bazylms Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Witam, Tym razem stosunkowo współczesny model, nietypowy jak na moje drugowojenne standardy. Trumpeter, pewnie dość uproszczony w stosunku do nowych wypustów, ale sklejało się nawet dość przyjemnie. Z dodatków to metalowe lufy i oczywiście gąsienice. Te drugie z Master Club i miałem z nimi trochę roboty, ale o tym było w warsztacie. Nie ma co się rozwodzić czas na fotki. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Mnogość tych zadrapań, ich zróżnicowanie, zdarta farba, ogólne zniszczenie i zdezelownie... Czołg jest zmaltretowany - pojechałeś z grubej rury i wyszło niesamowicie dobrze! Model zrobił na mnie ogromne wrażenie i zaryzykuję stwierdzenie, że jest jednym z lepiej zrobionych powojenniaków jakie widziałem. Merytorycznie nie wnikam - znawcą nie jestem ale poziom wykonania to jak dla mnie "stadiony świata". Sugeruję jedynie żeby mocniej wejść w powojenne konstrukcje Aha, jeszcze zwrócę uwagę na świetnie zrobione wytarcia zębów gąsienic. No nic... Patrzam i podziwiam. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Świetnie wykonany i wyeksploatowany. Może tylko szkoda, że oszczędziłeś bandaże kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Jest moc Krzychu, zajechany jest piknie, szkoda tylko że to pustynny żuk, w przeciwnym wypadku mógłbyś go jeszcze oblepić błockiem. Ale i tak SZACUN i + 100 do respectu na dzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Podoba się, gąski pięknie się układają. No a zdjęcie en face - respekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Świetny, się podoba się bardzo, no a pierwsza fota niszczy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Przezacny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Łyżka dziegciu w garnku miodu - gąski coś pokrzywione, szczególnie widać od przodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Patrząc na warsztat miałem wrażenie, że masz już dość tego projektu, a tu prawdziwa niespodzianka, model wygląda bardzo sympatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Widzę Krzychu, że trzymasz poziom. Bardzo fajnie zmęczyłeś tego teciaka. Świetny model. Zalecał bym jednak małą podstawkę. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Super ze zdjęciami. Widok z żabiej perspektywy robi robotę, w warsztacie model wyglądał dosyć niepozornie. Jeśli jeszcze masz trochę siły do tego modelu to wydaje mi się że przydałoby się jeszcze pomalować materiałowy pokrowiec na jarzmie działa. No i oczywiście mała podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Podmaluj mu jeszcze tylko na biało światła przód/tył (do nocnej jazdy w szyku), bo one nie były w kolorze pancerza. Źródło https://www.net-maquettes.com/de/pictures/t-62/#gallery[photonic-flickr-set-1]/48445325702/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Rzeczywiście w warsztacie wiele nie pokazałeś, jest świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzięki, nie będę ukrywał że cieszy fakt iż wam się podoba. @martinello Na fotkach też to zauważyłem. Musze się temu przyjrzeć, ale podejrzewam dwie przyczyny. Po pierwsze ciężar gąsienicy ciągnie koło w dół, bo trzyma się ono tylko na sucho na 5 mm pinie. Jeżeli się da to nie przyklejam kół. Ułatwia to montaż gąsienicy. Tu też tak jest. Druga to że miła ona tendencje do skręcania się w osi. Na kołach jezdnych na parze kół na jednym leżała a na drugim odstawała. Musiałem ja trochę męczyć, a że piny są żywiczne to nie chciałem przesadzać żeby jej nie rozwalić. Przy Friulach nie trzeba być delikatnym. @IrgrTen pokrowiec spędzał mi sen z powiek. Ostatecznie zostsiwlem go tak, bo bałem się że go spapram. Ten element to jak malowanie figurek, trzeba dobrze wycieniować. A mnie to nie za bardzo wychodzi. @Rafał B Tosię poprawi. Dzięki za info. Podstawka by się przydała, ale w kolejce jest już następny model a sami wiecie - wykonanie podstawki to jak drugi model. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Fajny jest. Ja bym dociapał odrobinę rdzy tu i tam, szczególnie na niektóre odpryski - myślę, że fajnie by to uzupełniło kompozycję. Ale to takie moje skrzywienie. Ogólnie podoba się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Fajnie zajechany, podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 4 godziny temu, bazylms napisał: ...Druga to że miła ona tendencje do skręcania się w osi... No właśnie - jak walczycie ze skręcaniem się friuli i innych metalowych gąsienic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Friule to na siłę ile się da to się naprostuje. Ale z Master Club się nie da bo mają żywiczne piny do łączenia i popękają. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Bazylms- muszę jeszcze raz napisać- jesteś mistrzem! Oglądając fotki mało kto pomyśli, że ma do czynienia z modelem. Model nie musi być piękny, aby być doskonałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Krzychu co tu dużo pisać. Wyszło rewelacja Co następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Super robota, zwłaszcza styranie wozu kilkudniowymi walkami. Gdybyś pokazał to izraelskim czołgistom z 1973 roku pewnie wywołał byś drżenie rąk wywołane wspomnieniami z Golanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Dzięki raz jeszcze. Znalazłem przyczynę krzywizny gąsienic na przodzie. Koła napinające powinny wejść głębiej, ale są już na maksa. Szkoda że nie wiedziałem wcześniej bo na etapie budowy skróciłbym jarzma w kadłubie co spowodowałby że osie weszły by głębiej i co za tym idzie koła. Teraz jedyna opcją jest nawiercenie większego otworu w kole aby weszło na na oś. Nie wiem czy jest to warte zachodu, bo jak coś pójdzie nie tak to klapa. @kzugaj Na tepecie Nojber, warsztat już jest założony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Uwielbiam brudne i obite wózki Świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 W dniu 25.08.2020 o 10:12, Rafał B napisał: Podmaluj mu jeszcze tylko na biało światła przód/tył (do nocnej jazdy w szyku), bo one nie były w kolorze pancerza. Źródło https://www.net-maquettes.com/de/pictures/t-62/#gallery[photonic-flickr-set-1]/48445325702/ Nie wiem dlaczego tu pomalowane są na biało (widziałem tylko jeden jeszcze egzemplarz na rosyjskich forach z białą kopułką), ale prawidłowo we wszystkich czołgach sowieckich/rosyjskich obrysówki są czerwone do tyłu, a zielone do przodu. W 62 normalnie użytkowanej a nie stojącej w muzeum jest nie inaczej. Ogólnie luxusowo potyrany modelik i szacun dla autora mi tylko przeszkadza antena, nie wiem i nie rozumiem czemu wielu modelarzy robi anteny jakby były prostowane na butelce jeśli byłyby końce anteny mocowane do czegoś, to ok. Standardowo są proste jak drut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi