tlb Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: 14 godzin temu, tlb napisał: Pytanie, Ale to jest pytanie, czy taki żarcik sytuacyjny? Poważnie pytam, z dzieciakiem na zajęciach modelarskich w internacie robię ten samolot i coś nie mogę tych kolorów ogarnąć, w instrukcji nie ma opisanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Czekaj, żebym dobrze zrozumiał. Pytasz jakie powinny być kolory na P-40-ce Oldera? Durnej P-40-ce, nie zapomnijmy dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Mam wrażenie, że głupio pytam... Jeżeli tak to napisz, że wystarczy chlapnąć jakąś farbą i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 https://www.mojehobby.pl/products/TIGER-SHARK-P-40B.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Nie, to raczej ja zgłupiałem, bo ten modelik na zdjęciu jest pomalowany tak abstrakcyjnie, że w końcu nie wiedziałem, czy chodzi o kolory na oryginale, czy na tym modeliku właśnie. Bo wiesz, to nie jest oczywiste. Może dzieciakowi w internecie właśnie takie się podobają, taki ma być i już! Jeśli tak, to nie wiem, nie pomogę. Ale jeśli chodzi o samolot z AVG to możemy popróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 W związku ze zbliżającą się premierą TOP GUN : MAVERICK i nieuchronnym wysypem budowanych modeli chciałbym się dowiedzieć, który model warto wybrać : MENG Czy może jednak HOBBY BOSS REVELLA pomijam, chociaż też ma kalkomanie do TOP GUN'A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 54 minuty temu, greatgonzo napisał: Może dzieciakowi w internecie właśnie takie się podobają, taki ma być i już! Jeśli tak, to nie wiem, nie pomogę. Ale jeśli chodzi o samolot z AVG to możemy popróbować Dzieciakowi jest totalnie obojętne i mogłby być nawet różowo-pomarańczowy kamuflaż z maźniętym turkusem, ale wolałbym się trzymać choć trochę rzeczywistości (nie tej ontologicznej z innego wątku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 The Model Guy ostatnio kleił Hobby Bossa i porównywał go do Menga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Choć trochę to będzie zielono brązowa góra i niebieski, zielonkawy spód. Bardziej dokładnie to RAF Temperate Land Scheme z Dark Green, Dark Earth i Sky type S. Zupełnie dokładnie do samoloty wyprodukowano na brytyjskie zamówienie i pomalowano zgodnie ze standardem zamawiającego. Użyto amerykańskich odpowiedników kolorów MAP. Najprawdopodobniej były to produkty Berry Brothers wykonane wg wzorników DuPonta. Czyli: *71-013 Dark Green *71-009 Dark Earth DuPont produkował dwie farby Dark Earth i Curtiss stosował obie. Najprawdopodobniej 71-009 był pierwszym podejściem do tego koloru i później zmieniono formułę by lepiej dopasować barwę do oryginału i powstał 71-035 Dark Earth. 71-009 był nieco jaśniejszy i bardziej sraczkowaty. Nie sposób na 100% powiedzieć jak malowano Curtissy użyte przez AVG. Raczej 71-009, ale to jednak spekulacja. W dokumentach Curtissa są jeszcze zasadzki w postaci literówki w numeracji kolorów, ale to już zostawmy na inną okazję. *71-021 Sky type S Gray Sami Brytyjczycy mieli spory kłopot z tym kolorem, więc nie jest dziwne, że i Amerykanie nie do końca sobie poradzili. Kolor był mniej zielony, mniej żółty i bardziej niebieskawy niż oryginał. Ale dość podobny. Istnieją liczne spekulacje na temat koloru spodu samolotów AVG, które wprowadzają do gry całą paletę różnych barw, ale opierają się głownie na wrażeniach i relacjach. Do gry wchodzi jeszcze Cockpit Light Green (DuPont 71-036), którym najprawdopodobniej malowano wnętrze kabiny pilota. Jaśniejszy, i nieco bardziej pastelowy niż oryginalny brytyjski Grey Green. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Dzięki. Taki trochę kameleon na drzewie będzie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Szukam i szukam, ale chyba słabo, bo znaleźć nie mogę. Chodzi o kalki do naszych Mi-8 z Etiopii. Są modele z tymi malowaniami, ale modeli mam pod dostatkiem a kalek jak na lekarstwo. Może któryś z kolegów podzieli się informacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 3 minuty temu, kopernik napisał: Może któryś z kolegów podzieli się informacją ? Kalkomanie do tych malowań robiła kiedyś firma Lima Oscar Decals Ale to było dawno... Skoro zależy Ci na samych kalkomaniach, napisz do sprzedawcy: https://allegro.pl/oferta/mil-mi-8-t-polish-relief-squadron-1-72-akkura-pzl-10251633867 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Widział ktoś jeszcze dostępne maski Foxbot na su-27.? W 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 Dysza Venturiego w Karasiu. zdjecia, wymiary ??? Na zdjeciach sa: - dwie rozne na lewej stronie -nie ma zadnej -jedna z lewej strony na dole - jedna z prawej strony moze znajdzie sie jakis dobry wedkarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 W temacie "relaksacyjnym" o Mig-29 zaczął się trochę temat Trumpek czy Zvezda, a co koledzy mogą mi powiedzieć porównując powyższe z ex-Italeri=Tamiyą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 Vieh_san zadałeś bardzo dobre pytanie Też będę czekał opinii kolegów w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 2 godziny temu, Vieh_san napisał: W temacie "relaksacyjnym" o Mig-29 zaczął się trochę temat Trumpek czy Zvezda, a co koledzy mogą mi powiedzieć porównując powyższe z ex-Italeri=Tamiyą? Trochę jakbyś chciał porównywać Iskrę Army z Iskrą ZTSu. Niby można, ale po co - różnica w jakości jest przepaścią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) del Edytowane 25 Maja 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 Godzinę temu, Matys napisał: Trochę jakbyś chciał porównywać Iskrę Army z Iskrą ZTSu. Niby można, ale po co - różnica w jakości jest przepaścią. Czyli italeri aż tak źle wypada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 9 godzin temu, Vieh_san napisał: Czyli italeri aż tak źle wypada? Tak - we wszystkich aspektach - poprawności, jakości detalu i jakości spasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 11 godzin temu, Matys napisał: 14 godzin temu, Vieh_san napisał: W temacie "relaksacyjnym" o Mig-29 zaczął się trochę temat Trumpek czy Zvezda, a co koledzy mogą mi powiedzieć porównując powyższe z ex-Italeri=Tamiyą? Aż zszedłem do piwnicy, by otworzyć pudełko z Migaczem od trampka. Detal, jakość i wstępne spasowanie to jest zupełnie inna liga. Porównując do wcześniej sklejonego z Italeri to: 11 godzin temu, Matys napisał: Trochę jakbyś chciał porównywać Iskrę Army z Iskrą ZTSu. Niby można, ale po co - różnica w jakości jest przepaścią. Jedynie w środek trzeba coś wrzucić bo tam jest bieda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 A ja się tak cieszyłem ze sklejenia miga z italerki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 19 godzin temu, myszaty napisał: A ja się tak cieszyłem ze sklejenia miga z italerki . Spoko, jakiś czas temu to był najlepszy MiG-29 jaki był dostępny na rynku w skali 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 22 godziny temu, myszaty napisał: A ja się tak cieszyłem ze sklejenia miga z italerki I słusznie! Ja mam parkę i nie zamierzam się jej pozbywać. Ale jako kolejne modele to już czeka Trumpeter. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 6 minut temu, Grzes napisał: Ja mam parkę Orzesz ty orzechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi