dokumentach Curtissa są jeszcze zasadzki w postaci literówki w numeracji kolorów, ale to już zostawmy na inną okazję. *71-021 Sky type S Gray Sami Brytyjczycy mieli spory kłopot z tym kolorem, więc nie jest dziwne, że i Amerykanie nie do końca sobie poradzili. Kolor był mniej zielony, mniej żółty i bardziej niebieskawy niż oryginał. Ale dość podobny. Istnieją liczne spekulacje na temat koloru spodu samolotów AVG, które wprowadzają do gry całą paletę różnych barw, ale opierają się głownie na wrażeniach i relacjach. Do gry wchodzi jeszcze Cockpit Light Green (DuPont 71-036), którym najprawdopodobniej malowano wnętrze kabiny pilota. Jaśniejszy, i nieco bardziej pastelowy niż oryginalny brytyjski Grey Green. 1 Cytuj
tlb Napisano 12 Maja 2022 Napisano 12 Maja 2022 Dzięki. Taki trochę kameleon na drzewie będzie;-) Cytuj
kopernik Napisano 12 Maja 2022 Napisano 12 Maja 2022 Szukam i szukam, ale chyba słabo, bo znaleźć nie mogę. Chodzi o kalki do naszych Mi-8 z Etiopii. Są modele z tymi malowaniami, ale modeli mam pod dostatkiem a kalek jak na lekarstwo. Może któryś z kolegów podzieli się informacją ? Cytuj
Grzes Napisano 12 Maja 2022 Napisano 12 Maja 2022 3 minuty temu, kopernik napisał: Może któryś z kolegów podzieli się informacją ? Kalkomanie do tych malowań robiła kiedyś firma Lima Oscar Decals Ale to było dawno... Skoro zależy Ci na samych kalkomaniach, napisz do sprzedawcy: https://allegro.pl/oferta/mil-mi-8-t-polish-relief-squadron-1-72-akkura-pzl-10251633867 1 Cytuj
Mario Napisano 17 Maja 2022 Napisano 17 Maja 2022 Widział ktoś jeszcze dostępne maski Foxbot na su-27.? W 1:48 Cytuj
BRAVO112 Napisano 23 Maja 2022 Napisano 23 Maja 2022 Dysza Venturiego w Karasiu. zdjecia, wymiary ??? Na zdjeciach sa: - dwie rozne na lewej stronie -nie ma zadnej -jedna z lewej strony na dole - jedna z prawej strony moze znajdzie sie jakis dobry wedkarz? Cytuj
Vieh_san Napisano 25 Maja 2022 Napisano 25 Maja 2022 W temacie "relaksacyjnym" o Mig-29 zaczął się trochę temat Trumpek czy Zvezda, a co koledzy mogą mi powiedzieć porównując powyższe z ex-Italeri=Tamiyą? Cytuj
jmx62 Napisano 25 Maja 2022 Napisano 25 Maja 2022 Vieh_san zadałeś bardzo dobre pytanie Też będę czekał opinii kolegów w tej sprawie. Cytuj
Matys Napisano 25 Maja 2022 Napisano 25 Maja 2022 2 godziny temu, Vieh_san napisał: W temacie "relaksacyjnym" o Mig-29 zaczął się trochę temat Trumpek czy Zvezda, a co koledzy mogą mi powiedzieć porównując powyższe z ex-Italeri=Tamiyą? Trochę jakbyś chciał porównywać Iskrę Army z Iskrą ZTSu. Niby można, ale po co - różnica w jakości jest przepaścią. 1 Cytuj
Vieh_san Napisano 25 Maja 2022 Napisano 25 Maja 2022 Godzinę temu, Matys napisał: Trochę jakbyś chciał porównywać Iskrę Army z Iskrą ZTSu. Niby można, ale po co - różnica w jakości jest przepaścią. Czyli italeri aż tak źle wypada? Cytuj
Matys Napisano 26 Maja 2022 Napisano 26 Maja 2022 9 godzin temu, Vieh_san napisał: Czyli italeri aż tak źle wypada? Tak - we wszystkich aspektach - poprawności, jakości detalu i jakości spasowania. Cytuj
burzatg Napisano 26 Maja 2022 Napisano 26 Maja 2022 11 godzin temu, Matys napisał: 14 godzin temu, Vieh_san napisał: W temacie "relaksacyjnym" o Mig-29 zaczął się trochę temat Trumpek czy Zvezda, a co koledzy mogą mi powiedzieć porównując powyższe z ex-Italeri=Tamiyą? Aż zszedłem do piwnicy, by otworzyć pudełko z Migaczem od trampka. Detal, jakość i wstępne spasowanie to jest zupełnie inna liga. Porównując do wcześniej sklejonego z Italeri to: 11 godzin temu, Matys napisał: Trochę jakbyś chciał porównywać Iskrę Army z Iskrą ZTSu. Niby można, ale po co - różnica w jakości jest przepaścią. Jedynie w środek trzeba coś wrzucić bo tam jest bieda. 1 Cytuj
myszaty Napisano 26 Maja 2022 Napisano 26 Maja 2022 A ja się tak cieszyłem ze sklejenia miga z italerki . Cytuj
mig Napisano 27 Maja 2022 Napisano 27 Maja 2022 19 godzin temu, myszaty napisał: A ja się tak cieszyłem ze sklejenia miga z italerki . Spoko, jakiś czas temu to był najlepszy MiG-29 jaki był dostępny na rynku w skali 1/72. Cytuj
Grzes Napisano 27 Maja 2022 Napisano 27 Maja 2022 22 godziny temu, myszaty napisał: A ja się tak cieszyłem ze sklejenia miga z italerki I słusznie! Ja mam parkę i nie zamierzam się jej pozbywać. Ale jako kolejne modele to już czeka Trumpeter. 4 Cytuj
abtb Napisano 27 Maja 2022 Napisano 27 Maja 2022 6 minut temu, Grzes napisał: Ja mam parkę Orzesz ty orzechu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi