Skocz do zawartości

Dornier Do-24 K-1 - Italeri 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Podkreślam, że zgodnie z obowiązującymi trendami nie miałem przyjemności w budowie i w jej trakcie było mi źle. Nie lepiłem zestawu "jak mi się podoba", tylko budowałem model.

Oczywiście całkowity brak relaksu i nieodwracalne niekorzystne zmiany zdrowotne. Nie polecam.

Bujać to my a nie nas.:mrgreen:

Kapitalna robota.:super:

Gratuluję wyróżnienia tym bardziej że w pełni zasłużone.

Napisano
12 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Oczywiście całkowity brak relaksu i nieodwracalne niekorzystne zmiany zdrowotne.

Ja mam tylko nadzieję, że Ci tego zdrowia jeszcze sporo zostało bo chciałbym zobaczyć jeszcze wiele modeli w Twoim wykonaniu i w takim wykonaniu. A co do modelu to no cóż... Absolutnie fantastyczny i tyle. Szkoda tylko, że zdjęcia nie są w stanie w pełni oddać tego ogromu pracy, który tu włożyłeś. Przydałoby się parę zbliżeń do wnętrza kabiny i silników. Gratulacje - absolutli tap madel :paker:

Napisano

Mikołaju nie wieżę, że na koniec, przy dobrej kawie lub piwku nie stwierdziłeś, że model Ci się podoba. 😛

Budowa modelu to górki i dołki, ale jego zakończenie  jest zwykle nagrodą za te trudy. 🤩

Napisano
51 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Podkreślam, że zgodnie z obowiązującymi trendami nie miałem przyjemności w budowie i w jej trakcie było mi źle. Nie lepiłem zestawu "jak mi się podoba", tylko budowałem model.

Oczywiście całkowity brak relaksu i nieodwracalne niekorzystne zmiany zdrowotne. Nie polecam.

nikt nie napisał, że będzie lekko. Może to i dobrze, choc nie wiem czy by to coś zmieniło.

Jest takie powiedzenie, że z g...a bata nie ukręcisz. Możliwe. Nie sprawdzałem. Ale jest też podobne, że z kiepskiego zestawu trudno ... . Jak widać to prawdą nie jest.

Super.

ps.

chciałbym zapytać o taki jeden model. Sam wiesz jaki. Brakuje mi kontynuacji. Nie wątpię że nastąpi.

Pozdrawiam.

Napisano
59 minut temu, Mikolaj75 napisał:

zgodnie z obowiązującymi trendami nie miałem przyjemności w budowie i w jej trakcie było mi źle.

Mam nadzieję że chociaż zdobyte krasnale trochę wynagrodziły te męczarnie.

Gratuluję. Model bajka.

Mam nadzieję że jeszcze coś zbudujesz..... bez relaksu. :cool:

Napisano

Absolutnie fenomenalny

Napisano

INDŻOJ był i to wielki. Model transgalaktyczny i ładnie sfotografowany. Mam życzenie żeby go zobaczyć w Olsztynie na Festiwalu Kultury Modelarskiej 2023. Potraktuj to jako osobiste zaproszenie.

Napisano

Tego rodzaju budowa, gdy dobiegnie do końca stanowi niezwykłe zaskoczenie. Nawet, gdy minęły lata, człowiek myśli sobie: jak to, już?! Zaskoczeniu towarzyszy zachwyt, bo co innego można odczuwać, gdy ogląda się tak znakomity model. Może tylko trochę współczucia dla autora, który musiał się zmagać z katorgą przypisaną budowie modelu redukcyjnego. Ale tylko trochę, bo będąc zaprzysięgłym frajdolarzem nie jestem w stanie, tak naprawdę, zrozumieć cierpień będących jego  udziałem i współczuję najwyżej tylko z przyzwoitości. Za to, odruchowo, próbuję zwrócić uwagę na potencjalne niedociągnięcia. Jakie? Nie napiszę nawet, że w ogóle coś przyszło mi do głowy, ale podzielę się refleksją, która była uprzejma mnie najść.  Samoloty prezentują tak szeroki wachlarz efektów zużycia i śladów eksploatacji, że nie sposób ogarniać ich wszystkich. Zwykle przyzwyczajamy się do jakichś schematów, typowych dla tematów, z którymi stykamy się na co dzień. Tym samym bywa, że gdy mamy do czynienia z odmienną sytuacją, automatycznie mamy tendencję do jej odrzucania. Może to prowadzić do pozornie neutralnych, ale jednak krytycznych komentarzy zaczynających się od: Jak dla mnie..., albo Na mój gust..., które w ostatecznym rozrachunku będą oznaczać po prostu: Nie mam pojęcia  o czym piszę! :). I to pomijając nawet odwieczny problem ze zdjęciami... .

Fantastyczny model, godzien laurów i podziwu modelarzy i tej mniej istotnej reszty świata!

• Like 2
  • Haha 1
Napisano

Piękny model i świetny warsztat pokazujący, że można i zachęcający do pracy nad drobiazgami.

Jeśli zaś chodzi o Włochów to znani są oni raczej ze swojego smaku i poczucia estetyki, niż z litości.

• Like 1
Napisano

Gdy ogląda się tak wspaniałe modele, jakie robisz, to można wpaść w depresję. Masz niesamowitą cierpliwość i dyscyplinę przy robieniu modeli.

Nagrody jakie otrzymujesz są w pełni zasłużone, mam nadzieję, że niedługo będziemy mogli oglądać nowy niesamowity warsztat i jego efekt. 👍

Napisano

Szanowni, wszystkim dziękuję za wpisy i przychylne opinie.

Kilka wyjaśnień - oczywiście rację ma Rafał, że opis wrażeń z budowy był lekką ironiczną satyrą wobec instytucji "luzactwa stosowanego", które w mojej ocenie najczęściej stanowi wytrych do usprawiedliwiania wszystkiego łącznie ze świadomie akceptowanymi/popełnianymi błędami tak wykonawczymi jak i merytorycznymi.

Jarek - nieskromnie powiem, że model mi też się podoba, jestem z niego zadowolony. Zakres wykonawczy ewoluował - początkowo miał być uproszczony, później rozbudował się o różne detale i otwarcia.

Budowa w rzeczywistości nie stanowiła udręki - mnie akurat detale i "liczenie nitów" bawią, zaś sam zestaw jest przyjazny z uwagi na dobre spasowanie i odzwierciedlenie bryły. Reszta jest już inwencją budującego.

Uwaga, zdjęcia wnętrz są spokojnie do odnalezienia w warsztacie. Wrzucę kilka dla przypomnienia. Na żywo sporo widać, bo strefa kabiny jest mocno przeszklona i otwarta od góry - zachęcam do bywania na imprezach modelarskich, na pewno ileś razy Dornier na nich zagości i kto będzie chciał to sobie obejrzy. Andrzej, czy znana jest już data Festiwalu? W tym roku mi się nie udało, będę się starał w kolejnym - i nie gadam kurtuazyjnie.

imt - tak, sam wiem który model.. Teraz już nie mam specjalnych wymówek 😉

Pe2qe2Ml.jpg

sYfjtPEl.jpg

W0yfdgEl.jpg

DVWo4nZl.jpg

• Like 9
  • Thanks 2
Napisano
10 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Budowa w rzeczywistości nie stanowiła udręki

Jak to?! Chcesz powiedzieć, że możliwe jest by spędzić przyjemnie czas i w efekcie zbudować świetny model? Świat oszalał, siostro krople!!

• Like 1
  • Haha 2
Napisano
3 godziny temu, Rafał B napisał:

Czyżby nikt w tonie wypowiedzi Mikiego nie wyłapał ironii?! 😎

Wykonanie modelu spektakularne 👏👍

Jakiej ironii? Relaksacyjne modele wykonują amatorzy. Tutaj był potężny modelarski projekt, okupiony krwią i potem, czego efekty widać na zdjęciach. Przecież nikt takich modeli nie wykonuje dla przyjemności

• Haha 2
Napisano
28 minut temu, Moses napisał:

Relaksacyjne modele wykonują amatorzy.

🤔

Czuję się ustawiony w szeregu i postawiony do pionu :mrgreen:

18 godzin temu, Mikolaj75 napisał:

Model

Piękny. Można się delektować jego wyglądem i starannością wykonania. Gratuluję ozdoby kolekcji oraz nagrody :piwo:

Napisano

Piękny model. Gratuluję i wykonania i obecnych i przyszłych sukcesów z nim związanych.

Modelarze to muszą być albo zawodowcami, albo amatorami nie mogą być po prostu modelarzami, bo chyba nie wypada:haha:

Napisano

Piękność nad pięknościami. Większość detali wykonana na nieosiągalnym dla mnie poziomie stąd zachwyt jest podszyty niezdrową zazdrością 😉
Będziesz prezentował gdzieś w kraju? Chyba jestem gotów podjechać tylko w celu obejrzenia :)
Gratulacje!

Napisano

Niesamowita praca. Jestem pod ogromnym wrażeniem dbałości o najdrobniejsze detale i jakości wykonania. Cieszą takie warsztaty i galerie gdyż są ogromną motywacją by starać się rozwijać i szlifować swoje umiejętności. Szczerze gratuluję pięknego modelu. 

Napisano

W zasadzie moi przedmówcy wyrazili chyba wszystkie zachwyty, które cisnęły mi się na usta, więc nawet jak napiszę, że jestem pod olbrzymim wrażeniem, to wypadnie blado.

Ale i tak jestem.

Pod wrażeniem.

Olbrzymim.