Marcin Witkowski Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Chciałem coś dziś przedsięwziąć warsztatowo, ale ręce mi opadły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Rozkręcasz się Mikołaju. Aż miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Jest jeszcze szansa dostać patyczki do uszu, które nie są z papieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 23 godziny temu, Marcin Witkowski napisał: Chciałem coś dziś przedsięwziąć warsztatowo, ale ręce mi opadły. A ja miałem już dzisiaj nic nie robić, ale jak obejrzałem aktualizację to zaraz trochę kratownicę podpiłuję. Silnik to fajny temat, choć w 72 jeszcze żadnego nie zrobiłem. TH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 (edytowane) Dziękuję - Marcin po prostu Ci się nie chciało. Łukasz - to ważne żeby robić jak się jest w cugu, bo spadek weny to zjawisko znane i częste Tomasz - na pewno w Wellingtonie silniki zbudujesz. Ja w sprawie silników zastosowałem "metodę kozy" - po Lulce do Su każdy już będzie łatwiejszy GTI Style - na faktycznie ciężko z patyczkami, u mnie w domu jest zalecenie poszukiwania plastikowych. Nadto np po zmywaniu washa końcówki odcinam i wrzucam do magazynku. Edytowane 30 Maja 2021 przez Mikolaj75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 to już jest perwersja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 3 godziny temu, spiton napisał: to już jest perwersja... No nie, są to standardowe działania przy dążeniu do osiągnięcia jak największej, możliwej w danej skali zgodności z oryginałem, oczywiście w modelach wychodzących poza zakres prosto z pudła. 11 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Tomasz - na pewno w Wellingtonie silniki zbudujesz. Ja w sprawie silników zastosowałem "metodę kozy" - po Lulce do Su każdy już będzie łatwiejszy . Już bym się za nie zabrał, żeby mieć odskocznię od kratownic. TH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 Uff... Gwiazdy dostały swoją biżuterię.. Najżmudniejszy etap silników za mną: CDN 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Mistrzowska robota jubilera-modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 W dniu 30.05.2021 o 17:17, GTiStyle napisał: Jest jeszcze szansa dostać patyczki do uszu, które nie są z papieru? Patyczki po lizakach są ciagle plastykowe. Mam w domu 4-latka to wiem rozmiary różne, trzeba tylko poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Silniki ładnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Dziękuję za miłe słowa. Tymczasem górna blacha z wewnętrzną strukturą, która nie jest odpowiednikiem oryginału ale ma inne zadanie - stanowi rodzaj szyn w które wejdzie wąska blaszka otaczająca silnik: Po pomalowaniu wsuwając bokiem wklejam gwiazdy na oryginalnym przyrządzie montażowym. Jak widać panele dostały litery A, B, C - to dlatego, że w osobnych pojemniczkach przygotowane są rury wydechowe indywidualnie dla każdej gwiazdy: I tu już rury wklejone: Po wyschnięciu przymiarka do płata: I ogląd aktualnego stanu całości: CDN 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Super to wygląda. Aż mi teraz wstyd pchać w większego A-20 te zestawowe pseudosilniczki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Zaczyna rasowo wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Na planecie modelarskich freeków muszą za Tobą tęsknić. Fajnie, że jednak jesteś u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Patrząc na taką relacje aż wstyd pokazywać swoje wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Szykuje się piękny multikrasnalista 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Dzięki wszystkim Tymczasem TRZY WIEŻE... Wieżyczki są ostatnim newralgicznym zespołem z dużym ładunkiem problemów, jakie zawsze wiążą się z przezroczystością. Długo nie miałem na nie pomysłu, ten który zastosowałem jest dość skomplikowany, ale ponieważ finalnie dał efekt, który zaakceptowałem, to póki co wieże zostają. Na początek tworzywo poszło do wrzątku i zostało wklejone w hipsowe pierścienie o oczekiwanej średnicy: Następnie wyciąłem krążki, które na wiertarce uformowałem w "daszki" wież: Daszki zostały doklejone na wewnętrznych ramkach: Szybki sufitowe, zostały zwymiarowane, wycięte cyrklem w tworzywie, uformowane w stożek pod każdą z wież i wykąpane we wrzątku, dzięki czemu trzymają wymiar bez większych napięć: Naddatki zostały odcięte, obrobione, a linia styku zamaskowana folią która jednocześnie imituje ramkę: I potem ramka po ramce wszystkie wieże: Uznałem, że akceptuję.. W swoich miejscach dobrze siedzą: CDN :) 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Podziwiam sposób w jaki wymyślasz "patenty" na wykonanie nowych elementów. Wychodzi Ci to tak bardzo czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Ja nieodmiennie cierpię, że tak małe fotografie wklejasz. Bo chciałoby się ponapawać pełnoekranowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Juffre - akurat ten patent jest taki jakiś siłowy, finalnie efekt mnie zadowala, ale pewnie można by jakoś prościej... Hubert - no co Ty, dbam o PR, duże zdjęcia ujawniłyby wszystkie babole... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Idzie świetnie. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale czy tłoczenie, a potem ewentualne oklejenie nie byłoby prostsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 9 godzin temu, barszczo napisał: Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale czy tłoczenie, a potem ewentualne oklejenie nie byłoby prostsze? Pewnie tak ale Mikołaj nie lubi drogi na skróty Kopułki przednie, przyjemność dla oczu oglądać kolejne zmagania z materią nieożywioną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi