Nacktgeboren Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Byłbym przeoczył powrót warsztatu Su-20 Cieszę się, że powróciłeś do tematu. Efekty jak zwykle super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Dzięki za wpisy Mam koniec struktury ogona. Ostatni etap to pierścień blach przy wylocie dyszy. Należało sobie przypomnieć 2 "pi" eR, uwzględnić krzywizny, zwężenie kadłuba i poszło: Po naklejeniu płytek, pasek został zwinięty w rulon: Który był trochę jak widać wyżej zwichrowany, jednak nie trzeba się tym przejmować, bo po złożeniu w skorupy wpasowuje się idealnie: Doszły też obramówki wzierników: No i jest gotowe (oczywiście nie ma przewodów i paru innych detali, ale to na późnijeszych etapach). Z względów statystycznych podaję, iż rzeczona struktura wymagała przygotowania 450 części: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Zaraz będzie 5 lat trwania projektu, ale to chyba jeden z tych który lepiej żeby się nie skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Pierwszy raz zajrzałem do tego warsztatu. Nie wiem co powiedzieć, chyba tylko tyle, że to już nie jest modelarstwo to sztuka. Szczęka opada.Piękny projekt, trzymam kciuki za powodzenie. A ja to się chyba przesiądę na zbieranie znaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Z względów statystycznych podaję, iż rzeczona struktura wymagała przygotowania 450 części: Czy ktoś może policzył ile to już w sumie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 pie...e. Nie komentuje. nie wiem co powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 takie pytanie... ile czasu zajmuje Ci przerabianie fotek aby skala 1:24 była widoczna jako 1:72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 Mikołaj - używasz jakiegoś sprzętu optycznego? Bo przy takim poziomie jakości i takiej skali, umiejętności cwiczyleś ze 150 lat, a w tym wieku nie wierzę że masz jeszcze sprawny wzrok! ::szok Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 FiÓ, fiÓ. Brawo Brawo, tak trzymać, kawał dobrego modelarstwa. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2018 Sukcesywnie mebluję różne "pomieszczenia" w kadłubie. Zawsze problemem wydawało mi się wykonywanie wklęsłych przetłoczeń na różnych skrzynkach i agregatach. Rycie nigdy nie dawało dobrych rezultatów. Poszedłem zatem tak: Po stosownych docięciach i dorobieniu korpusów i różnych detali mamy całkiem dobrze wyglądające "skrzynki": Przygotowałem też stelaż do montażu "pierwszego piętra" urządzeń poniższego luku: I urządzenia na sucho. Tu i tam odstają, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na mocniejszy nacisk na stelaż: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Grudnia 2018 Share Napisano 8 Grudnia 2018 Jak zwykle po walasz !!!!! . Uczta dla oczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Grudnia 2018 Share Napisano 8 Grudnia 2018 Detal na najwyższym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 8 Grudnia 2018 Share Napisano 8 Grudnia 2018 Można przestać kleić modele oglądając takie cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Grudnia 2018 Share Napisano 8 Grudnia 2018 7 godzin temu, Juras napisał: Można przestać kleić modele oglądając takie cudeńka No , prawdę powiedziałeś . Czasem wystarczy popatrzeć na lepszych . Model w przedziale zegarmistrzów . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Świetny patent na wykonanie przetłoczeń, pozwolę sobie go kiedyś wykorzystać. Fajnie, że udaje Ci się ciągnąć temat dalej, ja ze swoim Mi-4 na razie pauzuję i czekam na wenę. Znalazłem ostatnio kilka nowych zdjęć które cofnęły moje pracę przy modelu prawie do punktu wyjściowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Przeczytałem cały temat od początku z zapartym tchem - lepsze niż jakikolwiek serial w telewizji Wspaniała praca. Czekam na kolejną aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Coś pięknego, naprawdę kolego pokazujesz że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Przy takim modelu zawsze ciekawi mnie proces malowania. Całe maskowanie tego wszystkiego, plus czasami tacy zegarmistrzowie bardziej specjalizują się w detalach a niekoniecznie w malowaniu, i koniec końców wychodzi to po prostu kiepsko. Już parę razy widziałem niesamowicie zdetalizowany model, ale pomalowany tak płasko że wyglądał jak diecast za 20 zł. Masz jakieś konkretne pomysły jak Su ma ostatecznie wyglądać? Pozdrawiam, Kuba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2018 Dzięki za odzew, cieszę się, że się podoba. Rymulus - fakt, że wena przy takich projektach jest towarem cennym i deficytowym, ja sam miałem dość długą przerwę, ale już jestem chyba w należytym rytmie... Wokulski - pewnie już wcześniej o tym było - Suczka będzie docelowo stała na podnośnikach, ogon będzie "odjechany" na wózku, podobnie osobno na wózkach będzie stał silnik i dopalacz z dyszą. Na kadłubie będzie zamontowany dźwig do zdejmowania silnika. Samolot będzie w malowaniu kamo nr boczny 6138 (oryginał stoi w Drzonowie). Prawdą jest, że detaliści mogą mieć siłą rzeczy problem z malowaniem. Ja postanowiłem zaradzić temu poprzez budowę kilku "szybszych" modeli dla tego, co kolokwialnie można nazwać "nabiciem sobie ręki aero". Jak to u mnie wychodzi, możesz zobaczyć choćby w galeriach Stukasa, Corsaira, F-16, SBLim-2 czy kilku małych modeli lądowych - dodam, że chyba nie najgorzej, bo każdy w wymienionych został doceniony na różnych imprezach :-) W Suczce maskowanie będzie z pewnością procesem trudnych i pracochłonnym, ale cóż, trzeba to będzie przejść. Dobrą praktykę dał mi w tym wypadku Jak-1b i sądzę, że dam sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 Ja też tak sądzę, że dasz sobie radę :-) Raczej wyśmienicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 Coś niesamowitego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurekogorek Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 Cześć Fajna robota. Gdybyś potrzebował jakiegoś detalu i rysunku to pisz. Postaram się pomóc. mam trochę literatury eksploatacyjnej do i dostęp do dwóch Su-20. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2018 Michał - dzięki za wpis i ofertę. W zasadzie większość tego czego potrzebuję już mam. Ale, ale - jest jeden obszar, na którym by mi jeszcze dodatkowo zależało - tj. garb. Otóż na razie mam zaplanowane: - otwarcie luku awioniki za kabiną; - otwarcie pokrywy dostępu do ładowania amunicji; - otwarcie wziernika do silnika. Tym samym pozostaje cała strefa przewodów i urządzeń w "środkowej" części garbu. Gdybyś zatem mógł pomóc, będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 Kolejny malutki etapik: Wręga na luku. 1. Po dokładnym zwymiarowaniu rysujemy hełm Vadera (albo innym zależy jaki kształt jest potrzebny): 2. Wycinanie znaną metodą wiertełkową: 3. Obróbka - najlepiej najpierw wnętrze: 4. Akurat ta wręga ma też taką kryzę oddzielającą blachy - to robię z włosowatego termicznie rozciągniętego pręcika muskając thin cementem: 5. Po odcięciu sprawdzam czy pasuje. Gra! I fotka dokumentacyjna - ostatni rzut oka na urządzenia w "piwnicy" tego luku. Po nałożeniu stelażu i urządzeń z "wyższych pięter" ni będzie ich w zasadzie widać... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 No, Mikołaju jest Moc. Tym co pokazujesz zaczynasz mnie mobilizować do zajęcia się znów Mi-4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi